Friday, October 31, 2014

islam itu satu sistem hidup syumul

Kami duduk bertemu lutut pada suatu petang yang hening, senyum disapakan pada setiap ahli baru. Damai menghinggap.

Pertemuan di mulakan dengan kalam Allah dan seterusnya berbicara mengenaiNya. Kata salah seorang adik,

Manusia terdiri dari dua entiti, ruh dan jasad. Sudah termeterai, makanan jasad adalah makanan yang tumbuh dari isi perut bumi, seperti buah-buahan, sayur- sayuran makanan laut dan banyak lagi, namun bagaimana pula dengan makanan ruh?

Kami berhenti sejenak berfikir,

Ada yang merespons,

zikir? selawat? al-quran?

Sambil tersenyum, jawab adik itu sepintas lalu,
Makanan ruh itu adalah ilmu.

ilmu?

Dan Dia mengajarkan kepada Adam nama-nama benda seluruhnya,
wa 'alamma adamal asma akullaha

Setelah selesai penciptaan nabi adam, Allah ajarkan nama-nama isi bumi pula kepada dia. Ini menukarkan nabi adam, daripada seorang yang tidak tahu kepada tahu.

Maka sedarlah kita, betapa pentingnya ilmu dalam pembentukan seorang manusiawi. Tambah-tambah lagi ilmu dengan kefahaman islamlah, ilmu yang sebenarnya iaitu al haq.

Dengan ilmu, kita dapat mengetahui cara berselawat, cara berzikir, kalau yang bukan berbangsa arab pula, dapat menterjemahkan maksud zikir, maksud selawat ke dalam bahasa ibunda masing-masing, agar selawat dan zikir yang dialunkan, meresap masuk dalam sanubari.

Selurus dengan itu, hasan al banna, ada menggariskan dalam rukun bai'ah yang pertama berkaitan dengan ilmu iaitu al fahmu atau kefahaman. Rasionalnya adalah agar seseorang ikhwan itu sentiasa mempunyai kefahaman tentang apa sahaja ilmu yang dia peroleh untuk dibuahkan menjadi dalam bentuk amal dan juga, agar ilmu yang diperoleh itu bermanfaat untuk kesejagatan ummah.

#daurahpreRTU20

Tuesday, October 7, 2014

Clap along if you feel happiness is the truth.

She smiled until her eyes showed nothing but a slit line and their were some wrinkles too.

She jumped in the ocean making the water go all over the place.

The sun was bright enough to enlighten such an overwhelmed lady.

And indeed, she was one of the most beautiful creature at that time.

She was my ummi.



Tompok matahari

A figure came running out of the sea, splashing water everywhere.

Who is he?

All eyes were on him, since the sun shone ever so bright,  it was almost hard to tell who.

He was approaching and everyone held their breath so it wont show too much excitement.

And once he was close enough, their hearts laughed back at them.

Huh?

It was him.

Monday, October 6, 2014

Pink dandelions for a beautiful lady.

Where are you going? Its still early?! 
Ucap Mei Ling

Oh I've got to get home, nak buka puasa and tarawih :)
Balas Noura

Lupa kamu puasa hari ni ,tarawih?! Itu apa pulak?
Tanya Mei Ling kehairanan selepas tersipu malu kerana terlupa bulan tersebut bulan puasa.

Jeda. Noura berhenti sejenak berfikir.

Its a token of appreciation to God for giving such a blessing monrh for us. Biasanya kami akan solat ramai2 di masjid dan solat yg banyak rakaat, lebih banyak pada solat biasa,
Terang Noura dengan panjanh lebar pada sahabat nya yang tidak jemu memahami dan menghormati kepercayaan kawan-kawannya yang berlainan bangsa.

Upacara ramai-ramailah,seronoknya! 
Kamu enjoy solat tarawih?

Jeda. Untuk kedua kalinya.

Enjoykah dia bersolat tarawih?
Terbayang dirinya sewaktu beberapa malam yang lepas yang tidak henti-henti menguap dalam setiap rakaat.
Itu tidak termasuk fikiran yang melayang jauh andai imam membaca ayat yang panjang-panjang.

Dan begitulah juga dia hari ini, fikirannya menerawang mencari bibit enjoynya sewaktu solat tarawih.

Tersenyum. Ada.

Enjoy! Sebab pada penghujung solat, ada bacaan doa, doa untuk diri dan mereka diluar sana, ia buat kita fikir sejenak tentang orang lain juga. Dan bila kita aminkan ramai-ramai, kita rasa the togetherness of everyone wanting a good ending in life.

Mei Ling senyum puas hati. 

Jangan lupa doa untuk saya ye, saya juga mahu kebahagiaan abadi itu.
Kendur suaranya, terjentik sedikit sebak di hati Noura.

Saya gerak dulu ye Mei Ling, jumpa esok,
Dan Noura melambai lantas berlalu pergi.
 
Hatinya berbisik,
Akan ku mohon agar kau juga ditempatkan di tempat yang terbaik, terima kasih memperingatkan aku kembali tentang memaknai ibadahku sendiri :)



Friday, September 26, 2014

Kerana cuti musim panas sudah hampir berakhir

Saat aku berkeliaran dimuka bumi, aku sentiasa dihampiri makhluk tuhan.


Sama ada yang punyai barang yg hendak dijual sehinggalah meminta bantuan kewangan, dan setiap kali itu aku menolak dengan hati yg sangsi dan curiga

Sindiket kah mereka?
Betul2 susah kah mereka? 
Dan macam macam lagi la monolog dalaman.

Tapi aku lupa

Sebuah kebaikan itu bukan dititip kira dari si penerima tapi sebaliknya sipemberi

Buat apa bersangka buruk dengan manusia, saudara kita itu

Andai itu memudahkan urusan mereka, bukankah kita tumpang bahagia?

Dan kini, aku perhati sudah tiada yg dtg meminta, sudah kurang lubuk pahala yg satu.

Adakah sebab aku kikir, tuhan berkira dengan aku?

Maafkan aku yaAllah, kerna gagal menjadi wakil titipan rahmat buat manusia.

A dip of death and a tale to tell


Pertama 

Saya sebenarnya tak tahu macamana nak buat planad 
Tak tahu macamana? habis selama ni buat macamana??
Gulp
-,-

Kedua

Kalau awak pergi usrah tapi tak rasa betul-betul dibina, apa yang buat awak bergerak and keep steadfast on this road?
AlQuran


Ketiga

Olafs night, nama program tajmik kitorang, senyum. Jeda.
Why's the name so adorable?
Some people are just worth melting for.
Awwww

Keempat

Saya baru rasa gementar padahal insiden tu dah lama berlalu?
Samalah 
>,<
Kita banyak sangat ketawa dan terleka;
Allah remind terus,
Agaknya kalau dia tarik nyawa tadi, apa perkataan terakhir kita ya?

Hanya secebis of ipoh

I eventually reached Ipoh last night and after reading kafe biblioholic, i was so excited to reach novel hut and i did!

Alhamdulillah,

Only little did i know that it was only a small bookshop and it was situated among shop lots so it looked very humble with glorious books in it. I personally do think it was indah khabar dari rupa but who am i to blame, because i was the one putting expectations in the first place.Yet again, the writer described novel hut as such an amazing place and so cosy that i mentioned there were couches for you to sit, read and drift off to another land your personal read will take you too.

