Skip to main content

Posts

Showing posts from 2014

islam itu satu sistem hidup syumul

Kami duduk bertemu lutut pada suatu petang yang hening, senyum disapakan pada setiap ahli baru. Damai menghinggap.

Pertemuan di mulakan dengan kalam Allah dan seterusnya berbicara mengenaiNya. Kata salah seorang adik,

Manusia terdiri dari dua entiti, ruh dan jasad. Sudah termeterai, makanan jasad adalah makanan yang tumbuh dari isi perut bumi, seperti buah-buahan, sayur- sayuran makanan laut dan banyak lagi, namun bagaimana pula dengan makanan ruh?

Kami berhenti sejenak berfikir,

Ada yang merespons,

zikir? selawat? al-quran?

Sambil tersenyum, jawab adik itu sepintas lalu,
Makanan ruh itu adalah ilmu.

ilmu?

Dan Dia mengajarkan kepada Adam nama-nama benda seluruhnya,
wa 'alamma adamal asma akullaha

Setelah selesai penciptaan nabi adam, Allah ajarkan nama-nama isi bumi pula kepada dia. Ini menukarkan nabi adam, daripada seorang yang tidak tahu kepada tahu.

Maka sedarlah kita, betapa pentingnya ilmu dalam pembentukan seorang manusiawi. Tambah-tambah lagi ilmu dengan kefahaman islamlah, …

Tompok matahari

A figure came running out of the sea, splashing water everywhere.

Who is he?
All eyes were on him, since the sun shone ever so bright,  it was almost hard to tell who.
He was approaching and everyone held their breath so it wont show too much excitement.
And once he was close enough, their hearts laughed back at them.
Huh?
It was him.

Pink dandelions for a beautiful lady.

Where are you going? Its still early?! Ucap Mei Ling
Oh I've got to get home, nak buka puasa and tarawih :) Balas Noura
Lupa kamu puasa hari ni ,tarawih?! Itu apa pulak? Tanya Mei Ling kehairanan selepas tersipu malu kerana terlupa bulan tersebut bulan puasa.
Jeda. Noura berhenti sejenak berfikir.
Its a token of appreciation to God for giving such a blessing monrh for us. Biasanya kami akan solat ramai2 di masjid dan solat yg banyak rakaat, lebih banyak pada solat biasa, Terang Noura dengan panjanh lebar pada sahabat nya yang tidak jemu memahami dan menghormati kepercayaan kawan-kawannya yang berlainan bangsa.
Upacara ramai-ramailah,seronoknya!  Kamu enjoy solat tarawih?
Jeda. Untuk kedua kalinya.
Enjoykah dia bersolat tarawih? Terbayang dirinya sewaktu beberapa malam yang lepas yang tidak henti-henti menguap dalam setiap rakaat. Itu tidak termasuk fikiran yang melayang jauh andai imam membaca ayat yang panjang-panjang.
Dan begitulah juga dia hari ini, fikirannya menerawang mencari bibit enjoyn…

Kerana cuti musim panas sudah hampir berakhir

Saat aku berkeliaran dimuka bumi, aku sentiasa dihampiri makhluk tuhan.

Sama ada yang punyai barang yg hendak dijual sehinggalah meminta bantuan kewangan, dan setiap kali itu aku menolak dengan hati yg sangsi dan curiga
Sindiket kah mereka? Betul2 susah kah mereka?  Dan macam macam lagi la monolog dalaman.
Tapi aku lupa
Sebuah kebaikan itu bukan dititip kira dari si penerima tapi sebaliknya sipemberi
Buat apa bersangka buruk dengan manusia, saudara kita itu
Andai itu memudahkan urusan mereka, bukankah kita tumpang bahagia?
Dan kini, aku perhati sudah tiada yg dtg meminta, sudah kurang lubuk pahala yg satu.
Adakah sebab aku kikir, tuhan berkira dengan aku?
Maafkan aku yaAllah, kerna gagal menjadi wakil titipan rahmat buat manusia.

