Monday, November 29, 2010

status updates

Alhamdulillah,I just got back from jaulah muharikah in a superb but exhausting state.running across the country from johor,melaka,johor again and back to selangor was a uber cool!

but i feel homesick already,
i haven't seen my parents and siblings yet,
i want home.

still,i reminisce the moment i was feeling he soothingness of tangkak waterfall,subhanaAllah.its been ages since i get to jump and swim around in public,i thought i was too big for all these excitement,i guess i was wrong!

Friday, November 26, 2010

a perfect ending for an uber beginning

scrubbing  and scraping the dirt and germs off the panes in the toilet made me realise something.black and white really have a different,and to think all this while , in front of our eyes,sins we do indeliberately or without noticing it, actually dirt our heart out!but how often do we clean this dear thing,how often do we reformat or scrape the bad things or easy said the 'jahilliyyah' out of the heart?

i always complain that i'm insufficient of knowlegde to spread the words of islam due to lack of 'filling up',but to one extent,i realise that i'm always with excuses,the predicament is within me,not with the knowledge gained.sometimes, it doesn't mean we need to go to a faraway land to gain experience,but just by climbing the hill of ktt gives you tarbiyyah that you don't often get!

and the moment we grab Allah's hidayah or we get that particular tarbiyyah,we need to spread the words of Islam straight away,that's why in our phase of life,we get to be a mutarabbi and then we have to be a murabbi to another generation of mutarabbi.Alhamdulillah,I'm trying to go through the second phase and I really hope that our mad'u ,me and athina,will also be a murabbi eventually to another layer of generation,InsyaAllah.And while we are busily stacking this blocks of building,we get to rise the Islam's Empire to an extent which is the similar or even better to the time of abbasiyyah,at that time,Islam was the talk of the town and people everywhere was expressing ad-deen,as the way of life.but according to the current status quo,people are slaving themselves to the west,naudzubillah min zalik that we are one them.

I was flipping the newspaper this morning when an article caught my eyes.It was about the life and obstacle faced by muallafs,and one section was about abdul rauf abdullah,seorang pendakwah bebas.his words was so meaningful that it nearly made me burst into tears,he said,
"bayangkan dalam jutaan manusia,Allah memilih kita untuk menjadi umat Nabi Muhammad SAW,seharusnya tiket yang diperoleh apabila bergelar Muslim digunakan sebaik-baiknya untuk berdakwah serta memberi kebaikan kepada orang lain,walau apa juga cabaran mendatang,tetapkan pegangan kepada yang satu iaitu Allah,"
SubhanAllah,and these are the words of someone who has been a muslim for a couple of years,what about us?what about me?what about us who have been forever a muslim,isyaAllah,have I ever stored that in my heart?

so,before I start the adventures towards south peninsula,jaulah muharikah,I just want you and me,to clarify our niat regarding our work as a da'ie,and pray for my sincerity in seeking Allah throughout the journey insyaAllah!






jazakillah for the splendid meal last night,alhamdulillah we accomplished part of the mission,we'll the other half next time insyaAllah.kudos to chef athina,kown,ilan and nad for the superb mee soup and 'sagu'special!

Thursday, November 25, 2010

Wednesday, November 24, 2010

3 down 1 more to GO!

i'm about to finish my exams and i can't wait to complete the whole of A-Levels(taking a deep breath),i don't know why,but everything is falling apart,and to think everything is going to be even more complex than complex number next semester,due to a grudge,taking care of people's heart and an incident,i now can't ask questions publicly,i don't belong to anyone,so don't chain me,and make my life a misery.























i'm so sorry,but this is killing me inside

Tuesday, November 23, 2010

i still need some time to think about last night's incident
i can't keep on bluffing myself but i am sad and devastated,but don't worry,i've forgiven you anyway,it's just that i need some space to think about it.










don't worry,i'm recovering and its true that i need to express what i really feel

Monday, November 22, 2010

apical dominance

instead of lullabies and songs is it possible to be replaced with zikr
instead of fairy tales and aesop's fable is it possible to be replaced with asbabun nuzul juz amma
instead of fancy dresses and shades is it possible to be replaced with shawls and abayas
instead of mummy and daddy is it possible to be replaced with ummi and abah
instead of a well-known profesionalist is it possible to be replaced by a full-time a da'ie

is there a chance for the rise of another
umar al khattab
salahuddin al ayyubi
tariq ziad
sultan muhammad al fateh

tiflun minal saudi

tiflun minal omman

bara'a wa samaa minal jordan

the brief time with you guys in masjidil haram made me ponder a few things,tiflun yang hebat dibentuk dari ummi yang hebat!

