Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2016

Beauty which is blessed.

Rupa itu lies in the eyes of the beholder.
Sudah tentu!
Tapi ada bezanya kekal sihat dan mengejar kecantikan.
Boleh jadi sihat itu cantik Tapi tak semestinya cantik itu sihat.
Aku ingin jadi sihat yg cantik.
Tapi daya tolak ku lemah.
Saat aku baca cardiovascular system, seolah-olah satu dosa menjadi org yg size XXL kerana keadaan sebegitu, sangat mengharu birukan kesihatan manusia.
Coronary artery disease Myocardial infarction Arrythmia Heart failure Diabetes mellitus  hypertension
Semua la, you name it. 
Aku malu, kerana akulah sang berat-yg-terlampau, aku menghadap mu dengan kecintaan pada makanan dan bermalasan dalam bergerak geri.
Allah tidak suka jikalau kita melakukan sesuatu yang memudaratkan. Makan banyak sampai rosak kesihatan mesti lah termasuk dalam kemudaratan itu kan?
Someone said, awak tahu kan semua tu?
Aku tertunduk menyeringai meski pedih in the inside,
Tahu je :(

Celaka di kau, si daie celup!

Bicara kita tentang ihsan, Amal tika bersendirian, Tanpa ada disekeliling teman, Adalah benar-benar rembesan iman .
Ihsan, ertinya buat sesuatu seolah2 kita lihat Dia, Atau rasai seperti Dia lihat Kita.
Kok susah sekali! Buat aja kebaikan, kan sanang!
Bicara kebaikan mudah, tapi kelajuan lidah yang engeluarkan kata indah, Buat kita lelah! Lelah nak buat kerna lillah.
Di sini, aku kecewa Melihat mahasiswa masih melayan hiburan berpanjangan, pantang ada ruangan waktu kosong, Drama atau reality show Korea, cerekerama enteng ibrah, video clip melawak, Yang tidak membina peribadi muslim itu, Hanya membuai perasaan dan emosi, Yang tidak membina iman,  tapi membelai nafsu dan syahawat.
Bagaimana tangan wanita nak goncangkan bumi? Bagaimana seorang rijal nak agungkan kalimah tauhid? Kalau hanya mampu scroll skrin handphone utk update media sosial yg sial atau menekan keyboard, mencari dan download sesuatu yg sia sia.
Maaf kalau aku melulu, Maaf kalau aku meluru,
Tapi aku lelah juga, Lela…

caca merba tulisan si penulis

I always act impulsively, be it planned or unplanned. Like when I'm writing this very moment, is unplanned business, I simply write what I feel, with a little bit of add ons and thus, my writings are ready to be publicized. macam masak mee segera je, campak-campak dan cepat masak. Its not that its wrong, only when its finished, its all over the place. cacamerba gitu.

I want it to be properly arranged, nicely put in words, explanations and analogies so that what is presented, is beneficial to everyone, especially to me who reads back my own writings.

emotions are to be publicized accordingly and kept accordingly.

May Allah preserve our writings, and we only write which is AlHaq.

Fanus dan cahaya Ilahi

" Terima kasih kerana memberi air kepada mereka yang dahaga"
"Bukan saya akk, tapi Allah yang lakukan"
"Memang la Allah buat, tapi Allah ghaib, literally awak la org yg menjadi org tengah utk hidayah itu sampai"
"Sebab Allah ghaib la yg buat kita selalu alpa, Allah Pemberi Hidayah itu"
*pause of silence*
Its the first day of Ramadan, and the second day of tarawih, today we went to Masjid Rahman, it had an open air area for us to pray. And i enjoyed the calmness of the atmosphere with the imam reciting the ayat-ayat cinta of Allah melodiously. 
I entered ramadan with not that of a healthy heart. Thus I remembered this small conversation with a housemate of mine, it was about how thankful i was to her for doing usrah for her mutarabbi who have sekian lama not had usrah with her due to kekangan waktu. And though brief, they were all smiling, cheek to cheek after usrah. I was positive they were extremely happy and contented, thats why i used, pembe…

intipati bicara

We listen and We reply.
It goes wrong when we dismiss either one.  pernah ada seorang menegur saya,  sewaktu sesi 'curhat' antara kami,
"akak, sejujurnya, akak luahkan perasaan untuk luahkan atau akak mahu solusi?"
And it caught me for a few second. I.do.want.solutions.
Yes I do.
Hidup ini penuh masalah. And if we look back at the root word of masalah is 'soal' or questions, and we know that every questions demand an answer.
hatta persoalan yang beyond aqli manusia pun tetap ada jawapannya, which is,hanya Allah yang tahu.
pernah juga ada yang memberi statement,
"perempuan ni, dia tak mahu solusi pun, dia nak di dengari sahaja"
which I do not agree entirely. These issues come up, mostly because, of the statement above where we do not try to understand. We aren't entirely empathy towards one another. We take problems as mathematical quiz, where as, what we are dealing is far more complex, which are related to humans, thinkings and emotions.
I rea…