A dip of death and a tale to tell

Pertama 
Saya sebenarnya tak tahu macamana nak buat planad  Tak tahu macamana? habis selama ni buat macamana?? Gulp -,-
Kedua
Kalau awak pergi usrah tapi tak rasa betul-betul dibina, apa yang buat awak bergerak and keep steadfast on this road? AlQuran

Ketiga
Olafs night, nama program tajmik kitorang, senyum. Jeda. Why's the name so adorable? Some people are just worth melting for. Awwww
Keempat
Saya baru rasa gementar padahal insiden tu dah lama berlalu? Samalah  >,< Kita banyak sangat ketawa dan terleka; Allah remind terus, Agaknya kalau dia tarik nyawa tadi, apa perkataan terakhir kita ya?

Hanya secebis of ipoh

I eventually reached Ipoh last night and after reading kafe biblioholic, i was so excited to reach novel hut and i did!
Alhamdulillah,
Only little did i know that it was only a small bookshop and it was situated among shop lots so it looked very humble with glorious books in it. I personally do think it was indah khabar dari rupa but who am i to blame, because i was the one putting expectations in the first place.Yet again, the writer described novel hut as such an amazing place and so cosy that i mentioned there were couches for you to sit, read and drift off to another land your personal read will take you too.
And basically the reality of the place is, it looks too formal and bold, mph would be more enlightening, the racks have sharp edges, it looks stuffed, the labels are all in arial font or was it time roman. The books are a lot but not as many as i imagined -,-' and thank god it does have good codes so i can basically search through sysytematically , though it doesnt keep reco…
There is one thing i want to ask from you; that is to teach me the essence of gratitude,
Sure, if you are willing to be just a little patient to learn of it.
Again teach me to do that as well;
Don't you worry, we'll learn together,  because we both aren't teachers, we are preachers remember.
My heart did a somersault and smiled.

Final destination

If pinocchio was telling lies, his nose would grow and inch long by day,
But if i were to lie, what would grow beyond its norm, would be a sin that can weigh out all the good deeds off!
If i dont know, then i were to say i dont know,
Berkata baik atau diam.
Because today i tasted a pinch of death, I start to fear, what will my last words on earth be,
Would it be about gossips? Would it be about backbites? Would it be about reckless and meaningless stuffs?
Or something that takes me a step closer to remember Him.
Allahumma inni nas aluka akhir kalamuna la ilaha illallah!
A senior of mine is going to be wedded and her future zauj only wanted one thing from her,
That is to have patience(الصبر) throughout their life together.
I think this is so deeply romantic. 

An open space to breathe

When my new friend came to meet me in town during my birthday.
I knew either it will make me towards Allah or go astray.
Everything was going fine until i installed social media applications, it was like a stalk feeder, and with a not-so-having-an-iman-yang-kuat inside me, I have certainly fell for those. I fell for a yet a tiny piece of device that is so strongly bonded to the globalised world.
Days before, before we have devices that are portable and we can bring here and there and install internet apps here and there to know whats happening to the world, I used to be on murai or beautifulnara until I came to a sense that these websites feed gossips and some gossips are fitnah, and Allah despises fitnah!
So, with a hard time recovering, he let me try to be strong against myself. Ihsan please!
Wanting to post something on Instagram or twitter or scrolling through Tumblr or Facebook,
Semua tu bersandarkan apa sebenarnya?
Gathering haunted likes? Waiting for mesmerising comments? Getting awed o…

Jumaah barakah

Andai sesebuah perkara dilakukan dengan tidak bersandarkan Allah 'azza wajalla,Jadilah kita manusia yang rugi.
RUGI, Enough said,  Because it explains all.
[Al-kahf:103]
(Katakanlah (wahai Muhammad): "Mahukah Kami khabarkan kepada kamu akan orang-orang yang paling rugi amal-amal perbuatannya?)
[Al-kahf:104]
((Iaitu) orang-orang yang telah sia-sia amal usahanya dalam kehidupan dunia ini, sedang mereka menyangka bahawa mereka sentiasa betul dan baik pada apa sahaja yang mereka lakukan".)
I was on my writing a short piece and I was nearly finished, where the next thing i knew, the screen turned blank,
It was all gone,
Sadis :'(
again, sisters love wins all.
a true act of love thaws the frozen heart i like how nicely done the movie 'frozen' is, where it actually focuses and portrays mainly sisters' love,

and when anna and elsa settled down together eventually in arandelle after all those years apart, i really felt like wanting to go and hug all my sisters and say sorry for all bad stuffs i did and say to them,

;')



macintosh rebranding.

i just realised that sheikh mustafa masyhur, shares the same birthday as mine!

i guess that adds up on iman-tidak-diwarisi-list, which means though having the same birth date,it doesn't mean you are all equally awesome. But knowing that a great person was borned on the same date as mine, inspires me.

he wrote a number of books and one of it was bekalan dalam jalan dakwah, where he humbly mentions, how he hopes the book really becomes a boost for du'at out there to go further and deeper in jalan dakwah!

this date, this year,

gave a lot of emotional meaning.