sesungguhnya bukan mudah untuk mendidik seorang imam shafi'e mahupun imam ghazali,sebagaimana offspring genotype follows its parents genotype,begitulah pembentukan anak yang faham addeen lahir dari seorang ummi yang faham addeen.

ini bukan satu kerja yang hasilnya dalam satu hari,ia harus bermula dari sekarang,bentuklah dirimu wahai nisa starting from now.

love letter to my sister


dear ifah,

23rd november is your D-day right?i was once in your place,all freakish to enter the hall with nothing but yourself and Allah,i was once in you place scribbling here and there on the papers given by the lembaga peperiksaan,i was once in your place,feeling blunt and out of ideas,and sometimes gushing with ideas too,i was once in your place,screaming your heart out because you misunderstood a question or forgot to put a fullstop in a sentence,i was also once in your place,seeking blessings from teachers,parents and calling them nearly everyday to tell what happened,i was once in you place,where for once i felt totally gloomy to apart with friends and to actually leave school life!
and now i end up here.

your a big girl now,big as can be,blooming as ever,i'm lucky to have you as a sister and no matter what happened between us,i love you so much ifah!(OMG i feel a prick in the eyes),i know we always have different taste and we always disagree but on top of it,its always precious when you laugh.

i always start a row with you or start picking on you,and i know i have to change it no matter what,but thanks for coping with me.i haven't been a good kak long all along but i'm trying.i know i'm acting all kakak mithali right now but this is sincerely from me.

you are really smart ifah,and your writings touch the hearts.don't forget to touch the hearts of the examiners and try to do the best you can.i still remembered when i called you during pmr,where i was sitting for my spm,you were real scared that time and i was glad i could say something to you,at least.

i'll always be here for you ifah and i hope you face spm with your big heart,i am so sorry for any wrongdoings and i forgive you too.

may Allah be with you

good luck for this coming tuesday!

aqeelah


the last call

my sister ifah is about to take her spm in less than a week and i am about to sit for my finals in less than a day!we'll certainly be busy these few days and months.

exams huh!

i used to be among those who would be scared to death when exam is like just in front of you and i would sacrfice my precious sleep to finish the unfinished,although i never end up finished after all.but now its different,after knowing You better, everything has slightly changed and distorted.

its not that i'm no more scared or i feel cosy enough to sit back and relax,thats void!but,you feel relieved when you know that Allah is your 'wakil' or easily said Allah is your Guardian.Just study,put some effort and leave the rest to Allah.

Ya Rabb,
forgive us,the weak,
enlighten us with your maghfirah and rahmah,
calm us and lead us to your road,
to you we believe and put our trust,
because from you we came and to you we are returning to
may we die as the syuhada'

Friday, November 19, 2010

an answer for a dilemma

hari ini usrah adik -adik lagi,dan seperti biasa,perasaan ini akan dibuai-buai oleh perasaan indah.SubhanaAllah,sungguh saya takut.takut sekiranya saya membuat usrah adik-adik kerana perasaan seronok bukan berpaksikan asbab ingin menyampaikan shahadah Allah.

astaghfirullah,izinkan saya beristighfar sebelum memulakan penceritaan saya.

perjalan mendaki bukit bermula sebaik sahaja semua menunaikan solat asar,kami berkumpul di laluan tengah antara tangga 7 dan library,setelah semua ahli ada,baru kami bergerak menaiki bukit,termengah-mengah dibuatnya,tapi saya sajalah kot,adik-adik sudah jauh kehadapan,tinggal kakak je di belakang,chaperone la katakan.anyway,we walked and paused several times because farah was having a headache and the sun was like right on top of us.we felt liked baked prawns because everyone was  red and sweating.as we were walking halfway,adie's slipper got torn apart so she couldnt use it,and had to walk barefoot.pity her.all of us wanted to offer one of ours but she refused.




but alhamdulillah we reached the top of the hill and we seeked a spot,sat down and started our usrah.we started of by looking around us,the earth was as beautiful as ever and everything was at its place,the sky was above us,the grass was beneath us and the trees were everyone around us.betapa cantiknya susunan alam!semua mengikut perintah Allah.


just like the first verse of as-saff

apa yang ada di langit dan apa yang ada di bumi bertasbih kepada Allah;dan Dialah yang Maha perkasa,maha Bijaksana.


