Skip to main content

i feel messed up!

di saat 2.5 juta jemaah haji,wukuf di padang Arafah nun jauh di mekah al mukaramah,di mana fokusnya adalah Allah dan hanya Allah azzawajalla.

aku di sini,di malaysia,bergelut dengan ujian-ujian dunia yang datang bertubi-tubi.

how I wish I was one of them,one of the thousands doing pilgrimage,only having to think of Allah and Rasul,only having to mention their names,only having to perform solah and seek blessings from Him.

Instead of having to be stuck in college surrounded by a lot of bad things,the goods and bads are mixed up and tangled up,having to think of passing exams,pleasing people,making money.

how badly do i want to run a way for a while,find my own space and ber'uzlah'!

Ya Allah Ya Rabb,you are the only one who patiently listens to me and comforts me,AllahuAkbar.

Ya Allah,sesungguhnya hanya Kau yang ku cintai.

Bantulah aku keluar dari kemelut duniawi.

kepada para jemaah haji,

semoga kalian mendapat haji mabrur insyaAllah.

LabbaikaALlah hummala bbaik

Labbaikala shari kala kala bbaik

Innal hamda wa ni’mata lakawal mulk

La shari kalak

Comments

Lyana said…
Salam.

yes. true indeed. I feel the same thing too! Kite kat sini sibuk study, tambah lagi dengan benda2 lagha. Astagfirullah.

Muslim yang kat Mekah menunaikan haji pula amat merasakan dekatnya Allah dengan mereka. Dan pastinya perasaan tu sangat best. Bertuahnya mereka menjejakkan kaki di tanah yang sama pernah dipijak Nabi dan para sahabat dahulu.

Tapi kiki, dont be sad. The time for us will come. Eventhough kita tak berada di Mekah, kita ada matlamat di sini, di KTT :) Kita sedang meneruskan perjuangan Rasulullah dan para sahabat. InsyaAllah. :) :) :)

Dan moga2, when the time comes for us, kita akan memijak tanah bumi suci dengan perasaan yang lebih baik, lega perhaps, dan tidak malu dengan Allah dan Rasulullah kerana kita meneruskan perjuangan Nabi. Dulu, kini dan selamanya !
Aqeelah said…
Jazakillah ya ukhti!
sesungguhnya mungkin ada banyak perkara yang belum settle yang membuatkan kita belum mampu untuk menunaikan haji sekarang.

you know what,simetimes i think i take islam for granted.sometimes i feel like i'm the world's debris,macam kata-kata ynag kalau kita tak sumbang apa apa untuk islam,then kita hanyalah lebihan dunia.
mashaAllah,
harap2 kita bukan tergolong in one of those.

thanks for being there and thanks for lots of reminders,betul yang liyana kata,one day bila kita dah berusaha sehabis baik,then kita akan berada di tanah haram dan tanah parah anbiya' dengan lebih tenang,insyAAllah,

wallahu'alam.

Popular posts from this blog

down the memory lane[part 2]

I was helping my mum scanning her photos during her years in the US ,when I bumped into this photo of a friend of mine that I truly adore.
sharifah aiman al jafri syed ihsanoh yeah she's the one wearing the red scarf.sweet isn't she!!from left:aiman,irfan(her sis),maryam,me,aishah she's my age and we were together during primary school at SK Sura.Boy was that a long time ago and to think I'm about to start my uni years!!!She's now in England and after like more than half a decade not contacting her,we started contacting each other via email.I can't afford losing her again.The value of a friendship is indeed priceless!!

Berita besar

Di saat seorang ukhti datang dengan berita bakal melangsungkan bahtera perkahwinan, Tentunya hatinya diselebungi bahagia, gembira, ketenangan dan redha dengan aturan Allah,
Di saat yang sama, seorang ukhti lain datang dengan berita, bahtera perkahwinan tertangguh, si jejaka mengundur diri, katanya ingin mengalih fokus dari fikir tentang jodoh. Tentunya hatinya diselubungi hiba, kusut dan sedih dan paling penting, juga akur dengan caturan Allah.
Allahu T-T
Dua berita besar,  Berbeza watak, Berbeza perasaan.
Yg sama adalah,  Berpaksikan Allah.
Indahkan menjadi muslim yang sebenar-benarnya!

caca merba tulisan si penulis

I always act impulsively, be it planned or unplanned. Like when I'm writing this very moment, is unplanned business, I simply write what I feel, with a little bit of add ons and thus, my writings are ready to be publicized. macam masak mee segera je, campak-campak dan cepat masak. Its not that its wrong, only when its finished, its all over the place. cacamerba gitu.

I want it to be properly arranged, nicely put in words, explanations and analogies so that what is presented, is beneficial to everyone, especially to me who reads back my own writings.

emotions are to be publicized accordingly and kept accordingly.

May Allah preserve our writings, and we only write which is AlHaq.