Happy birthday dear me!

wise decision made.

My sister won again in an essay competition!

mabrouk alayk ifah!

and what topples her win is how she dismisses the prizing ceremony to go with us in a family outing.

*tearful*

that sacrifice is priceless.

that decision is hard to make, but she chose wisely.

I look up to her in so many ways that sometimes,I think I overdo the act of love of a big sister to her little sister.in addition, this is because she isn't fond of hugs or kisses that much, she is the quiet type of person, who rarely expresses her inner feelings.

Ifah, is such an admirable sister, she always gets done the house chores like bill payments, groceries and etc. She also takes that big sister responsibility since I'm always away home by giving advices here and there to the little ones at school.

that explains how close the three of them, ifah, yam and ahmad are!

And the most awesome part is, she always puts ummi and abah's decision way beyond her own, and this humble kind of act really fits the statement of …

because I'm happy!

because I'm happy,  clap along if you know what happiness is to you, because I'm happy,  clap along if you feel like happiness is the truth,  I have resumed my positive vibe and having the full rights to say that I am so happy, right now, thanks to the Al Mighty, Alhamdulillah.

How do I define happy?

I can simply put that happy is present tense,thus it shows brief and short emotion and it doesnt last long, but happiness is a long term, and gives a more eternal feeling.

So I am trying my best to channel that 'happy' feeling to 'happiness'.

And usually happy feeling happens for a reason.

indeed it does.

IQRA wahai bani adam!

I keep on stumbling upon those who just love to read books.
They are enthusiastic about them, they are critical and analatiycal when it comes to discussing a current issue and they really express a positive vibe.
But unforunately, i happen to realise that i myself, barely finish a book in a year, sekaligus menyimpulkan, bahawasanya, ada benar survey yang dilakukan atas rakyat msia, di mana average rakyat msia hanya mampu baca dua pages of a book in a year.
Dua muka surat?!
Kegilaan apakah ini.
Again tak payah pergi sejauh jauhnya dan meneliti masyarakat umum, tengok cermin dan cermin diri, pun boleh jatuh terduduk, sedih memikirkannya. Betapa tahap kemalasan untuk duduk dan baca buku atau kepayahan untuk cari masa baca buku sudah cukup menjadi bukti ketamadunan sesebuah bangsa.
Ada org kata, ketamadunan ssebuah bangsa direflect kan oleh sejauh mana rakyat negara itu terikat dengan buku atau membaca sebanyak banyaknya sebarang bentuk pembacaan ilmiah.
Tapi ini hanyalah luahan pukal. 
Kan awal …

Perhentian berhantu.

Astaghfirullah
The moment im writing his, its full of rage and anger.
Its full of impatience and aghast.
Im in a total mess, i mean in the inside.
I wish that i could be oblivion.
I wish that i could make the world work as I plan it to be.In addition, I wish i could lay out a good plan as well.
I wish that i could stop making excuses.
I wish that i could get my other half as qawiy as could ever be and more nicer than prince charming.
I wish i had kids as magnificent as al fateh.
I keep wishing. But my wishes are like daydreams.
Angan angan kosong.
Hakikatnya hanya Allah yang tahu.
Betapa kerdil, teruk dan tak guna nya diri ini.
Walau sudah di galaskan khalifah itu, rasanya i just messed around with it.
I used it as a name tag instead of membumikan khalifah dalam diri.
Pokok sudah mahu tumbang, kerana akar itu tidak mencengkam tanah.
I am at the verge of failing, failing to see how awesome my creator is.
I am at the verge of falling off the cliff, because i didnt see that His faith was the only rope to…

