Skip to main content

Beauty which is blessed.



Rupa itu lies in the eyes of the beholder.

Sudah tentu!

Tapi ada bezanya kekal sihat dan mengejar kecantikan.

Boleh jadi sihat itu cantik
Tapi tak semestinya cantik itu sihat.

Aku ingin jadi sihat yg cantik.

Tapi daya tolak ku lemah.

Saat aku baca cardiovascular system, seolah-olah satu dosa menjadi org yg size XXL kerana keadaan sebegitu, sangat mengharu birukan kesihatan manusia.

Coronary artery disease
Myocardial infarction
Arrythmia
Heart failure
Diabetes mellitus 
hypertension

Semua la, you name it. 

Aku malu, kerana akulah sang berat-yg-terlampau, aku menghadap mu dengan kecintaan pada makanan dan bermalasan dalam bergerak geri.

Allah tidak suka jikalau kita melakukan sesuatu yang memudaratkan. Makan banyak sampai rosak kesihatan mesti lah termasuk dalam kemudaratan itu kan?

Someone said, awak tahu kan semua tu?

Aku tertunduk menyeringai meski pedih in the inside,

Tahu je :(

Comments

Popular posts from this blog

down the memory lane[part 2]

I was helping my mum scanning her photos during her years in the US ,when I bumped into this photo of a friend of mine that I truly adore.
sharifah aiman al jafri syed ihsanoh yeah she's the one wearing the red scarf.sweet isn't she!!from left:aiman,irfan(her sis),maryam,me,aishah she's my age and we were together during primary school at SK Sura.Boy was that a long time ago and to think I'm about to start my uni years!!!She's now in England and after like more than half a decade not contacting her,we started contacting each other via email.I can't afford losing her again.The value of a friendship is indeed priceless!!

Berita besar

Di saat seorang ukhti datang dengan berita bakal melangsungkan bahtera perkahwinan, Tentunya hatinya diselebungi bahagia, gembira, ketenangan dan redha dengan aturan Allah,
Di saat yang sama, seorang ukhti lain datang dengan berita, bahtera perkahwinan tertangguh, si jejaka mengundur diri, katanya ingin mengalih fokus dari fikir tentang jodoh. Tentunya hatinya diselubungi hiba, kusut dan sedih dan paling penting, juga akur dengan caturan Allah.
Allahu T-T
Dua berita besar,  Berbeza watak, Berbeza perasaan.
Yg sama adalah,  Berpaksikan Allah.
Indahkan menjadi muslim yang sebenar-benarnya!

Jim ra ha, bukan sekadar luka.

Kepala sebelah kiri berdenyut. Throbbing but diffused pain. Mengganggu konsentrasi betul sakit kepala ni.
Oh well~
Baru kita sedar nikmat kesihatan apabila dicuit dengan sedikit kesakitan.

bismillah, where should i start...

Ceritanya, sekarang ni, i am actually facing my final semester examinations (Im actually halfway through in finishing this medical degree!)

And to make the story brief, pelajar tahun akhir ni Alex, coursenya akan terbahagi kepada dua semester,

Semester pertama : department surgery
Semester kedua : department internal medicine

Dan setiap semester tu ada penilaian akhir yang macam apa kami tengah pulun right now.

Jadi in the midst of examinations, one of my housemate triggered me to actually search in the Quran if there were any words, or kisah or verse regarding surgery.

And so I did, with the help of bayan apps, I searched ج ر ح .

which if spelt together, جرح .

There is a signboard which i always see whenever i enter the buidling at my faculty for clinical rounds, …