Skip to main content

intipati bicara


We listen and We reply.

It goes wrong when we dismiss either one. 
pernah ada seorang menegur saya, 
sewaktu sesi 'curhat' antara kami,

"akak, sejujurnya, akak luahkan perasaan untuk luahkan atau akak mahu solusi?"

And it caught me for a few second. I.do.want.solutions.

Yes I do.

Hidup ini penuh masalah. And if we look back at the root word of masalah is 'soal' or questions, and we know that every questions demand an answer.

hatta persoalan yang beyond aqli manusia pun tetap ada jawapannya,
which is,hanya Allah yang tahu.

pernah juga ada yang memberi statement,

"perempuan ni, dia tak mahu solusi pun, dia nak di dengari sahaja"

which I do not agree entirely. These issues come up, mostly because, of the statement above where we do not try to understand. We aren't entirely empathy towards one another. We take problems as mathematical quiz, where as, what we are dealing is far more complex, which are related to humans, thinkings and emotions.

I realised a couple of times that communication has been an issue especially apabila kita lagi laju menjawab dari memahami apa yang dilontarkan, diluahkan mahupun ditonjolkan. Dan tentulah kita yang harus bijaksana dalam menilai, bukan tangkas dalam menghukum.

lebih-lebih lagi dalam berkecimpung dengan manusia, communication is totally important, and the essence of it is understand.

and to be understanding, we really need to know her backround and the life that she leads. thats where we realize to what extend our taarouf session are effective and it helps us to discard assumptions or in other words, zhon.

zhon buruk yang seolah-olah api yang marak membakar seluruh daun-daun kering, seperti itulah sangkaan buruk, segala kebaikan yang di lakukan seolah-olah tiada erti dan satu zhon seolah-olah menghapus seribu kebaikan yang dilakukan sebelum ini, Allahu.

zalim bukan :(





Comments

Popular posts from this blog

down the memory lane[part 2]

I was helping my mum scanning her photos during her years in the US ,when I bumped into this photo of a friend of mine that I truly adore.
sharifah aiman al jafri syed ihsanoh yeah she's the one wearing the red scarf.sweet isn't she!!from left:aiman,irfan(her sis),maryam,me,aishah she's my age and we were together during primary school at SK Sura.Boy was that a long time ago and to think I'm about to start my uni years!!!She's now in England and after like more than half a decade not contacting her,we started contacting each other via email.I can't afford losing her again.The value of a friendship is indeed priceless!!

Berita besar

Di saat seorang ukhti datang dengan berita bakal melangsungkan bahtera perkahwinan, Tentunya hatinya diselebungi bahagia, gembira, ketenangan dan redha dengan aturan Allah,
Di saat yang sama, seorang ukhti lain datang dengan berita, bahtera perkahwinan tertangguh, si jejaka mengundur diri, katanya ingin mengalih fokus dari fikir tentang jodoh. Tentunya hatinya diselubungi hiba, kusut dan sedih dan paling penting, juga akur dengan caturan Allah.
Allahu T-T
Dua berita besar,  Berbeza watak, Berbeza perasaan.
Yg sama adalah,  Berpaksikan Allah.
Indahkan menjadi muslim yang sebenar-benarnya!

Jim ra ha, bukan sekadar luka.

Kepala sebelah kiri berdenyut. Throbbing but diffused pain. Mengganggu konsentrasi betul sakit kepala ni.
Oh well~
Baru kita sedar nikmat kesihatan apabila dicuit dengan sedikit kesakitan.

bismillah, where should i start...

Ceritanya, sekarang ni, i am actually facing my final semester examinations (Im actually halfway through in finishing this medical degree!)

And to make the story brief, pelajar tahun akhir ni Alex, coursenya akan terbahagi kepada dua semester,

Semester pertama : department surgery
Semester kedua : department internal medicine

Dan setiap semester tu ada penilaian akhir yang macam apa kami tengah pulun right now.

Jadi in the midst of examinations, one of my housemate triggered me to actually search in the Quran if there were any words, or kisah or verse regarding surgery.

And so I did, with the help of bayan apps, I searched ج ر ح .

which if spelt together, جرح .

There is a signboard which i always see whenever i enter the buidling at my faculty for clinical rounds, …