And basically the reality of the place is, it looks too formal and bold, mph would be more enlightening, the racks have sharp edges, it looks stuffed, the labels are all in arial font or was it time roman. The books are a lot but not as many as i imagined -,-' and thank god it does have good codes so i can basically search through sysytematically , though it doesnt keep record of the book data so you have to spend sometime on searching especially. the staffs are friendly yet i don't see their encouragement or interest towards books, too bad, and again why do i say so?

Well, i still remember an incident, it was in wakaf bharu, and near my grandma's house,
There was a book shop, and thus i entered to search if any book interested me and my hands flipped and tossed many books until i grabbed a bunch and schemed through.
I was so into a book that i sat down, crossed legs and eventually i bought it ;) 
Well i went to pay the books i wanted but i also wanted to find a book to my cousin, so i got back to the rack and took a book that i already eyed on, but hesitated to buy. I look at it for too long that i didnt realise someone passed by, and stood in front of me,

"Thats a nice book"
"I know, it is right! But im not sure if its okay for my cousin, she is still in her teens"
"Well it depends what type of book she likes. The thing about this books is, its so inspiring eventhough it looks like childish book.."
"I recommend you to buy another book instead, try a book about rabiatul adawiah, its nicely written and well told, maybe that could be suitable for her?" 
And the conversation continued a few minutes more before we departed.

Okay maybe you guys still dont get the point of the conversation right?

Well basically, this guy wasn't a staff of the book shop which was one thing, he was a mere worker in a grocery shop nextdoor. And it amazes me the fact that we kind of agreed regarding the same awesome book, though it wasn't an intellectual discussion anyway, but it is an achievement for me since i have just wiped the dust of my reading hobby and into it from day to day. And he also recommends a book with its synopsis showing that he really reads to the point that he can come up with comparisons and recommendations.

So that is what i call an ideal book shop staff, well he just got an unofficial best outside staff ever award from me,  even though there is no such thing.

Well back to novel hut,its choices of books are cheap, and are variant of genre. I bought two books of habiburrahman el shirazy's pieces, ayat ayat cinta and ketika cinta bertasbih, for a bargain of 35 ringgit !

*applauses*

Well all in all, we have to have our eyes wide open to see what a book has to say. In a book im currently reading, alif lam lam ha, ada quote yang buat kita termuhasabah sejauh mana kita memberi penilaian yang adil terhadap sesebuah buku, 

Begitu murah nilai ilmu di dalam buku dan begitu mahal untuk memeliharanya.

I think, personally that kerana technicals, novel hut mendapat kekangan untuk menjadikan itself a book haven for us.

Lets pray for the future of book shops in Malaysia.
There is one thing i want to ask from you;
that is to teach me the essence of gratitude,

Sure, if you are willing to be just a little patient to learn of it.

Again teach me to do that as well;

Don't you worry, we'll learn together, 
because we both aren't teachers, we are preachers remember.

My heart did a somersault and smiled.

Thursday, September 25, 2014

Final destination

If pinocchio was telling lies, his nose would grow and inch long by day,

But if i were to lie, what would grow beyond its norm, would be a sin that can weigh out all the good deeds off!

If i dont know, then i were to say i dont know,

Berkata baik atau diam.

Because today i tasted a pinch of death, I start to fear, what will my last words on earth be,

Would it be about gossips?
Would it be about backbites?
Would it be about reckless and meaningless stuffs?

Or something that takes me a step closer to remember Him.

Allahumma inni nas aluka akhir kalamuna la ilaha illallah!

Wednesday, September 24, 2014

Because you do not want to be hurt, thus you back off.

Hijrah itu perlu untuk permulaan baru.

Bismillah,

Monday, September 22, 2014

A senior of mine is going to be wedded and her future zauj only wanted one thing from her,

That is to have patience(الصبر) throughout their life together.

I think this is so deeply romantic. 


An open space to breathe


When my new friend came to meet me in town during my birthday.

I knew either it will make me towards Allah or go astray.

Everything was going fine until i installed social media applications, it was like a stalk feeder, and with a not-so-having-an-iman-yang-kuat inside me, I have certainly fell for those. I fell for a yet a tiny piece of device that is so strongly bonded to the globalised world.

Days before, before we have devices that are portable and we can bring here and there and install internet apps here and there to know whats happening to the world, I used to be on murai or beautifulnara until I came to a sense that these websites feed gossips and some gossips are fitnah, and Allah despises fitnah!

So, with a hard time recovering, he let me try to be strong against myself. Ihsan please!

Wanting to post something on Instagram or twitter or scrolling through Tumblr or Facebook,

Semua tu bersandarkan apa sebenarnya?

Gathering haunted likes?
Waiting for mesmerising comments?
Getting awed over others beauty,achievements and thus saying yours are too bad that you are nearly at the verge of useless?

Oh this world is full of impurity you are intolerable!

Benarlah andai dunya di hati, kita akan hilang akhirat.

I reside myself to blogging i suppose, even though its an amazingly old fashioned public diary. Yet it is not as spooky as the other social medias I mentioned above.

And why do I like it again?

Because for me words are not only just for expression, its more about gaining something, as simple as a reminder.

When i read mines back, it makes me remind myself of Allah the AlMighty especially if the post was about Islam, then again, agama itu sendiri nasihat.

Akhir sekali, doakan saya jadi penulis yang disayang tuhan, yang mencurahkan idea berupa nasihat dan peringatan dan menulis sehabis ikhlas, kerna pena mampu mengubah dunia.

Disclaimer; i am not despising social networks or the users, its a mere reminder for me especially.






Friday, September 19, 2014

Jumaah barakah

Andai sesebuah perkara dilakukan dengan tidak bersandarkan Allah 'azza wajalla,
Jadilah kita manusia yang rugi.

RUGI,
Enough said, 
Because it explains all.

[Al-kahf:103]

(Katakanlah (wahai Muhammad): "Mahukah Kami khabarkan kepada kamu akan orang-orang yang paling rugi amal-amal perbuatannya?)

[Al-kahf:104]

((Iaitu) orang-orang yang telah sia-sia amal usahanya dalam kehidupan dunia ini, sedang mereka menyangka bahawa mereka sentiasa betul dan baik pada apa sahaja yang mereka lakukan".)

I was on my writing a short piece and I was nearly finished, where the next thing i knew, the screen turned blank,

It was all gone,

Sadis :'(

again, sisters love wins all.
a true act of love thaws the frozen heart
i like how nicely done the movie 'frozen' is, where it actually focuses and portrays mainly sisters' love,

and when anna and elsa settled down together eventually in arandelle after all those years apart, i really felt like wanting to go and hug all my sisters and say sorry for all bad stuffs i did and say to them,

;')



macintosh rebranding.

i just realised that sheikh mustafa masyhur, shares the same birthday as mine!

i guess that adds up on iman-tidak-diwarisi-list, which means though having the same birth date,it doesn't mean you are all equally awesome. But knowing that a great person was borned on the same date as mine, inspires me.

he wrote a number of books and one of it was bekalan dalam jalan dakwah, where he humbly mentions, how he hopes the book really becomes a boost for du'at out there to go further and deeper in jalan dakwah!

this date, this year,

gave a lot of emotional meaning.

Happy birthday dear me!

wise decision made.

My sister won again in an essay competition!

mabrouk alayk ifah!

and what topples her win is how she dismisses the prizing ceremony to go with us in a family outing.

*tearful*

that sacrifice is priceless.

that decision is hard to make, but she chose wisely.

I look up to her in so many ways that sometimes,I think I overdo the act of love of a big sister to her little sister.in addition, this is because she isn't fond of hugs or kisses that much, she is the quiet type of person, who rarely expresses her inner feelings.