We are bout to reunify again, soon inshaAllah

Its about to end.
Tajdid niat kembali agar apa yang dimulakan dengan bismillah, berakhir dgan alhamdulillah.
One city of course doest reflect the country as a whole, but it does in someway represent an identity.
Seperti dalam keluarga saya, kami berlima, bukanlah menggambarkan nordin's family as a whole, tapi sedikit sebanyak, kami ada persamaan yg tidak sama tetapi serupa kerana kami berbinti/binkan nordin.
Seperti itulah sewaktu di pnomh penh dan saigon, saya melihatkan sedikit perbezaan, Pnomh penh masih bertatih-tatih membangun,highway nya masih berupa tanah merah,bercucuk tanam di sawah bendang menjadi antara pekerjaan utama serta penyumbang kepada penjanaan ekonomi dan penggunaan tuk-tuk yang menyerupai beca masih digunapakai oleh penduduk tempatan.
Manakala, di saigon, pembangunannya pesat bak bunga kembang mekar di bawah pancaran matahari. Keadaan trafik tersusun, jalannya bertar serta pengunaan teksi meluas, serta hotel dan kedai-kedai banyak yang di buka dek kerana memenuhi p…

Kampuchea to cambodia

Trivia merdeka
The embassy of malaysia in pnomh penh was established since 31st of august 1957 but closed in 1975, due to the cambodia-vietnam war. And again it reopened in 1991 up until now.
#merdeka #tanahairku

Pre merdeka, |31 ogos

Oh Phnom Penh!

Oh Phnom Penh, selama tiga tahun kita berpisah
Aku merindukanmu dan hatiku merana dari hari ke hari
oleh karena musuh yang memutuskan tali kasihmu dan aku
Kala aku dipaksa meninggalkanmu
Amarah berkobar di hatiku dan aku bersumpah membalas dendam
atas penderitaanmu sebagai tanda kesetiaanku
Phnom Penh, kota kami tercinta
Meski ditempa kesusahan selama tiga tahun
Engkau tetap menjaga sejarah cemerlang keberanian kita dan menjadi lambang jiwa Kampuchea,
kekaisaran yang dahulu pernah jaya
Oh, betapa jiwa bangsa Khmer tetap lestari dan oh, terilhami kekaisaran Angkor yang megah
Oh, Phnom Penh Sekarang kita bersama lagi dan engkau terbebas dari kesedihanmu
Oh, Phnom Penh hati dan jiwa bangsa kita ===

“Oh Phnom Penh Euy”, Keo Chenda, 1979

Pohon doa dari semua

Saya masih ingat suatu ketika dahulu, saya membuat keputusan, menjelajahi Brunei.Jaulah brunei, I sort of made a small promise to myself to make a travelog.
More to what I got back then.
But it was way back in 2012.
Memang tak ingat sepatah haram la!  Adoi! (garu kepala) 
The hing that is still stuck in my head was, the kind hearted ladies showing us (waktu iu berjalan dengan kak mimi) around bandar seri begawan dan ziarah akhawat sana sini.
Feeling itu indah.
Priceless.
Dan saya masih bertekad untuk tulis jaulah itu.  Masih!
Dan in less than 48 hours, I will be heading somewhere, saya kira jaulah with ummi and abah. To refresh my own himmah and hamasah.
2012 #Jaulah Brunei 2013 #Jaulah India 2014 #Jaulah next in list 

Email sent, i wish to ask you, but i do not know how.

Saya buntu.
Istikharahlah dan istisyarahlah ya ukhti!
Saya merasai apa yang saya ikuti sekarang, bukan seperti pada awal-awal saya sertai, Kehangatan itu sudah menjadi lemau, Namun, saya masih bersandar kepada yang ini, kerana saya takut, saya terjelopok tersungkur andai tiada sandaran.
Saya lihat disana, kehangatan yang saya rasai pada awalnya, Namun untuk ke sana,  Saya tidak pasti apa jaminan saya untuk kuat seperti mereka, Nampak apa yang ada dalam bayangan, namun kurang jelas hala tuju.
Saya masih buntu,
Dan saya takut kebuntuan ini,  Terus terusan membuat saya menjadi selesa di zon sekarang. 

