Skip to main content

Posts

Hakikat sebuah cinta, bahagia atau bosan?

Karya penulis Albania, Nexhat Hakiu
Kebahagiaan atau kebosanan, Akan bertanya, apakah sebenarnya cinta,  Tetapi tiada istilah yang sesuai,  Mengungkapkannya,  Nilainya tidak terungkap dek kata-kata.
Kau dapat merasakannya secara rahsia dan perlahan,  Ia ada di situ dan kau tidak menyedarinya, Ia mendiami hatimu.
Bunga bisa dipetik,  Mutiara ataupun emas permata,  Bisa diragut atau dijual beli.
Burung disangkar juga bisa menyanyikan isi hatinya, Dan jika kau bebaskannya, ia akan tetap menyanyi, Walaupun jauh darimu dan dari semua orang.
Cinta bukanlah bunga, love is not a flower,  Cinta juga bukan emas permata, nor pearl, Ataupun burung di sangkar, nor a caged bird,  Tetapi ia wujud tidak berbentuk di dalam hatimu.
Itulah cinta: Tidak semestinya menjanjikan kebahagiaan .

Selesai khatam Tulisan Dr Maszlee Malik, Shqiptar di Champs Elysees. Dan pengemberaan yang memakan a few days ini, membawa aku erti,  Pengembaraan ruh itu untuk mencari tuhan.  Cinta sejati sebenar seorang muslim, yang  Baru memahami hakikat b…
Recent posts

Esok masih ada

Bukroh! Esok.
Esoklah, hari ni tak boleh.
Lalu aku ternanti. Dan tiba hari esok pula, 
Esoklah, hari ni tak boleh.
Hati berdetak sedikit laju dari biasa, what if he is not actually coming, getus hati. 
Dan kali ini, dia kata, dia akan passkan pada akh itu. 
Hari ini menjelang tenang.
Okay, dalam 5 minit aku sampai, tunggu aku di bahr! 
Dan telefon itu bertukar milik, kini di milikan si akh. 
Alhamdulillah. 
Walau secara zahir belum ada di tangan , i know it is now in safe hands.
Orang kata,kalau sesuatu itu  milik kita, wasilah untuk capai hal itu, mudah,  Tapi kalau sesuatu itu bukan milik kita, kita minta Allah redhakan hati kita untuk terima apa jua dan kadang wasilah itu juga amat susah. 
Aku pandang belakang dan merenung, sepertinya agak susah untuk terima sebuah kehilangan, tapi berusahalah, dan terus berusaha kerana kita tak tahu di mana dalam amal kita beramal itu bila kita bakal temui titik barakahnya.
Man jadda wa jadda,  Hasbunallah wanimal maula wa nimal nasir. 

Alam yang patuh

050717
Montaza Park.
The earth was greener than pea pods,  The sky had that spectacular coverings on top with indulging colour,m Dreamy blue, And the ocean perfected the picturesque reflecting the majestic of its Creator. 
Orang kata, alam adalah makhluk Allah yang sangat patuh, Dan saya setuju,  Sebab apabila melihat alam,  Hati yang gundah gulana, boleh jadi secerah pawana!  Hanya dek kesolehannya menjadi hamba ilahi itu. 
Belek-belek Quran, Allah memang tanya,  Nak datang kepadaNya dengan patuh atau terpaksa,  Mereka jawab,  Kami patuh. 
Allahu,  Malu dengan diri sendiri kadang-kadang,  Kalau Alam boleh je patuh,  Kenapa kita suka nak mengeluh.
Ummi and abah's day 4 in Egypt,  They'll be slowly returning back, And I must say,  They are beautiful creatures and a daughters most greatest gift from God,  Le parents!
Abah loved montaza park so much he even said,  Nanti Aqeelah,sewakan hotel helnan palestine ni ya!
He wants to see this beautiful upclose view, hari-hari. Dan me,  I might as well bid farewell…

