Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2017

A magical truth.

Kalau hati rasa tak suka, jangan paksa, Sebaliknya, pujuklah dia dan beri kefahaman, rationalkan akal, maka hati akan faham, kenapa harus taat pada yang satu? Kenapa kena esakan Allah?  Automatically,hati akan tunduk. 
Exactly what happened to the magicians who were in a battle of wands against nabi musa.
Mereka berkata, "Wahai Musa! Apakah engkau yang melemoarkan dahulu,atau kami yang lebih dahulu melemoarkan?"
Dia (Musa) berkata, " Silakan kamu melemparkan!" Maka tiba-tiba tali-tali dan tongkat-tongkat mereka terbayang olehnya Musa seakan-akan ia merayap cepat, kerana sihir mereka.
maka Musa merasa takut dalam hatinya.
Kami berfirman, "Jangan takut! Sesungguhnya engkaulah yang unggul. dan lemparkanlah apanyang ada di tangan kananmu, nescaya ia akan menelan apa yang mereka buat. apa yang mereka buat itu hanyalah tipu daya pesihir. Dan tidak akan menang pesihir itu , dari mana pun ia datang"
Lalu pesihir itu merunduk bersunud, seraya berkata, " Kami telah p…

Hari ke 26 Ramadan 1438

“Hanya yang memakmurkan masjid-masjid Allah ialah orang-orang yang beriman kepada Allah dan hari kemudian, serta tetap mendirikan shalat, menunaikan zakat dan tidak takut (kepada siapapun) selain kepada Allah…. Maka merekalah orang-orang yang diharapkan termasuk golongan orang-orang yang mendapat petunjuk.” (At-Taubah: 18)
Saat muka jatuh menyimbah bumi, bertamu muka dan tanah, sayu. Berderai hati yang selama ini ditutupi dengan fisik yang digagahkan untuk terus tampak kuat di mata manusia. 
Sejak akhir-akhir ini, dalam tempoh ramadan ini jua, terlalu banyak karenah manusia yang bermacam ragam yang mencuit, menumbuk lantas kini merobek hati. Rupanya bermuamalah dengan manusia memenatkan. Memang benar, kita boleh mencintai dan mencari kebaikan manusia itu, tapi kita tidak lari untuk rasa disakiti dan asyik terserempak dan dibukakan keburukan demi keburukan manusia itu.
Sebab itu, hati itu meronta penawar. Merayu dan membujuk utk sebuah dermaga kebahagiaan. Qalbun salim. 
Dan the heart foun…

Malam ke 23 Ramadan 1438

17061723Ramadan1438
🎵 jikalau Kau ampuni aku, itulah Hari Raya sejati bagiku 🎵
Menjadi pemuda yang benar memerlukan cahaya hati yang mampu meresap kebenaran itu. Dan ramadan ini semoga aku sentiasa membenarkan setiap detik hanyalah semata untuk Allah.
Saat menjelang detik detik terakhir bulan Ramadan, mendapat ganjaran malam yang lebih baik dari seribu bulan itu, tentulah idaman para mukmin, and above ALL, what we are suppose to be more in need of is, ke ampunan Allah. 
Kalau tidak, Rugi dan Celakalah kita. 

Approaching the 15th Ramadan 1438

Today is a Friday,
Today is 14th of Ramadan. 
Its nearly half way through and last night I was sobering to an ukhti, how pathetic i feel.  There were days where i didnt have time to soak myself from the words of my Rabb and nearlt twice or thrice were there times i used my morning to the fullest. Yang lain, was history. 
Dan bila borak through phone call semalam, I knew it was the perfect decision. 
Cuba tengok surah ali imran, ayat 133, kata dia   وسارعواْ إلىًٰ مغفرةٍ من ربكم Dan bersegeralah kamu mencari ampunan dari tuhanmu,
Dan cuba pula tengok surah al jumuah, ayat 9, katanya lagi, فاًْسعواْ إلىٰ ذكراْللّه Maka segeralah kamu mengingat Allah,
Lembut dia meneruskan pertanyaan dia,  Apa beza سارعو dan فاْسعواْ

Sari'u menunjukkan segera yang tak perlu fikir, you automatically seek forgiveness from allah, Allah kan Maha pengampun,
Lagipun kita ingin mendapatkan syurga yang luasnya langit dan bumi itu, bukti Allah Ar Rahman sangat merciful dan sangat nak hamba-hambaNya kembali ke…