Ifah, is such an admirable sister, she always gets done the house chores like bill payments, groceries and etc. She also takes that big sister responsibility since I'm always away home by giving advices here and there to the little ones at school.

that explains how close the three of them, ifah, yam and ahmad are!

And the most awesome part is, she always puts ummi and abah's decision way beyond her own, and this humble kind of act really fits the statement of an authentic hadith,
 keredhaan Allah letaknya pada redha ibu bapa dan kemurkaan Allah letaknya pada murka ibu bapa, 
which reflects how muhim(important) it is to listen, and follow what our parents ask us to do, wants us to make. And we should patuh dan taat selagi ia mengikuti shariah, bukan?

dan itulah yang saya cuba gain sepanjang cuti musim panas yang panjang ini.

keredhaan ibu bapa itu,
dengan menggembirakan mereka,
dengan mengelak dari buat mereka marah,
birrul wiladain.

cuba, dan terus cuba until ikhlas!



because I'm happy!

 because I'm happy,
 clap along if you know what happiness is to you,
because I'm happy, 
clap along if you feel like happiness is the truth,
 
 I have resumed my positive vibe and having the full rights to say that I am so happy, right now, thanks to the Al Mighty, Alhamdulillah.

How do I define happy?

I can simply put that happy is present tense,thus it shows brief and short emotion and it doesnt last long, but happiness is a long term, and gives a more eternal feeling.

So I am trying my best to channel that 'happy' feeling to 'happiness'.

And usually happy feeling happens for a reason.

indeed it does.

Wednesday, September 10, 2014

IQRA wahai bani adam!

I keep on stumbling upon those who just love to read books.

They are enthusiastic about them, they are critical and analatiycal when it comes to discussing a current issue and they really express a positive vibe.

But unforunately, i happen to realise that i myself, barely finish a book in a year, sekaligus menyimpulkan, bahawasanya, ada benar survey yang dilakukan atas rakyat msia, di mana average rakyat msia hanya mampu baca dua pages of a book in a year.

Dua muka surat?!

Kegilaan apakah ini.

Again tak payah pergi sejauh jauhnya dan meneliti masyarakat umum, tengok cermin dan cermin diri, pun boleh jatuh terduduk, sedih memikirkannya. Betapa tahap kemalasan untuk duduk dan baca buku atau kepayahan untuk cari masa baca buku sudah cukup menjadi bukti ketamadunan sesebuah bangsa.

Ada org kata, ketamadunan ssebuah bangsa direflect kan oleh sejauh mana rakyat negara itu terikat dengan buku atau membaca sebanyak banyaknya sebarang bentuk pembacaan ilmiah.

Tapi ini hanyalah luahan pukal. 

Kan awal awal statement saya, mengatakan, 

I keep stumbling upon those who just love to read books sekaligus menjadi booster untuk saya membuka buku dan membaca.

Makanya, masih ada manusia yang suka membaca buku pada zaman alaf baru ini dan mereka rakyat malaysia yang pastinya!

And if you are one of those, mabrouk!

And indeed for me, when i started to read a book,i start to wander into the labyrinth of stories.

Indah.

Sehinggakan saya sudah terlupa kali terakhir saya begitu masyuk sekali membaca buku, di mana it was ages ago, back then when i was around 8, starting off with Enid Blyton in the famous five series and the Malory Tower series. How i remember myself seeking for the books during carboot sales. And once bought, nak cepat cepat balik sbb nak masuk dunia mereka berlima dan merasai adventure terbaru mereka or merasai kehidupan asrama darrel rivers yang sentiasa berhadapan dengan pelbagai cerita sepanjang alam persekolahan.

I remember i couldnt do anything else until i finished the book, it was like drinking cold water on a sunny day when you are really thirsty.

When i grew up a little older, i was exposed to harry potter series and i have to say, jk rowling had a superb way in connecting the whole series not making the story line bumpy or questionable. And the best part was, every time it ended, it never failed to leave that wondering-what-will-happen next feeling.

And then, the trails of reading left my memories, i dont think i was exposed anymore to reading books. 

There was also a phase, where i was exposed to malay novels, where the plot was cliche and romantic that i fell for these not-so-useful books and i happened to read them and only them during that phase.

I mean, how could you forgive an author, when they write a novel, either watak utamanya kahwin dipaksa kerana wasiat, atau perjanjian datuk nenek, or worst tangkap basah dan selepas itu mereka belajar untuk jatuh cinta. Sesenang itukah kehidupan reality? Mudahnya.

Namun seingat saya, saya gagal untuk membaca dengan jayanya sewaktu dalam kesibukan a levels. Mungkin adalah selak sana sini, tapi saya sudah kurang membaca.

Sehinggalah ke hari ini, baru saya jumpa balik momentumnya, dan ya, rasa seperti dikembalikan ruh semula ke sesebuah jasad untuk bangun hidup selepas koma bertahun tahun.

Benarlah membaca membuatkan seseorang itu kembali hidup.

Dan saya nak pegang momentum ini sampai bila-bila kerana wahyu pertama islam adalah seruan membaca.

Maka saya ingin pinta doa dari ilahi, agar bacaan kita itu, mampu membangunkan diri dan membentuk jiwa. Kerana buku itu lebih lebih lagi buku dari allah, hadirnya untuk kita lebih memahami erti hidup ini.

Jadi para hadirin sekalian, bacalah!

And with that, i would like to end this post with a meaningful dialog between kamelia and redza in the book sepetang di kafe biblioholic written by ainunl muaiyanah where Redza made me realise, there is more to feel and expect from reading. Again books arent merely writing on parchments of papers, but they symbolize life.

"Saya tak tahu pula awak suka baca buku," kata kamelia

"Saya suka membaca, tetapi tak suka menunjuk saya suka baca buku," balas redza

"Saya tak suka kalau kita menunjukkan bahan bacaan pada umum. Beli buku, ambil gambar dan muat naik di laman sosial untuk menunjuk kita suka dan beli banyak buku. Spesies ini dinamakan tsundoku, bererti suka membeli buku dan membiarkan buku yang tak dibaca di atas lantai," sambung redza 

"Tapi, mereka nak kongsi perasaan membeli buku," getus kamelia

"Tapi apa guna beli banyak buku dan tunjuk pada orang kalau tak dibaca? Atau baca banyak buku tapi tak langsung membangunkan diri dan menjadikan orang itu lebih halus dan sensitif pada persekitarannya," balas redza

"Ramai orang yang membaca, tetapi berapa ramai yang benar-benar membaca," sambung redza lagi.

(I modified the dialog because it was too long and i only kept the dialogs containing the message that i wanted to deliver)

Saturday, September 6, 2014

I think i need to detach my social media with reality world.

It bugs me.

How ungrateful am i to feel that?

Wednesday, September 3, 2014

Perhentian berhantu.

Astaghfirullah

The moment im writing his, its full of rage and anger.

Its full of impatience and aghast.

Im in a total mess, i mean in the inside.

I wish that i could be oblivion.

I wish that i could make the world work as I plan it to be.In addition, I wish i could lay out a good plan as well.

I wish that i could stop making excuses.

I wish that i could get my other half as qawiy as could ever be and more nicer than prince charming.

I wish i had kids as magnificent as al fateh.

I keep wishing. But my wishes are like daydreams.

Angan angan kosong.

Hakikatnya hanya Allah yang tahu.

Betapa kerdil, teruk dan tak guna nya diri ini.