61:1

kemudian,saya menceritakan pengalaman saya bersama nad dengan hujan(rujuk previous post) dan sekali saya tegaskan kepada mereka,tarbiyyah tidak mengenali masa,tidak semestinya kita harus membuat halaqah baru dikira mendapat tarbiyah,sekalipun kita tengah makan ataupun jalan ataupun tidur kita sebenarnya mendapat tarbiyyah.kita perlu buka hati dan mata kita.

sejurus itu,athina terus menyambung usrah dengan surah al anfaal,ayat sebelas

(ingatlah),ketika Allah membuat kamu mengantuk untuk memberi ketenteraman dari-Nya,dan Allah menurunkan air(hujan) dari langit kepadamu untuk menyucikan kamu dengan (hujan) itu dan menghilangkan gangguan-gangguan syaitan  dari diri-mu dan untuk menguatkan hatimu serta memperteguh telapak kakimu(teguh pendirian).

8:11

jika kita singkap di sebalik penurunan ayat ini,ialah sewaktu perang badar,di mana tentera islam amatlah sedikit berbanding dengan tentera musyrikin,dan semua tentera islam takut dan kurang yakin sewaktu bergerak ke badar,namun,Allah turunkan hujan untuk menenangkan hati semua tentera islam termasuk nabi muhammad saw,Allah juga menurunkannya untuk menghilangkan perasaan was-was syaitan yang sedang menghasut mereka supaya takut akan jumlah bilangan tentera musyrikin serta kelengkapan alatan perang mereka.

dan kemudian athina menyambung dengan ayat 17

maka(sebenarnya) bukan kamu yang membunuh mereka,melainkan Allah yang membunuh mereka,dan bukan engkau yang melempar ketika engkau melempar,tetapi Allah yang melempar.(Allah berbuat demikian untuk membinasakan mereka)dan untuk memberi kemenangan kepada orang-orang mukmin,dengan kemenangan yang baik.Sungguh,Allah Maha Mendengar,lagi Maha Mengetahui.

8:17

di sini,walaupun tentera musyrik,bilangannya seribu dan alatan perangnya lengkap,namun begitu,kuasa Allah melebihi segala-galanya.

Same goes to our current situation,kita semua berdepan dengan exam.(itu sahajalah ujian yang dahsyat yang selalu disebut-sebut untuk peringkat umur sebegini),kalau Allah memang hendak menolong kita,maka jangan risau,Allah memang akan tolong kita sewaktu exam,kalau memang ditaqdirkan tidak lepas,memang itu ketentuan-Nya walau macamana orang lain tolong sekalipun.Kerja kita hanyalah berusaha kerana itu sememangnya  sunatullah.


Akhirnya,matahari sudah mahu melabuhkan tirainya and we had to get going,we did some finishing touches and got going.





jazakillah semua akhawat yang hadir dan moga-moga hati kita sentiasa ikhlas terhadap-Nya insyaAllah.

how on earth do you say 'No' to a question asked to you by someone,without hurting that someone.I'm sorry so much,I just can't act honest sometimes.I'm not strong you know!

dear yusof

this post is for you shakira!
take care of yusof and yourself too!
i'll try to be there for you but you know sebaik-baik penjaga is Allah,so seek Him and he'l know what to do!
trust me,love you!

Wednesday, November 17, 2010

aidiladha dessert!

Alhamdulillah!
Lunch was superb and delicious!blended with laughters and love,i was happy all along and the feeling of get together was expressed deeply,
we had
spagetti bolognese
mixed fruit cocktail
kek batik
fried mee hoon
lemang
lemang and lots of lemang with rendang
pulut
popia papa kown and mama ilan
orange juice
and
to top it all up,it rained!
hujan rahmat petang-petang raya katanya...

when I was small i always chanted with my friends

its raining,its pouring
the old man is snoring
he went to bed,and bumped his head
and never got up in the morning


and it was the good old days,
coming back to reality,i don't really bother when it rains to be frank,what i know is that,when it rains,its best to snuggle back in bed and have a nap!
a real long nap.

until,nad went to my house and was jumping back and forth,hopping happily and admiring the rain so much.she quickly opened the sliding door and looked beyond our verandah.

she was as quiet as mice and looking at the rain with such peace.i decided to join her and stood beside her and looked at the rain,showering down on earth.

nad said,"kita suka hujan sebab ada orang kata,bila hujan,malaikat boleh kira every drop of rain tapi rahmat Allah,tak terkira"

it shows how uncountable and zillionth of blessings given by Allah and the angels can't even count them.

