Wednesday, February 24, 2016

Allah has made eyes the mirror of the heart,
so if the slave lowers its gaze,
the heart lowers its desire,
and if he lets his gaze loose,
then his heart lets its desire loose.
ibn qayyim

Meniti hari untuk terus meraih cintaNya, meski terus berdosa dan bergelumang dengan maksiat.

ironi bukan?

si pendosa itu,
inginkan syurga, meskipun tempatnya seolah-olah di neraka.



Monday, February 22, 2016

My name is ...

Di kelas hari ini, doktor ini luar biasa sedikit, di tanya seorang demi seorang nama dan makna sekali, sehinggakan dia ter amazed,sebab whenever asked most of us had a Nur in our names, And one of us stated how common the name nur is to malaysian,

She said, "Most malaysian have nur(light) in their names,"

The professor replied,

"Really, but its still dim over here!"


And it smacked me, sometimes we rarely ponder beyond our name and really maknai nama itu sendiri.

Since nama saya nur aqeelah,
Makanya from now on, I have to ensure that i have to have a brain that is enlightening!
Azam baru untuk punyai akal yg berfikir dan menghasilkan qudwah yang menjadi  cahaya/petunjuk utk orang sekeliling,
Doakan please.

Whats your name?

Sunday, February 21, 2016

ukhuwwah yang harus difillahkan!

Pernah lihat situasi begini,

pabila berjumpa berhadapan,
senyum senyuman,
pantang ada kekosongan ruang,
lantas cebik kan muka tanda protes.

*sigh*

it sounds dramatic doesn't it?

but this is happening semenjak dua menjak ni,
disebalik keramahan akhawat saling menyapa,
senyum senyuman,
disebalik sapaan mesra,
masih ada zhon pabila terlihat akhawat itu lambat datang meeting, ke usrah ke.

dihadapan seperti tiada angin mahupun ribut,
sebaliknya di belakang, terdengar desus desas
berbicara tentang akhawat itu,
macam-macam,
itu tidak kenalah,
ini tidak kenalah,
malah siap boleh berbincang tentang keaiban dan kelemahan dia.

ukhuwah islamiyah itu memang benar menjadi pemangkin kepada kegemilangan,
tetapi ukhuwah yang di praktikkan seperti yang dinyatakan seolah-olah membawa kepada keretakan jamaie,
seolah-olah ungkapan ukuwah fillah,
hanya seperti lagu yang menjadi 'hits' di corong-corong radio,
meniti di bibir, tetapi sukar untuk di maknai.

saya malu dengan para sahabat zaman rasulullah s.a.w di mekah,
yang bersama-sama menentang para quraisy ketika menyatakan shahadatul haq mereka,
berpelukan melindungi nabi, sewaktu dibaling-baling batu oleh mereka yang hatinya diselubungi hasad dan benci,
saya malu dengan para muslimin di madinah,
para ansar yang bersaudara dengan muhajirin,
tanpa mengira harta, pangkat mahupun kepentingan diri,
semua ditolak tepi,
untuk memberi laluan kepada sesebuah ukhuwah fillah berlangsung.

bukan kita tak boleh buat kan?

kena rijal sikit dengan emosi!
kena cuba zhon yang baik-baik saja, kerana prasangka itu hampir dengan dosa!
kena cuba senyum yang turun ke hati, meskipun pada awalnya harus dipaksa.

jalan dakwah ni dah cukup sempurna dan megah.
sempurna dengan kesempurnaan dari allah,
dan megah kerna mendapat perlindungan langsung dari Dia,
tapi campur tangan nafsu-nafsu manusiawi,
mencemar duli,
campur tangan emosi nafsi itu mencampur adukkan ikhlasnya sesebuah persaudaraan.

maaf kan kami wahai yang membolak hati para hambaNya!

taaruf


I miss them, 
dearly.

Hi awak, boleh berkenalan?
taaruf sikit please ;P

Teguran demi teguran sehingga kadang kita rasa ,

rimas?
salah?
teruk?

katanya, teguran ini untuk perbaiki kita juga.

dan akhirnya, saya makan diri,
bagaimana?
rebel, lagi dan lagi nak buat salah.

tapi kesalahan itu tak merugikan siapa pun melainkan diri sendiri juga :(