Krisoberil as it is |2014

Udara segar di seksyen tujuh,Pada suatu pagi yang hening, Buat aku tunduk ke tanah, Sayu.
Coretan alam,  Birunya langit memayungi,  Pepohon menghijau memberi teduh dari kepanasan, Coklatnya tanah dihisai bunga-bunga nan indah. Cantik, hati membisik.
Dan warna warni tetangga, Hangatnya cinta ummi dan abah, Walau usianya dua dekad, Menyebarkan cas positif.
Walau adinda adinda sekalian,  Kadang hanyut dalam dunia lain,
Namun pabila di ajak bicara, Sembangnya bergelen gelen.
Saat makan dulang,  Paling dinanti, Kerna doa dibacakan, Lantas perlumbaan ukhuwah termetrai, Tersandar kekenyangan.
Its never been that bad, No matter how bad i think my life is.
Its just the matter of gratitude.
Berapakah nilainya, sebuah kesyukuran?

the glass of faith

Kalau kita ambil sebuah gelas kaca, kita lihat dia sangat utuh berdiri tetapi andai tidak di jaga elok, boleh jatuh retak, malah boleh juga jatuh berderai, hancur.
begitulah disandarkan gelas kaca itu pada sebuah kepercayaan, selagi mana kita boleh berpaut pada kepercayaan, berpautlah, jagalah dengan sebaik-baiknya, kerana, andai dikhianati kepercayaan itu, pada siapa lagi boleh kita sandarkan?

It goes in either ways,

kepercayaan kita pada orang,
kepercayaan orang pada kita,
kepercayaan orang kepada mereka sendiri
Tapi yang lebih bermakna kepercayaan kepada diri sendiri.

Saya sangat suka untuk kita menjurus imaginasi kita kepada sekumpulan kambing. Kita bayangkan, kambing-kambing ini kepunyaan kita, kitalah pengembala kambing tersebut. Kita beri cukup makan, kita groom dia untuk menjadi kambing yang gagah lagi perkasa dan akhirnya, terbentuklah kambing-kambing yang kuat-kuat belaka.

Pada suatu hari, sewaktu kita menghambat kambing ke kandangnya, ada seekor kambing merasai dirinya cuku…

aina Allah fil Qalb?

Lewat petang di ibrahimiyya, disapa oleh angin berderu si kipas, dan hingar bingar yang sayup kedengaran di luar rumah, tiba-tiba lampu telefon bimbit menyala, mesej whatsapp masuk, rupanya di sapa anak usrah binaan pertama saya, suatu ketika dahulu di KTT.

Kami berqadhaya, di antara dua benua, asia dan afrika, kami bertukar pandangan tentang realiti dakwah. Memang hakikatnya, dakwah itu susah, kerana kita berdapan dengan manusia, yang bermacam ragam. Apatah lagi nak jadi pemikir dakwah, memang boleh buat pecah kepala. Sebab strategi dakwah memang memerlukan mereka yang berpengalaman dan bersemangat. Di mana, kedua-dua kombinasi ini adalah kombinasi si tua dan si muda.

Si tua dengan pengalaman dan si muda dengan semangat. Akhirnya kedua-dua ini membuahkan sinergi yang luar biasa dalam sebuah organisasi dakwah itu.

Dan banyak lagi yang kami bicarakan sehingga tiba pada suatu soalan yang ditanyanya,

"akak, macamana nak bina manusia? Maksudnya macamana nak tahu yang kita dah bina di…

Satu syaaban 1435

Sewaktu dilanda kesedihan dengan kematian isteri, Rasulullah dijemput khas oleh allah pencipta langit dan bumi untuk langsung menemuiNya.
Pujukan seorang tuan kepada hambaNya dengan menghadiahkan pensyariatan solat.
Maka pada suatu malam yang hening, dengan menaiki buraq Rasullulah diangkat langit. Berhijrah dari bumi ke angkasa.
Itulah peristiwa israk mikraj.
Dan dari peristiwa inilah, banyak hikmah yang dapat di singkap. Sebentar tadi, seusai solat jemaah zuhur, pengisian tazkirah oleh makcik ramlah tadi mengenai peristiwa israk mikraj sangat refreshing.
Dapat saya simpulkan dengan mengatakan bahawa solat itu sendiri banyak hikmah, baik dari segi saintifik juga dari segi lahiriah.
Bagaimana malam itu sendiri waktu yang sangat privasi untuk bertemu dengan pencipta kita, berkasih sayang denganNya, dan menceritakan segala masalah yang tidak terbeban oleh kita sebagai hamba.
Sungguh inilah antara detik terindah nabi muhammad sewaktu menemui ilahi. Maka kita juga  harus menghargai detik-detik i…

bangkitan bara api

kadang apabila kita dah terlalu banyak berbicara, kita lupa cara untuk mendengar,

dan kerana kita terlalu banyak benda untuk dikongsikan, kita juga lupa cara untuk bertoleransi,

dan mereka datang dalam pakej combo!