SubhanaAllah

nad continued"kalau hujan,kita suka tiga benda,tengok hujan turun,rasa sejuk and dingin hujan menyelubungi kita dan bunyi derapan air hujan,sebab itu kalau tengok(dia pun tutup sliding door and peeped through the glass)tak best tengok macam tu,kena tengok (lalu dia buka sliding door seluas-luasnya)macam ni,"

Again,it remembered of me to the 179th verse of surah al-a'raaf

"dan sungguh akan kami isi neraka jahanam banyak dari segi jin dan manusia.mereka memiliki hati tetapi tidak dipergunakannya untuk memahami (ayat-ayat Allah) dan mereka memiliki mata(tetapi)tidak dipergunakan untuk melihat(tanda-tanda kekuasaan Allah),dan mereka mempunyai telinga(tetapi) tidak dipergunakannya untuk memdengarkan  (ayat-ayat Allah).Mereka seperti haiwan ternak,bahkan lebih sesat lagi.Mereka itulah orang-orang yang lengah."
7:179

we learn from nature.nature plays a big niche in making us feel closer to Allah,no matter what we look at,either the rain,the sea,the snow or even tsunami and the latest gunung berapi merapi,there is a blessing in disguise.ada pengajaran Allah di situ,kita perlu tengok dengan mata hati and think,sesungguhnya alam ini untuk orang-orang yang berfikir.


thanks nad for sharing,just now,i felt a jolt in my heart when i looked at the rain,i should look at the rain more often,there's a lot of things Allah is leading us to.jazakillah ukhti.

wallahualam




can't wait for the puding roti and custard sauce!

10 zulhijjah 1431



selamat hari raya aidil adha diucapkan dari warga kolej teknologi timur,sepang!














this is the 200th post!
Allahuakbar!

Tuesday, November 16, 2010

nur ilahi

ketika langit sudah semakin cerah,saya mengambil angin di kawasan belakang rumah,di situ ada sekeping papan lapis yang rebah ke rumput.saya mula berfikir untuk cuba sujud dengan mencecahkan dahi ke papan itu dan menghadap ke arah seluruh umat uslam solat.ketika itu hati saya mula bersuara,

"oh tuhan.berilah aku petunjuk"

dan ketika saya mengangkat kepala saya mula merasakan sesuatu yang berubah di dalam diri ini.Inilah masanya untuk berubah.


-yusuf estes

SubhanaAllah!Allah bagi kita hidayah dalam berbagai-bagai rupa dan bentuk.semuanya bergantung kepada keinginan dan kesungguhan seseorang.Kemudian serahkan segalanya kepada Allah sesungguhnya Dialah sebaik-baik pemberi hidayah dan sebaik-baik penjaga.
InsyaAllah.

a jiggle of emotions

it was nice doing business with you.

anyway, thanks for the share J.Lennon.

i feel messed up!

di saat 2.5 juta jemaah haji,wukuf di padang Arafah nun jauh di mekah al mukaramah,di mana fokusnya adalah Allah dan hanya Allah azzawajalla.

aku di sini,di malaysia,bergelut dengan ujian-ujian dunia yang datang bertubi-tubi.

how I wish I was one of them,one of the thousands doing pilgrimage,only having to think of Allah and Rasul,only having to mention their names,only having to perform solah and seek blessings from Him.

Instead of having to be stuck in college surrounded by a lot of bad things,the goods and bads are mixed up and tangled up,having to think of passing exams,pleasing people,making money.

how badly do i want to run a way for a while,find my own space and ber'uzlah'!

Ya Allah Ya Rabb,you are the only one who patiently listens to me and comforts me,AllahuAkbar.

Ya Allah,sesungguhnya hanya Kau yang ku cintai.

Bantulah aku keluar dari kemelut duniawi.

kepada para jemaah haji,

semoga kalian mendapat haji mabrur insyaAllah.

