Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2017
Ku merenungi segala dosa dosaku,
Aku menghitung segala dosa dosaku..
Sungguh ia tidak terkira,
Sungguh ia tak terkata,
Hidupku bagai hanyut,
Terumbang ambing dgn dosa.

Ku tidak tahan lagi hidup jauh darimu,
Ku tidak tahan lagi hidup dgn dosa,
Ku rasa hina malu denganMu,
Setelah apa yang ku laku,
Ku tak berdaya lagi,
Ku mahu kembali..

Ku merasa pilu melihat diri aku sendiri,
Ku rasa sayu hidupku tiada arah dan tuju..

Apa gunanya hidup ini,
Andai ku murka kepadamu,
Ku mula menyesali,
Ku menangisi dosa lalu.

Bebaskan daku,
Dari nafsuku..
Merdekakan ku,
Dari dosa noda,
Ku rindu padamu, Allah.
Bebaskanlah diriku.

***

Whenever there are times we are out of our control. Whether its control of rage or desire. You just need to disconnect. And reconnect again.
Disconnect with those making you lose focus and to reconnect with Allah.
Jazakillah khair ukhti.

Books

Pembaca perempuan biasanya baca novel sebab nak berangan, kan? Sebab tu majoriti suka baca novel cinta - Yani
Tak baik sterotyping gitu, mungkin ramai je yang baca atas dasar eskapisme. Tapi ramai je lagi yang baca to find deeper things than that. Than just dreaming of prince charmings and happy endings - Husna
The part where my heart struck and bled. 
Why do we read a book? Why do I read a book, what do I find in it? Do I read to know, or am I just going with the flow? 
Dan macam biasa bersesak-sesak persoalan menjunam ke dalam kepala lagi tentang diri ini yang marhaen. Kosa kata pun ternyata bunyi fakir sekali. Kalau benar lah asbab membaca adalah untuk berangan, angan untuk jadi mujahid dan conquer ustaziatul alam tak salah, yang jadi masalah adalah angan mat jenin. Angan yang tiada proses amal pun.  
Suka untuk kongsi satu sabda rasulullah, tentang angan. Yang I find it very close to me,
Sabda Baginda SAW: "Sesiapa yang cenderung kepada dunia, akan menghadapi empat masalah. Masalah…