Walau sudah di galaskan khalifah itu, rasanya i just messed around with it.

I used it as a name tag instead of membumikan khalifah dalam diri.

Pokok sudah mahu tumbang, kerana akar itu tidak mencengkam tanah.

I am at the verge of failing, failing to see how awesome my creator is.

I am at the verge of falling off the cliff, because i didnt see that His faith was the only rope to cling on.

I am at the verge of useless, because I didnt use His creations to admire Him.

Sedih la.

Sedih dengan diri sendiri. 
Marah dengan diri sendiri.


I think i lived in a world full of fantasy before this, im losing my grip. I do not know if i am able to be part of that biah solehah anymore.

I just want to exclude myself. Because i do not know myself anymore.

Forgive me dear Lord, I do not understand what I'm doing anymore. I just dont seem to get it.

Can I excuse myself?

Monday, September 1, 2014

Merdekakah aku?

When i still stumble upon these pool of filthy jahiliyyah!

Thursday, August 28, 2014

We are bout to reunify again, soon inshaAllah

Its about to end.

Tajdid niat kembali agar apa yang dimulakan dengan bismillah, berakhir dgan alhamdulillah.

One city of course doest reflect the country as a whole, but it does in someway represent an identity.

Seperti dalam keluarga saya, kami berlima, bukanlah menggambarkan nordin's family as a whole, tapi sedikit sebanyak, kami ada persamaan yg tidak sama tetapi serupa kerana kami berbinti/binkan nordin.

Seperti itulah sewaktu di pnomh penh dan saigon, saya melihatkan sedikit perbezaan, Pnomh penh masih bertatih-tatih membangun,highway nya masih berupa tanah merah,bercucuk tanam di sawah bendang menjadi antara pekerjaan utama serta penyumbang kepada penjanaan ekonomi dan penggunaan tuk-tuk yang menyerupai beca masih digunapakai oleh penduduk tempatan.

Manakala, di saigon, pembangunannya pesat bak bunga kembang mekar di bawah pancaran matahari. Keadaan trafik tersusun, jalannya bertar serta pengunaan teksi meluas, serta hotel dan kedai-kedai banyak yang di buka dek kerana memenuhi permintaan pasaran di mana, saban hari bilangan pelancong meningkat.

Dan yang menjadi persamaanya adalah, kedua-dua negara indocina ini, masing-masing masih dihantui dan menerima akibat buruk dari pada komunis atau tentera militer.

Di cambodia, mereka pernah di kuasai komunis yang dipimpin oleh pol pot di mana, ia hanya akan memastikan tinggal di negara kemboja waktu itu, mereka yang boleh bertani, golongan yang intelektual atau yang di kategorikan sebagai 'musuh politik' akan di diseksa dan di bunuh. Ini sekitar 1975 dan akhirnya yang menggulingkan angkatan pol pot atau di kenali sebagai ong-ka,adalah tentera-tentera dari vietnam pada tahun 1978.

Manakala penduduk vietnam, mereka telah melalui hari hari buruk mereka sewaktu perang vietnam, di mana mereka dibantai oleh amerika syarikat selama 13 tahun dengan angka kematian yang tidak tercatat yang berakhir pada 1975.

Apa apa pun, bak kat mr jason, vietnam ni macam abang kepada laos dan kemboja. Maka kalau kemboja ada apa2 kesusahan, pasti akan dapat bantuan dari vietnam. 

Malah Muslim champa pun dikatakan,sewaktu kemboja melalui zaman diselubungi komunisme, mereka berlari bertempiaran, merentasi sungai,  melalui delta mekong ke vietnam. 

Dan mereka, walaupun bertatih, mereka cuba gagahkan berdiri di persada dunia, cuba untuk pulihkan kestabilan negara baik dari sosio ekonomi mahupun poitik serta seluruh aspek keidupan rakyat mereka.




This was my favourite shot taken on the river cruise during our first day at Cambodia.

Tuesday, August 26, 2014

Kampuchea to cambodia

Trivia merdeka

The embassy of malaysia in pnomh penh was established since 31st of august 1957 but closed in 1975, due to the cambodia-vietnam war.
And again it reopened in 1991 up until now.

#merdeka #tanahairku

Sunday, August 24, 2014

Pre merdeka, |31 ogos

Oh Phnom Penh!

Oh Phnom Penh, selama tiga tahun kita berpisah
Aku merindukanmu dan hatiku merana dari hari ke hari
oleh karena musuh yang memutuskan tali kasihmu dan aku
Kala aku dipaksa meninggalkanmu
Amarah berkobar di hatiku dan aku bersumpah membalas dendam
atas penderitaanmu sebagai tanda kesetiaanku
Phnom Penh, kota kami tercinta
Meski ditempa kesusahan selama tiga tahun
Engkau tetap menjaga sejarah cemerlang keberanian kita dan menjadi lambang jiwa Kampuchea,
kekaisaran yang dahulu pernah jaya
Oh, betapa jiwa bangsa Khmer tetap lestari dan oh, terilhami kekaisaran Angkor yang megah
Oh, Phnom Penh Sekarang kita bersama lagi dan engkau terbebas dari kesedihanmu
Oh, Phnom Penh hati dan jiwa bangsa kita
===

“Oh Phnom Penh Euy”, Keo Chenda, 1979

Saturday, August 23, 2014

Pohon doa dari semua

Saya masih ingat suatu ketika dahulu, saya membuat keputusan, menjelajahi Brunei.
Jaulah brunei,
I sort of made a small promise to myself to make a travelog.

More to what I got back then.

But it was way back in 2012.

Memang tak ingat sepatah haram la!
 Adoi! (garu kepala) 

The hing that is still stuck in my head was, the kind hearted ladies showing us (waktu iu berjalan dengan kak mimi) around bandar seri begawan dan ziarah akhawat sana sini.

Feeling itu indah.

Priceless.

Dan saya masih bertekad untuk tulis jaulah itu. 
 
Masih!

Dan in less than 48 hours, I will be heading somewhere, saya kira jaulah with ummi and abah. To refresh my own himmah and hamasah.

2012 #Jaulah Brunei
2013 #Jaulah India
2014 #Jaulah next in list 

Email sent, i wish to ask you, but i do not know how.

Saya buntu.

Istikharahlah dan istisyarahlah ya ukhti!

Saya merasai apa yang saya ikuti sekarang, bukan seperti pada awal-awal saya sertai,
Kehangatan itu sudah menjadi lemau,
Namun, saya masih bersandar kepada yang ini, kerana saya takut, saya terjelopok tersungkur andai tiada sandaran.

Saya lihat disana, kehangatan yang saya rasai pada awalnya,
Namun untuk ke sana, 
Saya tidak pasti apa jaminan saya untuk kuat seperti mereka,
Nampak apa yang ada dalam bayangan, namun kurang jelas hala tuju.

Saya masih buntu,

Dan saya takut kebuntuan ini, 
Terus terusan membuat saya menjadi selesa di zon sekarang. 

Krisoberil as it is |2014

Udara segar di seksyen tujuh,
Pada suatu pagi yang hening,
Buat aku tunduk ke tanah,
Sayu.

Coretan alam, 
Birunya langit memayungi, 
Pepohon menghijau memberi teduh dari kepanasan,
Coklatnya tanah dihisai bunga-bunga nan indah.
Cantik, hati membisik.

Dan warna warni tetangga,
Hangatnya cinta ummi dan abah,
Walau usianya dua dekad,
Menyebarkan cas positif.