LabbaikaALlah hummala bbaik

Labbaikala shari kala kala bbaik

Innal hamda wa ni’mata lakawal mulk

La shari kalak

Saturday, November 13, 2010

ketika cinta berusrah


Sebagaimana indahnya cinta itu,seperti itulah indahnya usrah,perasaan sayang dan rindu akan adik-adik usrah semakin menebal walaupun sudah bertentang mata,ketahuilah adik-adikku,ainin,iqa,adie,fiqah,fatin dan lily,kakak-kakakmu mencintai kalian kerana Allah.
Benar sekali kata kak ain,"korang akan sayang adik-adik korang nanti kalau buat usrah,buatlah usrah tu?” kata-kata yang terngiang-ngiang  di fikiran saya sewaktu mula-mula berusrah dengan adik-adik suatu ketika dahulu.
Namun begitu,usrah yang saya kendalikan bukan berseorangan,saya ada seorang lagi teman perjuangan,yang saya sangat sanjungi dan sayangi,ukhti athina,bermula dengan rasa sedikit kekok pada mulanya kerana,kami bukan sekelas mahupun satu bilik,kami berpegang pada satu aqidah yang menatukan satu ukhwah,yang membuka mata saya untuk menyayangi ukhti athina.
Bukan untuk memberi pujian melambung kepadanya mahupun menitipkan perasaan riak,namun athina,without you,I don’t know how to let adik-adik feel what we feel!SubhanAllah,pertolongan Allah sangat dekat,dan Allah tidak membebani seseorang dengan ujian yang tidak mampu hambaNya harungi seorang diri.
Sebagaiman kita jenguk sebahagian ayat al-baqarah :286
“Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.Dia mendapat pahala dari kebajikan yang dikerjakannya dan dia mendapat seksa dari kejahatan yang diperbuatnya….”
Saya bukanlah seorang yang berfokus dan saya mudah dijerat di dalam kemelutan kekeliruan.Saya mudah tersalah faham,lantaran itu,saya memerlukan seseorang untuk membetulkan perkataan-perkataan saya.
Sebagaimana di dalam Al-qasas ayat:34
“Dan saudaraku harun,dia lebih fasih lidahnya daripada aku,maka utuslah dia bersamaku sebagai pembantuku untuk membenarkan (perkataanku);sungguh, aku takut mereka akan mendustakanku.”
Walaupun saya dan Athina bukanlah sehebat Nabi Musa a.s yang menyampaikan kitab Taurat,mahupun lancar berbicara setanding dengan Nabi Harun a.s namun apabila bekerjasama,insyaAllah,mesej yang hendak disampaikan lebih nyata,dan saya sangat harap adik-adik pun dapat sama-sama rasa cinta akan Allah dan jalan dakwah ini.kerana itu,sewaktu saya diberitahu terpaksa berpisah dengannya,berguguran air mata ini,saya belum bersedia untuk membawa adik-adik seorang diri!
Hari ini,baru sebentar tadi,kami tadhabbur surah Al-Qasas:1-30,di mana Al-Qasas itu sendiri bermaksud cerita-cerita,lantas kami betul-betul membuat story telling,bermula dengan zaman fir’aun yang kita kenal dengan keegoan terlampaunya dan bagaimana dia sangt takuti,seorang lelaki yang akan bangkit menentangnya yang berasal dari bani Israel.
Yukabid,itulah bonda musa,yang dengan penuh redha dan yakin lantas menghanyutkan bayinya yang baru lahir,yang akhirnya mengalir dan sampai ke tangan Asiah,isteri Fir’aun.Allah lantas mengotakan janji-nya dan dengan taqdirnya,yukabid menjaid ibu susuan musa.
Kemudian beralih ke zaman remajanya ,setelah beberapa peristiwa yang berlaku di Memphis,membuat dia merantau jauh sehinggalah berjumpa dengan jodohnya,iaitu anak nabi syu’aib.
Setelah bekerja dengan syu’aib.musa merantau untuk kembali kepada tempat asal dia bersama dengan keluarganya,namun akhirnya dia di angkat untuk menjadi rasul.
Begitulah kisah yang ada di dalam Al-Quran yang khas ditujukan untuk orang-orang beriman.kitakah?insyaAllah,kitalah.
Penutup tirainya,kami berkongsi dan berdiskusi tentang hadis arba’in yang ke 13,ukhwah islamiyyah.