Minggu ini, minggu yang luar biasa, dinamakan usbu' tasyji' dimana tasyji' itu membawa makna membangkitkan semangat.

dan ada suatu kisah dalam penjara,
perbualan antara imam ahmad dan peminum arak,

kata peminum arak,
aku masuk penjara kerana bermaksiat,
dan aku boleh bersabar,

kau yang masuk penjara untuk mempertahankan kebenaran,
seharusnya lebih sabar dari aku,

dan atas ungkapan pemuda itulah, imam ahmad, tertasyji' untuk lebih kuat dan sabar

kisah-kisah berkaitan tasyji'

dan hari ini, aku tertasyji' untuk lebih pantas menyahut seruan ilahi,

bermula dari seruan solat, mengikut syariat,bermujahadah,bertanggungjawab di atas taklifan yang diberi dan macam-macam lagi.

lantas tunduk malu, kerana, aku mahu dakwah itu sukses, tapi aku masih bermalas-malasa…

Qul amantu billah, thummastaqim.

The other day, I went out with an ukhti. It was a so called abrupt date thus we just wandered along the busy streets of ibrahimeya.

We talked a lot. Who doesnt? I mean majority of the girls talk A LOT.
That is why, dalam bermuayashah mostly girls use technique penceritaan, because its an easy two way communication skill and memang fitrah mulut perempuan pot pet pot pet!
We talked of variety subjects and one of it that i still remember until now is regarding mutabaah amal.
And to precise it is qiam.
Sigh
In my current home here, nearly everyone gets up for Qiam. Now some people might ask, whats the issue here? First of all, Fajr in Egypt during summer, is super early, I take today for example,Fajr is around 3.40 am, and Isya is around 8.15 pm. The night time is slightly compressed and thus you have to wisely manage your daily life because you wouldn't want to end up sleeping right after fajr :'(
So back to my problem regarding Qiam, its a big thing for me. Perlunya mujahadah yang bes…

My sister's keeper

I have a little sister.She isnt literally small, but she is younger than me, just below me to be specific.
Well it came to my newsfeed of her posting a photo during her usrah, it was them making heart origami.
Deep.
I learnt to do this heart origami during my first usrah too, and now seeing her do it touches me.
Benarlah Dr Har kata, kita mungkin akan mengalami kesukaran menyantuni keluarga kita seperti kita manyantuni mad'u kita, tapi yakinlah yang kita perlu buat je kerja dakwah sebab kita nak build masyarakat yang faham islam, supaya family kita akan di nurture dalam masayarat yang faham islam itu juga eventually, even though its not from our own hands.
To her kakak usrah, Thank you for taking care of my little sister

Tanyalah hati, apa kata dia.

I do not realise that sometimes,I try to put on the best behaviour to please people, Instead of pleasing My Lord.
Kata an ukhti, Dalam surah ghafir, allah mention seksaan-seksaan yang ngeri, Yang akan berlaku dalam neraka, Kerana Allah bersifat pengampun,  Allaj nak ajar kita to not even reach hellfire, By telling us whats in it first, So that we think before accidently doing a sin,
And dalam surah al insaan, Allah mention nikmat-nikmat syurga, Yang banyak amat, Kerana Allah nak bagi peluang semua jenis manusia atas muka bumi, Masuk syurga beramai-ramai, Dengan syarat, Bertauhidkan Dia.
allah :')
Never have a I come across such beautiful relations, Of Allah, Whom I rarely act sincerely,
Di kala kita dilanda iman yang yankuz(futur), Allah sends us comfort by saying Dialah yang maha pengampun  And by giving a chance to segenap aspek manusiawi  To seek truth, pleasure it and return to Allah full heartedly.


allah, indeed i need you close to me.