Walau adinda adinda sekalian, 
Kadang hanyut dalam dunia lain,

Namun pabila di ajak bicara,
Sembangnya bergelen gelen.

Saat makan dulang, 
Paling dinanti,
Kerna doa dibacakan,
Lantas perlumbaan ukhuwah termetrai,
Tersandar kekenyangan.

Its never been that bad,
No matter how bad i think my life is.

Its just the matter of gratitude.

Berapakah nilainya, sebuah kesyukuran?


Tuesday, August 5, 2014

the glass of faith

Kalau kita ambil sebuah gelas kaca, kita lihat dia sangat utuh berdiri tetapi andai tidak di jaga elok, boleh jatuh retak, malah boleh juga jatuh berderai, hancur.
begitulah disandarkan gelas kaca itu pada sebuah kepercayaan, selagi mana kita boleh berpaut pada kepercayaan, berpautlah, jagalah dengan sebaik-baiknya, kerana, andai dikhianati kepercayaan itu, pada siapa lagi boleh kita sandarkan?

It goes in either ways,

kepercayaan kita pada orang,
kepercayaan orang pada kita,
kepercayaan orang kepada mereka sendiri
Tapi yang lebih bermakna kepercayaan kepada diri sendiri.

Saya sangat suka untuk kita menjurus imaginasi kita kepada sekumpulan kambing. Kita bayangkan, kambing-kambing ini kepunyaan kita, kitalah pengembala kambing tersebut. Kita beri cukup makan, kita groom dia untuk menjadi kambing yang gagah lagi perkasa dan akhirnya, terbentuklah kambing-kambing yang kuat-kuat belaka.

Pada suatu hari, sewaktu kita menghambat kambing ke kandangnya, ada seekor kambing merasai dirinya cukup gagah untuk terus tinggal diluar kelompok, kerana memang dia ni terkenal sebagai jaguh kampung, lalu sewaktu kambing-kambing lain masuk kandang, tingallah di bersendirian.

Tidak lama selepas itu, malang tidak berbau, segagah-gagah dia pun, masih boleh dibaham oleh serigala yang waktu itu dengan tidak sengaja tepandangkan kambing seekor ni berkeliaran bersedirian.

Apa kaitannya semua?

Cuba kita ibaratkan kambing tu kita.

Kita pada awal-awalnya di basuh dan dikloroks jahiliyyah sebelum di groomkan menjadi seorang muslimah sejati, pencinta dakwah dan tarbiyyah.Lantas setelah kita berusia setahun jagung, kita mengenali erti jamaah, beramai-ramai, berkelompok dengan satu tujuan sama dan satu fikrah sama,
Dan kita selesa dengan beramai-ramai itu, sehingga kita lupa yang kalau kita bersendirian kita tidak sekuat beramai-ramai,

Lalu, selepas alam sekolah, atau alam universiti, atau apa-apa alam permulaan, apabila kita ke medan sebenar, apabila kita masuk ke dalam masyarakat, kita la kambing 'berseorangan' itu, yang memang pantang digoda oleh tentera-tentera syaitan serta lanun-lanun nafsu yang menjadikan kita terus tersasar dari landasan atau kita terus alpa dengan duniawi.

Lantas apa kaitan kepercayaan tadi dengan kisah kambing seekor yang dibaham serigala tadi?

Allah meletakkan kepercayaan kepada hambaNya untuk mengabdikan diri kepadaNya. Sebab itu kita wajib ambil tahu pasal rukun islam, kerana ianya dasar kepada keislaman kita, kepercayaan kita terhadap Allah dan agamanya.

Dan perlaksanaanya menjadi kian mudah apabila kita jama'ie. Rintangan syaitan serta nafsu itu, boleh dibendung secara ansur-ansur, dan apabila kita beramai-ramai atau berjemaah, kita jadi kuat.

Namun, ada kalanya kita memang akan bersendirian, yakni bersendirian secara zahirnya. bersendirian di rumah, bersendirian di kamar tidur, bersendirian menghadapi Allah dalam solat, sujud, doa. Dan sewaktu inilah, kita kambing yang bersendirian tadi. Sewaktu inilah kita boleh dicucuk-cucuk oleh iblis.

Sebagaimana kisah nenek moyang kita, nabi adam as dan hawa, pada mulanya, mereka diajar oleh Allah tentang nama-nama benda di atas muka bumi, dan Allah bagi kepercayaan agar mereka tidak memakan buah khuldi sahaja.

Lantas sewaktu tinggal mereka berdua sahaja secara zahirnya, syaitan datang dan menggoda mereka untuk langgar kepercayaan Allah beri tadi dan tunduk kepada nafsu mereka.Lalu berdoalah nabi adam siang malam memohon ampun dari Allah azza wajala.

Begitulah kita hebat ditarbiyah di bumi anbiya, pulangnya kita sebentar ini, adakah kita masih cuba menjaga kepercayaan Allah terhadap kita? Atau sudah diranapkan dek kerana tertunduk pada hawa nafsu.

Memuhasabahkan diri setelah melalui madrasah Ramadan, jujur saya katakan, saya telah laluinya dalam keadaan compang camping, seolah-olah mengatakan, takpelah, tahun depan jumpa lagi Ramadhan, nanti tahun depan buat elok T-T.

Dan aku tidak menyatakan diriku bebas dari kesalahan kerana sesungguhnya nafsu itu selalu mendorong kepada kejahatan, kecuali nafsu yang diberi rahmat oleh tuhanku.
[surah yusuf:53]


Monday, June 23, 2014

aina Allah fil Qalb?

Lewat petang di ibrahimiyya, disapa oleh angin berderu si kipas, dan hingar bingar yang sayup kedengaran di luar rumah, tiba-tiba lampu telefon bimbit menyala, mesej whatsapp masuk, rupanya di sapa anak usrah binaan pertama saya, suatu ketika dahulu di KTT.

Kami berqadhaya, di antara dua benua, asia dan afrika, kami bertukar pandangan tentang realiti dakwah. Memang hakikatnya, dakwah itu susah, kerana kita berdapan dengan manusia, yang bermacam ragam. Apatah lagi nak jadi pemikir dakwah, memang boleh buat pecah kepala. Sebab strategi dakwah memang memerlukan mereka yang berpengalaman dan bersemangat. Di mana, kedua-dua kombinasi ini adalah kombinasi si tua dan si muda.

Si tua dengan pengalaman dan si muda dengan semangat. Akhirnya kedua-dua ini membuahkan sinergi yang luar biasa dalam sebuah organisasi dakwah itu.

Dan banyak lagi yang kami bicarakan sehingga tiba pada suatu soalan yang ditanyanya,

"akak, macamana nak bina manusia? Maksudnya macamana nak tahu yang kita dah bina dia betul-betul, saya selalu rasa saya tak cukup lagi bina anak-anak usrah saya,"

terdiam,
berfikir,
lantas saya mengulangi soalan kepadanya kembali,

"awak rasa macamana?"

jawab dia,

"buat macamana Rasulullah buat,"

"tarbiah dengan alquran, bawa diorang pada Allah itu balik,"

"tarbiah diorg sampai diorang pun nak bawa dakwah itu...nak jadi menjadi pendokong islam itu juga."

terdiam,
kagum dengan kematangan dan kefahamannya.