Ertinya:
“Daripada Abu Hamzah Anas bin Malik r.a pelayan Rasulullah s.a.w bahawa baginda Nabi s.a.w bersabda,’Seorang di antara kamu tidak dikatakan beriman sehingga dia mencintai saudaranya sebagaimana dia mencintai dirinya sendiri.’”
Hadis riwayat muslim
Disinilah saya ingin berkongsi dengan pembaca sekalian,tahapan ukhwah paling rendah adalah berlapang dada dan tahapan ukhwah paling tinggi adalah itsar.sudahkah kita melepasi tahapan ukhwah yang paling rendah?
Dan dengan menghidang tayanganmaka berakhirlah usrah kami,tayangan multimedia mengenai Rasulullah,insan yang memang mencintai saudaranya lebih pada dirinya sendiri,kerana,di saat Baginda bergelut dengan saat kewafatan,baginda masih menyebut tentang kita,’umati,umati,umati’ sekerap manakah kita ingat akan kekasih kita Nabi Muhammad s.a.w?

catatan seorang muharikah di muka bumi.5 zulhijjah 1431

Sunday, November 7, 2010

a mere shout out!

i'm being nosy again,but could someone tell me,how on earth can your heart change it's feelings as fast as an a.c circuit does.which alternates less than zero point two nano second,which is way too fast,or am i judging wrongly and from a different perspective.

someone once said,you were the only hope for a better future in that place,a place full of unbalanced judgements,a secular place which puts religion and life as two different things.don't try to seek for the soul for Allah's sake,here's an idea,why don't you be the soul for a start?

islam itu syumul!

ad-deen is the way of life,thus i hope you do some rechecking on yourself,hey go check yourself and if you think you're good enough,do some rechecking!

i'm not trying to be a good girl nor am i a trying to be perfect,i was just frustrated with you and i guess that someone would also shake the head with dismay.

this is a mere shout out.



we are what we eat

whenever everyone's home,abah will start rocking the kitchen.he prepared us an amazing lunch for us all,again!Even una's friends who came all over from terengganu was amazed with abah and the food he cooked.it was very finger licking ans scrumptious,there were fried prawns,'3 rasa' fish,soup ,roast chicken,salad and bandung to top up with.we ate till our tummy could barely say 'stop' because there was too much to eat!i'm proud of my abah because he is the world's best chef,woohoo!

itulah sebabnya saya suka balik,makan di rumah penuh dengan barakah dan kasih sayang!di ktt,hari-hari makan di malay cafe or mamak cafe or even mak cik is not very appetizing,but then when we have very limited choices then you have to just simply bare with it.If we talk about cleanliness pun,di rumah jauh lebih hygenic compared to cafe's or stalls!again i'm not complaining but frankly speaking,those who sell food to people have to act like they are in these customers shoes,take care of your hygiene,halalan toyyiban dan jangan cekik darah sangat,biar harga berpatutan.

ok back to the moral of the story,its just that i was flipping the newspaper the other day and i found out one verse that refers to what we eat

surah al mu'minuun,ayat 51

hai para rasul,makanlah daripada makanan yang baik dan kerjakanlah amalan soleh.sesungguhnya Aku Maha Mengetahui apa yang kalian kerjakan

so it shows how concern Allah is towards our dietary and that what we eat determines who we are or what we do.when we take care of our food and eating habits,not only do we get healthy and able to do daily chores,but we get barakah from Allah,so its just like buying one thing and getting free two things,who doesnt want it?

suddenly my tummy grumbles and my minds starts to think what to eat tomorrow,ermm yum yum!

Saturday, November 6, 2010

haiyyaalas solah!

 Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.


 ayuh,sebagai peringatan untuk saya,and for the umpteenth time,peringatan untuk saya dan sahabat sahabiah yang lain,tunaikanlah solat dan jangan dahulukan perkara dunia melainkan solat

dalam azan pun menekankan betapa pentingnya solat,di mana seruan menyuruh kita menunaikan solat mendahului carta sebelum seruan menyuruh kita mengecapi kejayaan.



Allahu Akbar Allahu Akbar. (2X)
Asyhadu alla illahaillallah. (2X)
Asyhadu anna Muhammadar rasulullah. (2X)
Haiyyaalas solah (2X)
Haiyyaalal falah. (2X)
Allahu Akbar Allahu Akbar.
La ilahaillallah.
 