golongan yang tercicir

Tercicir. Waktu itu, aku pernah tercicir phone sony ericsson W580, di suatu kedai pizza hut, dalam satu outing dengan budak KTT. Perasaan dan keadaan waktu itu agak subtle, but the damaged was done, I left it, and once I returned back to get for it, it wasn't there.
kali ini, tercicir sekali lagi, di atas sebuah tremco, dari perjalanan kaherah ke iskandariah. And I'm still waiting for its return.
sungguh, teruji sebuah dermaga sabar,  kepercayaan kepada manusia, dan pergantungan harapan juga berombak.
have faith. 
if its yours, it will come back,  if it isn't, then Allah will settle the rest. Sesungguhnya manusia diciptakan bersifat keluh kesah lagi kikir.Apabila ia ditimpa kesusahan ia berkeluh kesah,dan apabila ia mendapat kebaikan ia amat kikir,kecuali orang-orang yang mengerjakan shalat,yang mereka itu tetap mengerjakan shalatnya,
Al maarij : 19-24 inilah sifat manusia secara amnya, kecuali mereka yang solat. it really reflects of my time allocated for Allah, thus Allah …

sandwiched life

Dulu,  waktu itu, I was still a freshie,  still nerdy and specky,  a first year alexandria university student.
And tahun itu juga, menyaksikan kedatangan dua adik-adiku ke mesir, ifah and una. I  must say I was in imbalance state, when they came I was completing my finale exams, I think I managed, yeah well, adalah gaduh cats and dogs, adik beradik ni tak dapat lari right from those things?
pengalamannya, nanti in some other post i suppose.
Kini,  waktu ini, I'm all big and old,  no specks but still nerdy,  a sixth year alexandria university student, bakal graduan biiznillah.
And tahun ini, menyaksikan kedatangan maryam and ummi abah pula ke mesir!
sedar tak sedar, semua dah datang ke mesir kecuali ahmad, which i pray will also come if in God's willing. 
tahun ini juga, mnyaksikan, me completing my final year, yet i think i'm coping also the pressure to become a doctor in  no minutes time.
betul ke nak jadi dr?
after all the hassle since my incomplete medical course in MSU…

bergaul dengan manusia mengajar untuk lebih sabar, dan itulah sebaiknya.

*peshhhhhh*

bunyi minyak yang panas itu waktu di letakkan bergedil-bergedil gebu itu ke dalamnya. Manik-manik peluh perlahan-perlahan menitik di kiri kanan ubun-ubun. majlis open house bakal bermula, dan Kak chik baru memulakan sesi penggorengan.
setelah beberapa ketika, kak chik godakkan bergedil untuk diterbalikkan, dan ternyata sekali hiba dan hampa hati kecilnya, hancur rupanya. Dia tak solidify betul-betul sebalik nya terburai dalam minyak tersebut.
segera dia sedikit panik dan seketika pejamkan mata dan menenangkan dirinya.  "takkan tak jadi semua bergedil ni," getus hati kecil waktu itu. 
lantas terimbau perbualan kecil antara dia dan Along,  "hari tu, kawan Along ada buat bergedil pastu tak jadi, nasib baik dia bijak, lepastu pergi salut dengan serbuk roti."
yes! 
Dia terus menerpa ke dalam bilik tidur dan ambil di rak seplastik kecil serbuk roti. Cepat-cepat dia memasukkan serbuk itu ke dalam mangkuk dan terus saluti bergedil itu, di cuba gorengkan beberap…

eid mubarak 1438H

Eid Mubarak!
Today is 2nd Syawal and this year might be my last moment to spend Raya di perantauan. Everyone enjoyed raya. We will always have an annual event conducted by malaysian students, we will gather, here we would se a rainbow of beautiful creatures, swooning into the hall, with all sorts of colors and fashions, subhanAllah, very beautiful, in conjunction while waiting, some leaded the takbir.
Allahu akbar, allahu akbar, allahu akbar,  lailahailallahu wallahu akbar,  allahu akbar walillah ilhamd.
sayu sungguh menegenangkan berlalu sudah ramadan.  dan gembira dengan kemenangan umat islam!
after some time we would pray solat aidil fitri, then we will still in position to listen to the khutbah and and after that, the most awaiting event, MAKAN! there would be prosperous juadah, from rending, to sate to kuah kacang up to all sorts of kuih raya then we would disperse accordingly,go photoshoot anywhere, and if Egyptians especially Alexandrians, its their culture to have photo shoot …