Saturday, April 28, 2012

| Gaza ; their business are ours


Dear brothers and sisters,

We always PRAY for the best of the ummah 
May Allah Grant us with Blessings and Forgivings
InshaAllah kullu kheir

From us

Monday, April 23, 2012

| sweet escape



an unfinished story , 
a never ending tale , 
serenity blended with melancholic bonding ,
in an exclusive rendezvous with Him,me and you.

Monday, April 2, 2012

| with you Ya Rabb

its the second of April, the clock is still ticking and I'm still here,
waiting and still waiting,waiting for something that will happen,

sudah lama saya tidak merasakan keheningan fajr,kerana sebelum ini asyik bersemadi dengan katil,tapi sampai bila? sehingga dikapankah?

Hari ini,pagi ini,di saat mereka diulit mimpi,sedang nyenyak tidur,alangkah bahagianya apabila mampu bertafakkur kepada Allah,berzikr,membacakan ma'thurat,bermuhasabah diri.

prayer should not be a sparewheel you pull out when the road is getting tough but its hould be the the engine that keeps on going a saying goes.

dalam beribadah perlu capai tahapa ikhlas kalau ingin ia menjadi enijn yang mampu mengerakkan kenderaan,lebihlebih lagi keretapi cinta kepada Allah.

mencapai keikhlasan juga menjadi perkara yang semakin hampir hampir mustahil.Bagaimana ingin mencapai keikhlasan dalam beribadah,  sedangkan ibadah dilakukan dengan sedar tak sedar, cakna tak cakna,berkira-berkira,berfikir-fikir nak buat ke tak,bila ada masa baru buat.

teringat kata kata seorang ukhti,

dalam surah nahl,disebut tentang susu lembu yang terletak antara kotoran dan darah,tetapi bagaimana susu yang keluar susu yang bersih dan tiada kotoran mahupun najis di dalamnya walaupun sedikit,macam tula kita nak ibadat kita,purely kerana Dia,takde fikir beribadat dia membazir masa,takde fikir nak buat sebab nanti orang fikir kita ni apa,takde nak buat sebab jaga hati orang,takde nak buat sebab terpaksa,tapi sebab DIA.

Ya,hanya kerna Dia akhawat fillah sekalian!

dan sungguh,pada haiwan ternak itu benar-benar terdapat pelajaran bagi kamu.Kami memberimu minum dari apa yang ada dalam perutnya berupa susu murni antara kotoran dan darah,yang mudah ditelan bagi yang meminumnya


an-nahlu:66


kalau diperhatikan,bagaimana choice of words Allah. labanan khalisan ,yang bermaksud susu yang bersih dari apa-apa yang selainnya bukan susu.Kenapa Allah tak guna labanan nazifah ataupun apa-apa yang seangkatan dengan perkataan yang maksudnya suci?Kenapa Allah guna khalisan?

akhawat fillah sekalian,
agak-agak kenapa ye?

Sebab, khalisan sendiri membawa maksud yang dalam dan penuh penghayatan.Suci lagi bersih lagi murni maksudnya.Begitula kita mahu amalan kita. Amat memerlukan khalisan kepadaNya.Mukhlis yang khalisan,nampak betapa redundant in a good way statement tersebut, mereka yang ikhlas yang melakukan semua seiikhlasnya.Yang melakukan segala apa di atas muka bumi ini dengan niat lillahi taala, hanya kerana Allah,bergantung sepenuh pengharapan kepadanya tanpa ada gangguan makhluk-makhluk lain,macam makhluk asing pulak,takdela,makhluk-makhluk ini kalau kita lihat,sahabat,jiran-jirang,geng-geng kita,saudara mara mahupun ahli keluarga.It is like getting rid of any garbage found on the middle of the road,without any hesitation.

tak senang,ada orang kata senang ke?

does anyone want a spank in the face?!

I know its not,

tapi tak mustahil,sebab Allah made us,He knows us,and if He mentioned us to be like that,it means we have the capability and ability to reach that par an even beyond that inshaAllah.

Doakan hati kita semua akhawat fillah :)

Before ending,while writing this,I'm listening to my playlist of with you a cover done raef,which grabs the attention of my heart and soul,ruhiy that longs attention from its temporary owner.

ana aseefah ruhiy,

ana aseefah my Lord.



I start my journey when You forgive me 
I swear my whole world stops.
You are in my heart and, I'm so glad that its fine 
You are One truly kind...

I don't want nobody else
Without You there's no one left and, 
the Master of judgment day,
I got to have Your love and I cannot do without,



I don't need another mission,
I just need you as my vision!
If I got You, I'll be straight,
Rabbee I need you every day!


Sunday, April 1, 2012

| selingan seketika


salamun'alaik people :)
Save the date :6th April
Dr Har and Dr Hafidzah just finished their talks in Czech Republic,
How lucky are they in Czech right,
Next destination : Egypt
And before you know it,we are the next lucky people,

Sesibuk mana pun Dr Har dengan pekerjaan sebagai doktor,ibu,isteri namun masih mampu dan berpeluang bersama dengan kita untuk berkongsi ilmu,pengalaman dan nasihat dengan kita semua nanti.

penyertaan terbuka untuk ikhwah dan akhawat dan paling PENTING, registeration online di URL di bawah before 3 april iaitu selasa ini.

https://docs.google.com/spreadsheet/embeddedform?formkey=dEJmRDQydlJjRGRGd3NUUk5LZmtUUlE6MQ

Pembayaran boleh dibuat kemudian,yang paling penting daftar dulu.Bagi penyertaan 135 tempat terawal akan disediakan pengangkutan bus ke sana.

Dengan penyertaan serendah 25 EGP,mana nak dapat nak dengar ceramahnya dengan entrance fee serendah itu di Malaysia :)

jadi JOM kita rebut peluang untuk bersama-sama Jumaat ini di Al-Azhar Conference Center,
she did this because of islam,moga kita tajdid niat kita untuk bersama dengan dia because of Allah juga nanti
syukran