Maksudnya:
 
Allah Maha Besar, Allah Maha Besar.
Aku menyaksikan bahawa Tiada Tuhan melainkan Allah.
Aku menyaksikan bahawa Muhammad itu pesuruh Allah.
Marilah Sembahyang.
Marilah kepada kejayaan.
Allah Maha Besar, Allah Maha Besar.
Tiada Tuhan melainkan Allah.
Tambahkan "Assolaatu khairun minan naum" (2X) maksudnya "Sembahyang itu lebih baik dari Tidur" pada Azan Subuh selepas "Haiyyaalal falah" (2X) 

ingatan untuk saya lagi dan sahabat sekalian,jangan lengah-lengah kan solat,dan tunaikanlah secara sempurna!

what do we have to do next?

It's quite long,but then,with our current status quo,we are just too close till the Day of Judgement,so we need to prepare ourself as much as we can,by reading this,we may get to evaluate ourself.and I got this from raihan's blog so jzkk ukhti for the soul feeding article!

let's go!

Gambaran Hari Qiamat

✐ Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri. 

✐ Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya "Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?" Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya "Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa." Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati. 

✐ Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi. 

✐ Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut "Ajbuz Zanbi" yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih. 

✐ Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak. 

✐ Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka. 

✐ Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat. 

✐ Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan. 

✐ Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun. 

✐ Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga. 

✐ Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah: 

ⅰ- Pemimpin yang adil. 

ⅱ- Orang muda yang taat kepada perintah Allah. 

ⅲ- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid. 

ⅳ- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah. 

ⅴ- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata "Aku takut pada Allah". 

ⅵ- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai). 

ⅶ- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah. 


✐ Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara "pergilah berjumpa dengan para Nabi". Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan. 

✐ Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda. 

✐ Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga 'Arasy itu tiba dibumi. 

✐ 'Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat. 

✐ Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari 'Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana. 

✐ Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & 'Atid / Kiraman Katibin. 

✐ Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan. 

✐ Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah. 

✐ Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin. 

✐ Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa. 

✐ Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab. 

✐ Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang. 

✐ Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta'ala dengan Maha Bijaksana. 

✐ Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat. 

✐ Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat : 

ⅰ- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab. 

ⅱ- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab. 

ⅲ- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka. 

(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.) 

✐ Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain. 

✐ Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya. 

✐ Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya. 

✐ Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka. 


Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al- Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.



☞ Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW: ❝ Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat. ❞ Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :
① Sedekah/amal jariahnya.
② Doa anak²nya yang soleh.
③ Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.

sumber: Amar Sufi

the smell of the kitchen makes my tummy grumbles!

i'm at home with my used-to-be-grumpy-but-now-easy-going abah,my outgoing-active-sometimes-nagging ummi,my poetic-freak-of-Shakespeare ifah,my well-mannered maryam,my lovable,adorable brother ahmad and my sweet-smiling una are at home,hence,everything fits perfectly well.

their warmth radiates deep down inside me and i'm just glad i was raised up in this family.i'm always grumbling,ungrateful, but i forget that besides the grumbles and ungratefulness,there are thousand more splendid things that happen to me as being part of Nordin's family its just a matter of being happy with what you have!

after a rough morning on the train and stopping by at midvalley,all the way from sepang to the furthest of shah alam,it was a long morning yet i safely reached home.

moving on,
i met up with ayah ming and his family at home,they were staying in a hotel in sunway and like abah quoted,'ayah ming,tak pernah miss holiday',it was true,its like precision in physics where all the the points hit the true value,where the same thing goes to him,he never misses to bring his family on a holiday despite where it is.sue dah was also home and she was as plump as ever,teehee!

as night fell,i made a quick phone call with shakira,well our conversation did reach one hour yet a lot of stuffs we talked about,and i had a lot catching up.just two words to my dear best friend,hang on dear!it is not easy coping with the current life,but you'll catch the rainbow over the thunderstorm,you just need faith and Allah is with us all,insyaAllah

over dinner,ummi gave us a brief tazkirah,she said,our heart need to be full of these things,they are,keimanan,we need to feed our heart with soul like the quran recitation,hadis recitation,jemaah prayers,usrah,jualah,daurah and etc,next, feeding the heart with love,or kasih sayang ,whenever we look at our family,relatives,friends,neighbours or even strangers,we need to feel the bond of love no matter what,that is why in islam,ukhwah is very important,whatever relationship we have ,it must always be ukhwah fillah!and lastly harapan or hope,everyone hopes ,its not a crime,but dreaming away to lala land and wanting to be a princess with her maids aiding her with her life is too much,hope is about to what extent you want your life too be,my adik usrah once shared with us her aim during the old days in one of our daurah,

