Saturday, July 30, 2016

Beauty which is blessed.



Rupa itu lies in the eyes of the beholder.

Sudah tentu!

Tapi ada bezanya kekal sihat dan mengejar kecantikan.

Boleh jadi sihat itu cantik
Tapi tak semestinya cantik itu sihat.

Aku ingin jadi sihat yg cantik.

Tapi daya tolak ku lemah.

Saat aku baca cardiovascular system, seolah-olah satu dosa menjadi org yg size XXL kerana keadaan sebegitu, sangat mengharu birukan kesihatan manusia.

Coronary artery disease
Myocardial infarction
Arrythmia
Heart failure
Diabetes mellitus 
hypertension

Semua la, you name it. 

Aku malu, kerana akulah sang berat-yg-terlampau, aku menghadap mu dengan kecintaan pada makanan dan bermalasan dalam bergerak geri.

Allah tidak suka jikalau kita melakukan sesuatu yang memudaratkan. Makan banyak sampai rosak kesihatan mesti lah termasuk dalam kemudaratan itu kan?

Someone said, awak tahu kan semua tu?

Aku tertunduk menyeringai meski pedih in the inside,

Tahu je :(

Monday, July 25, 2016

Celaka di kau, si daie celup!


Bicara kita tentang ihsan,
Amal tika bersendirian,
Tanpa ada disekeliling teman,
Adalah benar-benar rembesan iman .

Ihsan, ertinya buat sesuatu seolah2 kita lihat Dia,
Atau rasai seperti Dia lihat Kita.

Kok susah sekali!
Buat aja kebaikan, kan sanang!

Bicara kebaikan mudah,
tapi kelajuan lidah yang engeluarkan kata indah,
Buat kita lelah!
Lelah nak buat kerna lillah.

Di sini, aku kecewa
Melihat mahasiswa masih melayan hiburan berpanjangan,
pantang ada ruangan waktu kosong,
Drama atau reality show Korea, cerekerama enteng ibrah, video clip melawak,
Yang tidak membina peribadi muslim itu,
Hanya membuai perasaan dan emosi,
Yang tidak membina iman, 
tapi membelai nafsu dan syahawat.

Bagaimana tangan wanita nak goncangkan bumi?
Bagaimana seorang rijal nak agungkan kalimah tauhid?
Kalau hanya mampu scroll skrin handphone utk update media sosial yg sial atau menekan keyboard, mencari dan download sesuatu yg sia sia.

Maaf kalau aku melulu,
Maaf kalau aku meluru,

Tapi aku lelah juga,
Lelah melihat diri juga tersungkur,

Khuwatir  menjadi sekujur jasad,
Yang hanya duduk berpeluk tubuh,
Diangkat sebagai daie atau pelaku dakwah,
Tapi hakikat nya berselindung di balik topeng malaikat.

Yang tergesa-gesa solatnya,
Seolah- olah satu rutin exercise,
Tiada ruh keimanan,
Kerana fikiran jauh melayang.

Yang malas-malasan bacaan tilawahnya,
Sekadar go-through bait2 kata,
Utk penuhi kotak amal,
Kerana tidak ada rasa dari hati,
lupakah itu kalam ilahi?!

Yang jadi kan nafsu sebagai raja,
Malah keliru dengan definisi mujahadah,
walhal dia menjadi pembimbing rakan sebaya,
yang tersadung dalam kenazakan hati,


Aku lemas ya Allah,
Selamatkan aku dari terus tenggelam dalam zulumat,
Siramilah aku dengan cahaya makrifatMu,

Aku pendosa,
Celakalah aku si daie celup,
Kalau terus menipu dalam beramal,
kalau terus menjadi si pengecut askar yahudi,

Kau khairun ummat!
Masakan kau mahu utk terus menjadi tidak malu?

Izinkan aku menggapi redhaMu.

Aku cuba meski aku lelah,
Aku cuba meski aku terus menipu,
Aku cuba meski aku tersungkur,

Kerana,
                  
Rahmatmu luas, utk seorang aku.
Aku pendosa, yang ingin ketemu dengan Mu di syurga kelak.

Ameen !

Thursday, July 14, 2016

caca merba tulisan si penulis

I always act impulsively, be it planned or unplanned. Like when I'm writing this very moment, is unplanned business, I simply write what I feel, with a little bit of add ons and thus, my writings are ready to be publicized. macam masak mee segera je, campak-campak dan cepat masak. Its not that its wrong, only when its finished, its all over the place. cacamerba gitu.