Dalam buku 'bagaimana menyentuh hati'  karya shaikh abbas as-sisi, kita dapat lihat kehidupan generasi pertama hasil didikan imam al banna, iaitu penulis sendiri, shaikh abbas as-sisi.Di mana jelas terpancar kesan positif, tarbiyah quraniyah itu dalam membentuk pejuang dakwah.

tarbiyah quraniyah

Dan langkah yang mereka tempuhi dalam jalan dakwah ini adalah berorientasikan dengan membersihkan hati dengan hidayah ilahi terlebih dahulu.

membersihkan hati dengan hidayah ilahi

maka kedua-keduanya adalah saling terkait, kerana al-qur'an itu sendiri merupakan firman atau kata-kata dari Allah swt.

Dan akhirnya, hubungan secara langsung kita dan Dia itu, meneguhkan hati dalam membawa agama Allah itu, lantas akan menghasilkan pendokong dakwah yang jelas matlamat dan tahu hala tujunya!

Inilah yang saya ingin kesimpulkan dari jawapan anak usrah saya.

Kerana  untuk memahami dakwah itu, harus difahami dengan mata hati, dan mata hati seorang mukmin itulah yang terbaik.
Rasulullah ada bersabda, 
"waspadalah kalian terhadap firasat seorang mukmin, kerana ia melihat dengan cahaya Allah".
Maka kefahaman itu, tidak dapat tidak, seharusnya diiringi dengan tindakan amal, barulah mengikuti sunnatullah.

Wallahualam

Friday, May 30, 2014

Satu syaaban 1435

Sewaktu dilanda kesedihan dengan kematian isteri, Rasulullah dijemput khas oleh allah pencipta langit dan bumi untuk langsung menemuiNya.

Pujukan seorang tuan kepada hambaNya dengan menghadiahkan pensyariatan solat.

Maka pada suatu malam yang hening, dengan menaiki buraq Rasullulah diangkat langit. Berhijrah dari bumi ke angkasa.

Itulah peristiwa israk mikraj.

Dan dari peristiwa inilah, banyak hikmah yang dapat di singkap. Sebentar tadi, seusai solat jemaah zuhur, pengisian tazkirah oleh makcik ramlah tadi mengenai peristiwa israk mikraj sangat refreshing.

Dapat saya simpulkan dengan mengatakan bahawa solat itu sendiri banyak hikmah, baik dari segi saintifik juga dari segi lahiriah.

Bagaimana malam itu sendiri waktu yang sangat privasi untuk bertemu dengan pencipta kita, berkasih sayang denganNya, dan menceritakan segala masalah yang tidak terbeban oleh kita sebagai hamba.

Sungguh inilah antara detik terindah nabi muhammad sewaktu menemui ilahi. Maka kita juga  harus menghargai detik-detik indah yang berlalu dalam hidup kita.

Tanpa kita sedar ataupun tidak.

Kerana ceritera kita tidak akan sama walau sesaat dengan ceritera ukhti kita, namun pengalaman harus dikongsi untuk mendapat iktibar dan agar kesilapan-kesilapan tidak diulangi kembali.

Berkongsilah walau satu ayat yang menyeru kepada Allah.

Balighu anni walau ayah!

Monday, May 5, 2014

bangkitan bara api

kadang apabila kita dah terlalu banyak berbicara, kita lupa cara untuk mendengar,

dan kerana kita terlalu banyak benda untuk dikongsikan, kita juga lupa cara untuk bertoleransi,

dan mereka datang dalam pakej combo!

Minggu ini, minggu yang luar biasa, dinamakan usbu' tasyji' dimana tasyji' itu membawa makna membangkitkan semangat.

dan ada suatu kisah dalam penjara,
perbualan antara imam ahmad dan peminum arak,

kata peminum arak,
aku masuk penjara kerana bermaksiat,
dan aku boleh bersabar,

kau yang masuk penjara untuk mempertahankan kebenaran,
seharusnya lebih sabar dari aku,

dan atas ungkapan pemuda itulah, imam ahmad, tertasyji' untuk lebih kuat dan sabar

kisah-kisah berkaitan tasyji'

dan hari ini, aku tertasyji' untuk lebih pantas menyahut seruan ilahi,

bermula dari seruan solat, mengikut syariat,bermujahadah,bertanggungjawab di atas taklifan yang diberi dan macam-macam lagi.

lantas tunduk malu, kerana, aku mahu dakwah itu sukses, tapi aku masih bermalas-malasan, mengharapkan orang untuk isi ruang-ruang jihad yang kekosongan tempat.

malu dengan Dia.

>_<


Saturday, May 3, 2014

Qul amantu billah, thummastaqim.

The other day, I went out with an ukhti. It was a so called abrupt date thus we just wandered along the busy streets of ibrahimeya.

We talked a lot. Who doesnt? I mean majority of the girls talk A LOT.

That is why, dalam bermuayashah mostly girls use technique penceritaan, because its an easy two way communication skill and memang fitrah mulut perempuan pot pet pot pet!

We talked of variety subjects and one of it that i still remember until now is regarding mutabaah amal.

And to precise it is qiam.

Sigh

In my current home here, nearly everyone gets up for Qiam. Now some people might ask, whats the issue here? First of all, Fajr in Egypt during summer, is super early, I take today for example,Fajr is around 3.40 am, and Isya is around 8.15 pm. The night time is slightly compressed and thus you have to wisely manage your daily life because you wouldn't want to end up sleeping right after fajr :'(

So back to my problem regarding Qiam, its a big thing for me. Perlunya mujahadah yang besar untuk bangun dari tidur yang lena. Predisposing factor dia pula is, I just live to sleep. 

Yeah, excessive sleeping, its a global matter!

So the ukhti that I went out with calmed me, she said, betul, we need to get up for qiam, apatah lagi bila kita dalam jalan dakwah, coping with pressure and burdens, the only thing that soothes you is that strong and basic foundation dengan Allah lah kan.

Dan untuk beramal kita perlu istiqamah, jadi perlu bermula dengan langkah kecil which we say as baby steps.

Kata ukhti itu, carilah mutabaah amal yang paling kita suka, dan jadikanlah amal itu booster untuk mutabaah amal yang lain.

carilah mutabaah amal yang paling kita sukai.

Dan dari situlah I got the motivation, that for the time being, the most that i can frequently do is, fasting.
Dan cantiklah motivasi ukhti itu, kerna datangnya di saat menjelma bulan rejab dan syaaban, di mana kita digalakkan untuk membuat persediaan menuju madrasah tarbawi yakni bulan ramadhan.

Moga berpuasa ini dapat menaikkan tahapan individu muslim kepada pemantapan mutabaah yang lain,

Tilawah dan tadabbur yang lebih istiqamah
Solat-solat yang lebih khusyuk
Dan berjumpa Dia dalam Qiam.

Sebab itu ada hadis, 

Katakanlah, aku beriman kepada Allah,  kemudian istiqamahlah.

Ya untuk ukhti dan untuk saya, istiqamahlah dalam apa jua amal soleh yang di lakukan.


Thursday, May 1, 2014

My sister's keeper

I have a little sister.
She isnt literally small, but she is younger than me, just below me to be specific.

Well it came to my newsfeed of her posting a photo during her usrah, it was them making heart origami.

Deep.

I learnt to do this heart origami during my first usrah too, and now seeing her do it touches me.

Benarlah Dr Har kata, kita mungkin akan mengalami kesukaran menyantuni keluarga kita seperti kita manyantuni mad'u kita, tapi yakinlah yang kita perlu buat je kerja dakwah sebab kita nak build masyarakat yang faham islam, supaya family kita akan di nurture dalam masayarat yang faham islam itu juga eventually, even though its not from our own hands.