"dulu,cikgu saya pernah kata,belajar elok-elok nanti masuk university,lalu,saya belajar,belajar dan belajar tnapa mengira waktu dan alhamdulillah saya hampir mengecapinya dan diterima ke sebuah kolej untuk persediaan,dan waktu persediaan pula,pensyarah saya kata,belajar betul-betul nanti jadi doktor,dan saya kian belajar terus menerus tanpa menoleh kiri kanan namun,saya hairan masakan matlamat kita boleh berubah mengikut tempoh waktu,sehinggalah sekarang saya tahu matlamat sebenar hidp di dunia yang fana dan sementara ini,untuk menjadi khalifah yang mengamalkan konsep amar maaruf nahi munkar dan abid iaitu beribadah kepada Allah azzawajjala"

so what about us?have we found the hope that we are hoping for?have we finished hoping or are we renewing our hope every minute and day?to what extent do we want our hope to be?whatever it is,niyah it for the sake of Allah.

and lastly i just love the laughs and giggles of my brother,Ahmad,we were watching nigahiga and he was like rolling on the floor.

it's good to be home.

Tuesday, November 2, 2010

selamat bermujahadah



berjihad to be a mujahid or a mujahadah.what is jihad?have you ever wondered what on earth it actually is?
well,simply put in words,jihad is the urge to fight against things that make you drifted away to lala land,like having too much entertainment,talking too much about others that isn't your business,sleeping too much until you get a headache.it isn't as easy as written or said but it has to be done.
why?
well,time isn't something that you can ask for,its not like if you do a mistake,the time can be rewinded.but then,that's why Allah the most Gracious bersifat maghfirah,pengampun,he gives us second chances to redo the mistakes we did.
but then again,just because Allah gives us second chances,doesn't mean that we have the right to keep on doing the mistakes?No,of course not!that is why we play our role to be aware of our own actions,and keep questioning to ourselves,
"if i wear this,will i look tempting?"
"if i say this,does it give benefit to others?"
"if i do this,will it save time?"

and the list continues and you just have to keep on popping up questions to yourself.but then again,bermujahadah isn't easy and it you really need to put effort and you have to be determined enough to get rid of the surroundings that might make you into a worse someone.

so,selamat bermujahadah.

Monday, November 1, 2010

i believe i can fly

last weekend,i spent less than an hour at miat for an 'Aero Carnival'.we went their with mr zaini and he was so adorable,i felt like i was attending a primary school field trip, with nad jumping here and there and simply following mr zaini wherever he went.albeit, we learned to shape tiny flowers using clay,got a free 2GB pendrive and got to see loads and loads of planes,the exhibition was just a plain okay.
i should say next year,if you wanted to invite people to go to an exhibition like that again,please make it more merrier.

but still,i wish i could fly all over the globe and be as brave as tariq bin ziyad to spread the words of Islam everywhere!

jzkk ya akhawat

something happened last night and i just wanted to quit,i wanted to give up all my adik2!i texted athina that i wanted to back off,she kind off told me off a little,but later that night,surprisingly she came to see me.

i asked her,what did she come for?

calmly she answered that my message sounded fishy and she sensed something wrong.

i was touched deeply.

we discussed and tried to fing the best solution,but then again the best solution maker is from Allah

alhamdulillah,jumpa juga adik-adik hari ini

sesungguhnya sejak memilih jalan tarbiyyah

saya mengenal erti ukhwah dan adik beradik satu aqidah

athina dan akhawat lain,jazakillah!!!

kita sayang awak kerana allah!

dan betul kata kakak naqibah saya,kak arifah yang lebih kurang beginilah bunyinya,'korang akan rasa kemanisan tarbiyyah , dalam sepanjang perjalanan kerja-kerja dakwah korang',she also added that we should never try to pause or stop for a while from dakwah,sebab Rasulullah s.a.w yang kita sayangi tidak pernah berhenti sejenak mahu pun berasa penatdari berdakwah selepas turunnya wahy kedua surah al muddassir

firman Allah swt dalam surah al muddassir verse 1-5

"Wahai orang yang berkemul(berselimut)!"
"Bangunlah,lalu berilah peringatan!"
"dan agungkanlah Tuhanmu,"
"dan bersihkanlah pakaianmu,"
"dan tinggalkanlah segala(perbuatan) yang keji,"

a reminder to myself,wake up and keep on going!