I want it to be properly arranged, nicely put in words, explanations and analogies so that what is presented, is beneficial to everyone, especially to me who reads back my own writings.

emotions are to be publicized accordingly and kept accordingly.

May Allah preserve our writings, and we only write which is AlHaq.

Fanus dan cahaya Ilahi



 

" Terima kasih kerana memberi air kepada mereka yang dahaga"

"Bukan saya akk, tapi Allah yang lakukan"

"Memang la Allah buat, tapi Allah ghaib, literally awak la org yg menjadi org tengah utk hidayah itu sampai"

"Sebab Allah ghaib la yg buat kita selalu alpa, Allah Pemberi Hidayah itu"

*pause of silence*

Its the first day of Ramadan, and the second day of tarawih, today we went to Masjid Rahman, it had an open air area for us to pray. And i enjoyed the calmness of the atmosphere with the imam reciting the ayat-ayat cinta of Allah melodiously. 

I entered ramadan with not that of a healthy heart. Thus I remembered this small conversation with a housemate of mine, it was about how thankful i was to her for doing usrah for her mutarabbi who have sekian lama not had usrah with her due to kekangan waktu. And though brief, they were all smiling, cheek to cheek after usrah. I was positive they were extremely happy and contented, thats why i used, pemberi air kepada yg dahaga and stuff as a symbolic to that situation.

Benar, kerana Allah itu ghaib, action kita kadang melangkaui hak Allah itu sendiri. Kita sangat risau tindakan kita buat manusia berbicara sedangkan, kita terlepas pandang utk nilai perbuatan kita Allah suka atau tidak?

Memetik kata seorang ukhti, ramadan itu sendiri bermakna harapan. Harapan utk kita si hamba yang penuh mengharap pada sang pencipta agar diberi kehidupan yg lebih baik berbanding sebelum ini. Harapan utk menjadi hamba yang taat. Harapan utk dipancarkan cahaya ilahi agar seluruh kehidupan di bawah lembayung redhanya. Harapan pada sang Alquran utk menjadi peneman di kala suka dan duka. Harapan utk terus berharap kematian yang menggamit adalah husnul khatimah. 

Ramadan kali ini, lebih berfokus dan dalam keadaan segar dan sedar.

Moga kalian dan saya dikumpul kan pada hari penuh jamaie, kita dihimpunkan utk melihat pancaran Ilahi yg agung.

Cahaya Ramadan. Simbolik si fanus yang di kalungkan dan di gantungkan di rumah-rumah sekitar kawasan perumahan ini, lebih buat hati  cenderung utk giat meminta harapan dari Sanga pemilik Cahaya. 

Allahumma bariklana fi Ramadan.

catatan 1 ramadan 1437
villa ibrahimiah

intipati bicara


We listen and We reply.

It goes wrong when we dismiss either one. 
pernah ada seorang menegur saya, 
sewaktu sesi 'curhat' antara kami,

"akak, sejujurnya, akak luahkan perasaan untuk luahkan atau akak mahu solusi?"

And it caught me for a few second. I.do.want.solutions.

Yes I do.

Hidup ini penuh masalah. And if we look back at the root word of masalah is 'soal' or questions, and we know that every questions demand an answer.

hatta persoalan yang beyond aqli manusia pun tetap ada jawapannya,
which is,hanya Allah yang tahu.

pernah juga ada yang memberi statement,

"perempuan ni, dia tak mahu solusi pun, dia nak di dengari sahaja"

which I do not agree entirely. These issues come up, mostly because, of the statement above where we do not try to understand. We aren't entirely empathy towards one another. We take problems as mathematical quiz, where as, what we are dealing is far more complex, which are related to humans, thinkings and emotions.

I realised a couple of times that communication has been an issue especially apabila kita lagi laju menjawab dari memahami apa yang dilontarkan, diluahkan mahupun ditonjolkan. Dan tentulah kita yang harus bijaksana dalam menilai, bukan tangkas dalam menghukum.

lebih-lebih lagi dalam berkecimpung dengan manusia, communication is totally important, and the essence of it is understand.

and to be understanding, we really need to know her backround and the life that she leads. thats where we realize to what extend our taarouf session are effective and it helps us to discard assumptions or in other words, zhon.

zhon buruk yang seolah-olah api yang marak membakar seluruh daun-daun kering, seperti itulah sangkaan buruk, segala kebaikan yang di lakukan seolah-olah tiada erti dan satu zhon seolah-olah menghapus seribu kebaikan yang dilakukan sebelum ini, Allahu.

zalim bukan :(