Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2016
Allah has made eyes the mirror of the heart,
so if the slave lowers its gaze,
the heart lowers its desire,
and if he lets his gaze loose,
then his heart lets its desire loose.
ibn qayyim
Meniti hari untuk terus meraih cintaNya, meski terus berdosa dan bergelumang dengan maksiat.

ironi bukan?

si pendosa itu,
inginkan syurga, meskipun tempatnya seolah-olah di neraka.



My name is ...

Di kelas hari ini, doktor ini luar biasa sedikit, di tanya seorang demi seorang nama dan makna sekali, sehinggakan dia ter amazed,sebab whenever asked most of us had a Nur in our names, And one of us stated how common the name nur is to malaysian,

She said, "Most malaysian have nur(light) in their names,"

The professor replied,

"Really, but its still dim over here!"


And it smacked me, sometimes we rarely ponder beyond our name and really maknai nama itu sendiri.

Since nama saya nur aqeelah,
Makanya from now on, I have to ensure that i have to have a brain that is enlightening!
Azam baru untuk punyai akal yg berfikir dan menghasilkan qudwah yang menjadi  cahaya/petunjuk utk orang sekeliling,
Doakan please.

Whats your name?

ukhuwwah yang harus difillahkan!

Pernah lihat situasi begini,

pabila berjumpa berhadapan,
senyum senyuman,
pantang ada kekosongan ruang,
lantas cebik kan muka tanda protes.

*sigh*

it sounds dramatic doesn't it?

but this is happening semenjak dua menjak ni,
disebalik keramahan akhawat saling menyapa,
senyum senyuman,
disebalik sapaan mesra,
masih ada zhon pabila terlihat akhawat itu lambat datang meeting, ke usrah ke.

dihadapan seperti tiada angin mahupun ribut,
sebaliknya di belakang, terdengar desus desas
berbicara tentang akhawat itu,
macam-macam,
itu tidak kenalah,
ini tidak kenalah,
malah siap boleh berbincang tentang keaiban dan kelemahan dia.

ukhuwah islamiyah itu memang benar menjadi pemangkin kepada kegemilangan,
tetapi ukhuwah yang di praktikkan seperti yang dinyatakan seolah-olah membawa kepada keretakan jamaie,
seolah-olah ungkapan ukuwah fillah,
hanya seperti lagu yang menjadi 'hits' di corong-corong radio,
meniti di bibir, tetapi sukar untuk di maknai.

saya malu dengan para sahabat zaman rasu…

taaruf

I miss them,  dearly.
Hi awak, boleh berkenalan? taaruf sikit please ;P
Teguran demi teguran sehingga kadang kita rasa ,

rimas?
salah?
teruk?

katanya, teguran ini untuk perbaiki kita juga.

dan akhirnya, saya makan diri,
bagaimana?
rebel, lagi dan lagi nak buat salah.

tapi kesalahan itu tak merugikan siapa pun melainkan diri sendiri juga :(