keep writing in circles

you wouldn't know who you are until you write,
what you write,
reflects the inner you.

does it really show the real you?
what if you write for the sake of writing goodness?

i do not actually go with the saying
fake it till you make it,
but anyway, its something to do with it.

let me tell you something,
recently,
i texted my adik usrah,
well she actually texted me first to tell about the condition that i'm about tell now,

we were going to handle a mabit,
to my adik-adik usrah and my usrah neighbours,
and it happened to me the date clashed with their picnic,

and some choose to not go over preparing for the so-called-long-ago-planned-picnic,
and there were still some who insisted to go to mabit,
and some who were caught in their own anger saying that mabit was not something to be forced,
and she told me the conversation went on and on,

from her part, she really wanted to go to mabit, because it is part of makanan rohani,
and she said,

bukan ke, kalau kita buat sesuatu kerana Alla…

fourteen fourteen

melihat detik jam berlalu,
menghampiri jam dua belas,
bermain sebuah ceritera di layar fikiran,

pernah suatu ketika dulu,
jam dua belas itu ada signifikannya,
kerna pernah membesar dengan cerita-cerita disney,
maka jam dua belas itu waktu untuk si gadis cinderella,
menunggu jejaka idaman putera kayangan,
datang menyelamatkannya dari terus menjadi hamba abdi ibu tiri
sewaktu majlis tari menari itu,
kepada menjadi puteri di dalam istana yang gah itu!

kini apabila sudah melangkah ke alam dewasa,
jam dua belas itu ada signifikannya,
kerna sudah membesar dengan alam dakwah tarbiyyah,
maka jam dua belas itu waktu untuk seorang abdullah,
menunggu Sang kekasih yakni Sang pencipta,
datang dan menyelamatkan diri dari cengkaman dunia yg penuh kezaliman,
sewaktu dalam qiamnya itu,
sehingga bertemu mata di dalam syurgaNya yang abadi!

itulah aku dulu, dan inilah aku sekarang.

tiada beza pada plot,
tapi berbeza pada watak dan fikrah,

dua-dua cinderella dan abdullah ingin di'selamat'kan dari …

Sedetik waktu.

Post daurah mansoura 
Apa yang ada dalam kotak pemikiran soerang daie itu?
Macam-macam dan cacamerba. Itulah aku, sehinggakan aku sangsi pada logam sendiri, lalu ditanya kepada daurah mate merangkap kakak seusrahku,
Apa logam saya kak su?
Kata kak su
Logam kiki adalah bercakap, cuma mungkin perlu polish here and there dan perkemaskan lagi kerana ada lacking sikit-sikit.
Kata kak su lagi
Kiki rebellious dalam ketaatan.
Itu yang menarik perhatian jiwa. Rebel dalam ketaatan?
Ada benar pada tutur kata kak su, masih aku ingat satu ketika dahulu, sekeliling aku waktu itu ramai yang berselimpang tudungnya, bangga dengan mempersembahkan apa yang di atas dada itu, menayangkan sesuka hati kepada yang bukan muhrim sehingga aku merasai, itulah fesyen.
Namun, ummi abah tidak pernah ajar memakai tudung sedemikian rupa, lalu aku salahkan mereka sedikit dek kerana tidak mengajarku cara berhias, lalu aku menyelimpang tudung untuk beberapa detik dengan yakin bahawa itu fesyen abad ini, bergaya dan moden bukan.
Tap…

sentuhan murabiyyah yang pertama.

masih segar menghirup udara segera malam,
masih mampu menekan kekunci papan komputer,
masih boleh mencuba menulis sesuatu yang ruhiy, yang qawiy,
di ruangan bicara ini,

semua dengan izinNya.