To her kakak usrah,
Thank you for taking care of my little sister


Wednesday, April 30, 2014

Tanyalah hati, apa kata dia.

I do not realise that sometimes,
I try to put on the best behaviour to please people,
Instead of pleasing My Lord.

Kata an ukhti,
Dalam surah ghafir,
allah mention seksaan-seksaan yang ngeri,
Yang akan berlaku dalam neraka,
Kerana Allah bersifat pengampun, 
Allaj nak ajar kita to not even reach hellfire,
By telling us whats in it first,
So that we think before accidently doing a sin,

And dalam surah al insaan,
Allah mention nikmat-nikmat syurga,
Yang banyak amat,
Kerana Allah nak bagi peluang semua jenis manusia atas muka bumi,
Masuk syurga beramai-ramai,
Dengan syarat,
Bertauhidkan Dia.

allah :')

Never have a I come across such beautiful relations,
Of Allah,
Whom I rarely act sincerely,

Di kala kita dilanda iman yang yankuz(futur),
Allah sends us comfort by saying Dialah yang maha pengampun 
And by giving a chance to segenap aspek manusiawi 
To seek truth, pleasure it and return to Allah full heartedly.



allah, indeed i need you close to me.

Tuesday, April 15, 2014

keep writing in circles

you wouldn't know who you are until you write,
what you write,
reflects the inner you.

does it really show the real you?
what if you write for the sake of writing goodness?

i do not actually go with the saying
fake it till you make it,
but anyway, its something to do with it.

let me tell you something,
recently,
i texted my adik usrah,
well she actually texted me first to tell about the condition that i'm about tell now,

we were going to handle a mabit,
to my adik-adik usrah and my usrah neighbours,
and it happened to me the date clashed with their picnic,

and some choose to not go over preparing for the so-called-long-ago-planned-picnic,
and there were still some who insisted to go to mabit,
and some who were caught in their own anger saying that mabit was not something to be forced,
and she told me the conversation went on and on,

from her part, she really wanted to go to mabit, because it is part of makanan rohani,
and she said,

bukan ke, kalau kita buat sesuatu kerana Allah, baru ikhlas itu boleh datang.
sebab sifat ikhlas Allah bagi itu kekal.
Ikhlas yang dari kita itu tak kekal.

menarik kan kupasannya.

how are we so sure that the start of something we do is purely because of Him?
because ikhlas itself is only given by him alone specific to His beloved slaves.

we tend to hesitate to  make changes or do more better stuff each day mainly because we fret that we aren't sincere from the very beginning.

But the issue itself is about doing it for the first time either forcedly or whole heartedly for the sake of Allah, to feel the sincerity come along while doing the deed, afterwards.

thus same goes to writing. sometimes it crosses my mind that i write only good stuff, or maybe nearly everything is positive, then again life isn't a bed of roses.

but hakikatnya we have to keep on writing goodness, kerna di dalam syurga sendiri,  hanya akan terucap perkataan yang baik-baik sahaja.

like a soil is to the plant, it nurtures the plant's growth so long as it continues supplying it and taken care of from weeds or other bad external factor,
the same goes to us, the good writings or good deeds themselves, act as a nurture to the heart, the more you write or do goodness, the more humble the heart becomes of because the more you nurture with nutrients, the healthier it gets.

whether i write for whatever baseline or story, may it be leaned because of Allah no matter what.

I try to write because of Allah
indeed I do,
inshaAllah




fourteen fourteen

melihat detik jam berlalu,
menghampiri jam dua belas,
bermain sebuah ceritera di layar fikiran,

pernah suatu ketika dulu,
jam dua belas itu ada signifikannya,
kerna pernah membesar dengan cerita-cerita disney,
maka jam dua belas itu waktu untuk si gadis cinderella,
menunggu jejaka idaman putera kayangan,
datang menyelamatkannya dari terus menjadi hamba abdi ibu tiri
sewaktu majlis tari menari itu,
kepada menjadi puteri di dalam istana yang gah itu!

kini apabila sudah melangkah ke alam dewasa,
jam dua belas itu ada signifikannya,
kerna sudah membesar dengan alam dakwah tarbiyyah,
maka jam dua belas itu waktu untuk seorang abdullah,
menunggu Sang kekasih yakni Sang pencipta,
datang dan menyelamatkan diri dari cengkaman dunia yg penuh kezaliman,
sewaktu dalam qiamnya itu,
sehingga bertemu mata di dalam syurgaNya yang abadi!

itulah aku dulu, dan inilah aku sekarang.

tiada beza pada plot,
tapi berbeza pada watak dan fikrah,

dua-dua cinderella dan abdullah ingin di'selamat'kan dari 'azab' dunia yang dirasakan perit dan pedih kepada pengawasan selamat oleh si pelindung yakni sang kekasih itu.

dua-dua dikecam oleh musuh, jika cinderella dikecam oleh ibu tirinya, maka abdullah dikecam oleh mereka yang menguasai dunia bak fir'aun.

dua-dua menabur bakti baik di atas dunia, cinderella dengan membuat kerja-kerja rumahnya, manakala abdullah dengan menjadi abid dan penjaga bumi

sama tapi tak serupa cinderella dan abdullah ini,
sama pada kronologi hidupnya tapi berbeza dari segi pegangan kalimah tauhidnya!

aku bahagia kini, aku menjadi seorang abdullah dari terus menjadi cinderella,
aku bahagia kini, aku menjadi penunggu kekasih pada malam hari, dari penunggu kasut kaca tersebut,
aku bahagia kini, aku menjadi penabur bakti kebaikan di atas muka bumi, dari terus menerus mengikuti tunjuk si fir'aun.

aku rasai aku abdullah,
dan aku tujukan ucapan salam,
juga kepada para abdullah di atas muka bumi ini,
yang selamat menjadi hamba!

#luahan140414




Saturday, March 29, 2014

Sedetik waktu.

Post daurah mansoura 

Apa yang ada dalam kotak pemikiran soerang daie itu?

Macam-macam dan cacamerba.
Itulah aku, sehinggakan aku sangsi pada logam sendiri, lalu ditanya kepada daurah mate merangkap kakak seusrahku,

Apa logam saya kak su?

Kata kak su

Logam kiki adalah bercakap, cuma mungkin perlu polish here and there dan perkemaskan lagi kerana ada lacking sikit-sikit.

Kata kak su lagi

Kiki rebellious dalam ketaatan.

Itu yang menarik perhatian jiwa. Rebel dalam ketaatan?

Ada benar pada tutur kata kak su, masih aku ingat satu ketika dahulu, sekeliling aku waktu itu ramai yang berselimpang tudungnya, bangga dengan mempersembahkan apa yang di atas dada itu, menayangkan sesuka hati kepada yang bukan muhrim sehingga aku merasai, itulah fesyen.

Namun, ummi abah tidak pernah ajar memakai tudung sedemikian rupa, lalu aku salahkan mereka sedikit dek kerana tidak mengajarku cara berhias, lalu aku menyelimpang tudung untuk beberapa detik dengan yakin bahawa itu fesyen abad ini, bergaya dan moden bukan.

Tapi tak tahan lama, bukan jiwaku sebegitu, rebelku sekejap, kerna aku masih mahu taat kepada sang pemberi arahan. Lalu aku menurunkan sedikit kain tudung, lantas menutup dada.

Kepada kak su yang juga sudah final year,

Sis, 
I owe you a lot,
You were so patient with me for all these while
Mungkin kita berbeza, tapi opposite attract right?
And for all those stories, i heart them!
I cannot believe its your final year and i hope that Allah blesses every minute you spend the time for his sake.

