Skip to main content

IQRA wahai bani adam!

I keep on stumbling upon those who just love to read books.

They are enthusiastic about them, they are critical and analatiycal when it comes to discussing a current issue and they really express a positive vibe.

But unforunately, i happen to realise that i myself, barely finish a book in a year, sekaligus menyimpulkan, bahawasanya, ada benar survey yang dilakukan atas rakyat msia, di mana average rakyat msia hanya mampu baca dua pages of a book in a year.

Dua muka surat?!

Kegilaan apakah ini.

Again tak payah pergi sejauh jauhnya dan meneliti masyarakat umum, tengok cermin dan cermin diri, pun boleh jatuh terduduk, sedih memikirkannya. Betapa tahap kemalasan untuk duduk dan baca buku atau kepayahan untuk cari masa baca buku sudah cukup menjadi bukti ketamadunan sesebuah bangsa.

Ada org kata, ketamadunan ssebuah bangsa direflect kan oleh sejauh mana rakyat negara itu terikat dengan buku atau membaca sebanyak banyaknya sebarang bentuk pembacaan ilmiah.

Tapi ini hanyalah luahan pukal. 

Kan awal awal statement saya, mengatakan, 

I keep stumbling upon those who just love to read books sekaligus menjadi booster untuk saya membuka buku dan membaca.

Makanya, masih ada manusia yang suka membaca buku pada zaman alaf baru ini dan mereka rakyat malaysia yang pastinya!

And if you are one of those, mabrouk!

And indeed for me, when i started to read a book,i start to wander into the labyrinth of stories.

Indah.

Sehinggakan saya sudah terlupa kali terakhir saya begitu masyuk sekali membaca buku, di mana it was ages ago, back then when i was around 8, starting off with Enid Blyton in the famous five series and the Malory Tower series. How i remember myself seeking for the books during carboot sales. And once bought, nak cepat cepat balik sbb nak masuk dunia mereka berlima dan merasai adventure terbaru mereka or merasai kehidupan asrama darrel rivers yang sentiasa berhadapan dengan pelbagai cerita sepanjang alam persekolahan.

I remember i couldnt do anything else until i finished the book, it was like drinking cold water on a sunny day when you are really thirsty.

When i grew up a little older, i was exposed to harry potter series and i have to say, jk rowling had a superb way in connecting the whole series not making the story line bumpy or questionable. And the best part was, every time it ended, it never failed to leave that wondering-what-will-happen next feeling.

And then, the trails of reading left my memories, i dont think i was exposed anymore to reading books. 

There was also a phase, where i was exposed to malay novels, where the plot was cliche and romantic that i fell for these not-so-useful books and i happened to read them and only them during that phase.

I mean, how could you forgive an author, when they write a novel, either watak utamanya kahwin dipaksa kerana wasiat, atau perjanjian datuk nenek, or worst tangkap basah dan selepas itu mereka belajar untuk jatuh cinta. Sesenang itukah kehidupan reality? Mudahnya.

Namun seingat saya, saya gagal untuk membaca dengan jayanya sewaktu dalam kesibukan a levels. Mungkin adalah selak sana sini, tapi saya sudah kurang membaca.

Sehinggalah ke hari ini, baru saya jumpa balik momentumnya, dan ya, rasa seperti dikembalikan ruh semula ke sesebuah jasad untuk bangun hidup selepas koma bertahun tahun.

Benarlah membaca membuatkan seseorang itu kembali hidup.

Dan saya nak pegang momentum ini sampai bila-bila kerana wahyu pertama islam adalah seruan membaca.

Maka saya ingin pinta doa dari ilahi, agar bacaan kita itu, mampu membangunkan diri dan membentuk jiwa. Kerana buku itu lebih lebih lagi buku dari allah, hadirnya untuk kita lebih memahami erti hidup ini.

Jadi para hadirin sekalian, bacalah!

And with that, i would like to end this post with a meaningful dialog between kamelia and redza in the book sepetang di kafe biblioholic written by ainunl muaiyanah where Redza made me realise, there is more to feel and expect from reading. Again books arent merely writing on parchments of papers, but they symbolize life.

"Saya tak tahu pula awak suka baca buku," kata kamelia

"Saya suka membaca, tetapi tak suka menunjuk saya suka baca buku," balas redza

"Saya tak suka kalau kita menunjukkan bahan bacaan pada umum. Beli buku, ambil gambar dan muat naik di laman sosial untuk menunjuk kita suka dan beli banyak buku. Spesies ini dinamakan tsundoku, bererti suka membeli buku dan membiarkan buku yang tak dibaca di atas lantai," sambung redza 

"Tapi, mereka nak kongsi perasaan membeli buku," getus kamelia

"Tapi apa guna beli banyak buku dan tunjuk pada orang kalau tak dibaca? Atau baca banyak buku tapi tak langsung membangunkan diri dan menjadikan orang itu lebih halus dan sensitif pada persekitarannya," balas redza

"Ramai orang yang membaca, tetapi berapa ramai yang benar-benar membaca," sambung redza lagi.

(I modified the dialog because it was too long and i only kept the dialogs containing the message that i wanted to deliver)

Comments

Popular posts from this blog

down the memory lane[part 2]

I was helping my mum scanning her photos during her years in the US ,when I bumped into this photo of a friend of mine that I truly adore.
sharifah aiman al jafri syed ihsanoh yeah she's the one wearing the red scarf.sweet isn't she!!from left:aiman,irfan(her sis),maryam,me,aishah she's my age and we were together during primary school at SK Sura.Boy was that a long time ago and to think I'm about to start my uni years!!!She's now in England and after like more than half a decade not contacting her,we started contacting each other via email.I can't afford losing her again.The value of a friendship is indeed priceless!!

Berita besar

Di saat seorang ukhti datang dengan berita bakal melangsungkan bahtera perkahwinan, Tentunya hatinya diselebungi bahagia, gembira, ketenangan dan redha dengan aturan Allah,
Di saat yang sama, seorang ukhti lain datang dengan berita, bahtera perkahwinan tertangguh, si jejaka mengundur diri, katanya ingin mengalih fokus dari fikir tentang jodoh. Tentunya hatinya diselubungi hiba, kusut dan sedih dan paling penting, juga akur dengan caturan Allah.
Allahu T-T
Dua berita besar,  Berbeza watak, Berbeza perasaan.
Yg sama adalah,  Berpaksikan Allah.
Indahkan menjadi muslim yang sebenar-benarnya!

caca merba tulisan si penulis

I always act impulsively, be it planned or unplanned. Like when I'm writing this very moment, is unplanned business, I simply write what I feel, with a little bit of add ons and thus, my writings are ready to be publicized. macam masak mee segera je, campak-campak dan cepat masak. Its not that its wrong, only when its finished, its all over the place. cacamerba gitu.

I want it to be properly arranged, nicely put in words, explanations and analogies so that what is presented, is beneficial to everyone, especially to me who reads back my own writings.

emotions are to be publicized accordingly and kept accordingly.

May Allah preserve our writings, and we only write which is AlHaq.