Masih segar diingatan
ajakan pertama seorang ukhti,
tegar mengajak keluar pada hujung minggu
pada hari itu, pada tahun itu,
katanya mahu mempertemukan aku dengan kembarku,
membuat aku teruja untuk menyahut jemputannya.

sikit aku sedari,
itulah tarikan pertama aku,
masuk ke dalam kancah dakwah ini,

hakikat daurah pertama waktu itu,
yakni membicarakan satu sejarah agung,
di mana islam pernah menguasai bumi,
mengubah seorang aku menjadi seorang muslim.

naif untuk aku cernakan,
bahawa aku bakal merasai
sentuhan pentarbiyahan
yang suci dari seorang naqibah.

yang membawa aku mengerti segala jenis frasa dakwi yang aku gunakan hingga kini,
dari sesimple tarbiyyah, usrah, dakwah,
kepada frasa kompleks,
taarif, takwin, tanfiz.

sungguh sentuhan pertama itu
memberi kesan yang dalam,
pada diri sendiri juga pad…

cenderung kepada sesuatu kecendurangan

Dua tiga detik yang berlalu, semenjak dua menjak ini, terasa seperti asyik cenderung kepada sesuatu yang kurang soleh.
memang betul, kesolehan itu tidak mampu dijudge hanya dengan memperlihatkan luaran, tapi hakikatnya andai melakukan sesuatu yang terang-terangan telarang dek kerana kurang kefahaman, bukankah itu kurang soleh namanya?
hati itu perlu dihijabkan dengan rapi.
Dari panahan mata yang menterjah ke dalam sanubari, Dari godaan untuk terus bergelumang dengan kejahilan dan kemaksiatan, Dari memperucapkan kalimah yang tidak tayyibah.
kerna hanya dengan menghijab hati barulah ia mampu tunduk dari pandangan buas itu dari mendengar perkataan tercela itu dari melakukan perbuatan terkutuk.
kerna sungguh kadang  hati terlepas pandang.
jadi persoalannya adalah, andai hati itu cenderung ke arah negatif, maka adakah waktu iman itu juga, tengah merudum, tersungkur ke bumi?




Random scrolls of thoughts.

Sekolah perubatan kembali lagi, bezanya cuti kali ini luar biasa lamanya. Jadi akan cuba mengugahkan diri ke sekolah dengan semangat waja dan jiwa yang kental.

Setelah kembali dari eropah timur, agak disibukkan dengan amal dakwi, sehingga terlupa untuk tengok amal sendiri.

Banyak ter'slip', banyak yang ter'excuse' dengan alasan kepenatan, ketiadaan masa dan segala aneka jawapan yang kalau dinilai balik oleh piawai jawapan munasabah, agak memihak pada diri sendiri, which is purely bias.

Dewasa ini, fikiran asyik melayang dek kerana memikirkan banyak kerja dalam suatu masa sehinggakan suatu masa itu berlalu dengan pantas.

Jadual cuti untuk 'catch up' dengan segala video tarbiyyah, bacaan tarbiyyah dihimpit oleh kerja yang menimbun.

Berbekalkan kepenatan minda, otak masih ligat memikirkan perkara yang masih belum selesai. Sampai bilakah perkara ini akan selesai?

selagi kita tidak mampu selesaikan perkara yang labih aula, selagi itulah, perkara furu' akan datan…

Kitaran Bodoh itu lagi?

Nyawaku diberi pinjam oleh Sang Peminjam.
Di pagi hari bangun, menyangka kehidupan seperti biasa, lantas akibat terlalu mengikut hawa kepenatan itu, sejurus doa habis mathurat, bergegas melompat naik ke katil, menghempas tubuh di atas tilam keras itu, dan menarik selimut semula.
Sangkanya mahu pejamkan mata, tapi terlelap. Sangkanya lelap seminit, tapi tertidur berjam-jam.
Dikejutkan dengan suara-suara yang melantun sekitar bilik. Menyangka 'lalat' mana yang datang kacau waktu tidur ini, setelah dipisat-pisatkan mata, terkebil-kebil melihat jarum besar menuju ke nombor satu dua, anak dara apa yang masih di atas katil didodoikan bantal busuk dan ditemani selimut yang bergumpal ?
Tergocoh keluar dri tempat beradu, mencapai segala apa yang didepan mata, buku, spek mata, jam, beg, eh???
Lupa, masih belum mandi. Lupa, masih belum dhuha. Lupa, masih belum tilawah.
berhenti sejenak dua, menarik nafas dan menuju ke bilik air.
selepas membersihkan diri , bersiap siaga untuk menempuh hari itu. be…
“Sungguh, Kami ciptakan manusia dari setetes mani yang bercampur, lalu Kami beri dia (anugerah) pendengaran dan penglihatan.” (Qs Al Insaan: 2)