Monday, March 24, 2014

sentuhan murabiyyah yang pertama.

masih segar menghirup udara segera malam,
masih mampu menekan kekunci papan komputer,
masih boleh mencuba menulis sesuatu yang ruhiy, yang qawiy,
di ruangan bicara ini,

semua dengan izinNya.

Masih segar diingatan
ajakan pertama seorang ukhti,
tegar mengajak keluar pada hujung minggu
pada hari itu, pada tahun itu,
katanya mahu mempertemukan aku dengan kembarku,
membuat aku teruja untuk menyahut jemputannya.

sikit aku sedari,
itulah tarikan pertama aku,
masuk ke dalam kancah dakwah ini,

hakikat daurah pertama waktu itu,
yakni membicarakan satu sejarah agung,
di mana islam pernah menguasai bumi,
mengubah seorang aku menjadi seorang muslim.

naif untuk aku cernakan,
bahawa aku bakal merasai
sentuhan pentarbiyahan
yang suci dari seorang naqibah.

yang membawa aku mengerti segala jenis frasa dakwi yang aku gunakan hingga kini,
dari sesimple tarbiyyah, usrah, dakwah,
kepada frasa kompleks,
taarif, takwin, tanfiz.

sungguh sentuhan pertama itu
memberi kesan yang dalam,
pada diri sendiri juga pada yang lain yang turut merasainya.

sungguh, berpegang eratlah pada tali Allah,
Kerana itulah agama yang hakiki!




cenderung kepada sesuatu kecendurangan

Dua tiga detik yang berlalu,
semenjak dua menjak ini,
terasa seperti asyik cenderung kepada sesuatu yang kurang soleh.

memang betul, kesolehan itu tidak mampu dijudge hanya dengan memperlihatkan luaran,
tapi hakikatnya andai melakukan sesuatu yang terang-terangan telarang dek kerana kurang kefahaman,
bukankah itu kurang soleh namanya?

hati itu perlu dihijabkan dengan rapi.

Dari panahan mata yang menterjah ke dalam sanubari,
Dari godaan untuk terus bergelumang dengan kejahilan dan kemaksiatan,
Dari memperucapkan kalimah yang tidak tayyibah.

kerna hanya dengan menghijab hati
barulah ia mampu tunduk dari pandangan buas itu
dari mendengar perkataan tercela itu
dari melakukan perbuatan terkutuk.

kerna sungguh kadang
 hati terlepas pandang.

jadi persoalannya adalah,
andai hati itu cenderung ke arah negatif,
maka adakah waktu iman itu juga,
tengah merudum, tersungkur ke bumi?





Saturday, March 8, 2014

Random scrolls of thoughts.

Sekolah perubatan kembali lagi, bezanya cuti kali ini luar biasa lamanya. Jadi akan cuba mengugahkan diri ke sekolah dengan semangat waja dan jiwa yang kental.

Setelah kembali dari eropah timur, agak disibukkan dengan amal dakwi, sehingga terlupa untuk tengok amal sendiri.

Banyak ter'slip', banyak yang ter'excuse' dengan alasan kepenatan, ketiadaan masa dan segala aneka jawapan yang kalau dinilai balik oleh piawai jawapan munasabah, agak memihak pada diri sendiri, which is purely bias.

Dewasa ini, fikiran asyik melayang dek kerana memikirkan banyak kerja dalam suatu masa sehinggakan suatu masa itu berlalu dengan pantas.

Jadual cuti untuk 'catch up' dengan segala video tarbiyyah, bacaan tarbiyyah dihimpit oleh kerja yang menimbun.

Berbekalkan kepenatan minda, otak masih ligat memikirkan perkara yang masih belum selesai. Sampai bilakah perkara ini akan selesai?

selagi kita tidak mampu selesaikan perkara yang labih aula, selagi itulah, perkara furu' akan datang dan menghalang laluan untuk otak kita terus berkembang.

selain kepenatan minda, masa juga menghantui, seolah-olah kita makhluk yang paling tidak menghargai masa, walau hakikatnya sebegitu.


maaf.

penulisan juga bercampur baur, membuktikan betapa cacamerba fikiran di kala hening malam yang sepi ini, di sapa oleh dengkuran roomate.

itu senyuman sedeqah.

Sungguh mahal senyuman sebaris itu,
sehingga direndahkan sebuah ego,
cuba menggali segala cerita jenaka dari kotak memori,
untuk di peroleh senyuman mahal itu kembali.

Thursday, March 6, 2014

Kitaran Bodoh itu lagi?

Nyawaku diberi pinjam oleh Sang Peminjam.

Di pagi hari bangun, menyangka kehidupan seperti biasa, lantas akibat terlalu mengikut hawa kepenatan itu, sejurus doa habis mathurat, bergegas melompat naik ke katil, menghempas tubuh di atas tilam keras itu, dan menarik selimut semula.

Sangkanya mahu pejamkan mata, tapi terlelap.
Sangkanya lelap seminit, tapi tertidur berjam-jam.

Dikejutkan dengan suara-suara yang melantun sekitar bilik. Menyangka 'lalat' mana yang datang kacau waktu tidur ini, setelah dipisat-pisatkan mata, terkebil-kebil melihat jarum besar menuju ke nombor satu dua, anak dara apa yang masih di atas katil didodoikan bantal busuk dan ditemani selimut yang bergumpal ?

Tergocoh keluar dri tempat beradu, mencapai segala apa yang didepan mata, buku, spek mata, jam, beg, eh???

Lupa, masih belum mandi.
Lupa, masih belum dhuha.
Lupa, masih belum tilawah.

berhenti sejenak dua, menarik nafas dan menuju ke bilik air.

selepas membersihkan diri , bersiap siaga untuk menempuh hari itu. bersemangat waja untuk menyalakan obor dakwah.

***

Di atas jalan raya, termenung ke atas, melihatkan langit yang gulita. Aduh, sudah pukul berapa? udah lewat bangat! segera dari berlenggang-lenggang itik, kepada berlari berkejaran, sama naik dengan teksi. 

sesampai di rumah, tersenyum lega, lantas menyediakan diri untuk sambung beradu. Tapi disapa oleh ipad dan komputer, lantas tergoda dengan mereka dan tenggelam di dunia fana.
Lupa, masih belum isyak,
Lupa, masih belum al mulk,
Lupa, masih belum tilawah.

Keadaan yang sunyi, disapa alunan tilawah dari corong-corong radio kejiranan, mata terpejam-pejam akibat kepenatan menghadap gadgets. Bahana elektronik.

mata tertancap pada jam didinding, jarum besar menunjukkan jam satu dua, aduh sudah larut malam! ditambah kepenatan seharian melaungkan kalimah tauhid, terus membaringkan diri, dimana-mana sahaja bahagian bumi yang terdedah dan memejamkan mata untuk relakskan diri.

Dari terpejam kepada terlelap kepada tertidur.

Nyawaku diambil semula oleh Sang Peminjam.

Ironi.






Monday, March 3, 2014

Escape to Europe

Hoping it would not slip off my mind.

Ceska Republika

Polska

Turkiye.

It didn't end there,

Mansoura

Dumyat.



Friday, January 10, 2014


“Sungguh, Kami ciptakan manusia dari setetes mani yang bercampur, lalu Kami beri dia (anugerah) pendengaran dan penglihatan.” (Qs Al Insaan: 2)