Saturday, May 3, 2014

Qul amantu billah, thummastaqim.

The other day, I went out with an ukhti. It was a so called abrupt date thus we just wandered along the busy streets of ibrahimeya.

We talked a lot. Who doesnt? I mean majority of the girls talk A LOT.

That is why, dalam bermuayashah mostly girls use technique penceritaan, because its an easy two way communication skill and memang fitrah mulut perempuan pot pet pot pet!

We talked of variety subjects and one of it that i still remember until now is regarding mutabaah amal.

And to precise it is qiam.

Sigh

In my current home here, nearly everyone gets up for Qiam. Now some people might ask, whats the issue here? First of all, Fajr in Egypt during summer, is super early, I take today for example,Fajr is around 3.40 am, and Isya is around 8.15 pm. The night time is slightly compressed and thus you have to wisely manage your daily life because you wouldn't want to end up sleeping right after fajr :'(

So back to my problem regarding Qiam, its a big thing for me. Perlunya mujahadah yang besar untuk bangun dari tidur yang lena. Predisposing factor dia pula is, I just live to sleep. 

Yeah, excessive sleeping, its a global matter!

So the ukhti that I went out with calmed me, she said, betul, we need to get up for qiam, apatah lagi bila kita dalam jalan dakwah, coping with pressure and burdens, the only thing that soothes you is that strong and basic foundation dengan Allah lah kan.

Dan untuk beramal kita perlu istiqamah, jadi perlu bermula dengan langkah kecil which we say as baby steps.

Kata ukhti itu, carilah mutabaah amal yang paling kita suka, dan jadikanlah amal itu booster untuk mutabaah amal yang lain.

carilah mutabaah amal yang paling kita sukai.

Dan dari situlah I got the motivation, that for the time being, the most that i can frequently do is, fasting.
Dan cantiklah motivasi ukhti itu, kerna datangnya di saat menjelma bulan rejab dan syaaban, di mana kita digalakkan untuk membuat persediaan menuju madrasah tarbawi yakni bulan ramadhan.

Moga berpuasa ini dapat menaikkan tahapan individu muslim kepada pemantapan mutabaah yang lain,

Tilawah dan tadabbur yang lebih istiqamah
Solat-solat yang lebih khusyuk
Dan berjumpa Dia dalam Qiam.

Sebab itu ada hadis, 

Katakanlah, aku beriman kepada Allah,  kemudian istiqamahlah.

Ya untuk ukhti dan untuk saya, istiqamahlah dalam apa jua amal soleh yang di lakukan.


1 comment:

NorAthina said...

Qiqi :)

Sebenarnya sy agak faham keadaannya bila subuh sangat awal, T.T. Di indonesia agal awal (4.30 a.m) tapi di sana (misr) lebih awal.. hu

Dan sy juga tak ada tips ataupun cadangan yang baik.. I did miss qiamullail many times.

But for sure, we want to have it at least once a week to begin with, let say :) Mungkin boleh cuba, pilih satu hari yang daytime schedule kita lebih kurang busy dan jadikan malam tu target untuk qiam.

Jika tetap sulit, seperti yg dikatakan 'ukhti' :), do ur best in doing mutabaah. Kita memilih mutabaah kita dan ingin lakukannya kerana Allah. Satu-satunya target kita. Jadi its between you and Him, what you want to present sebagai hambaNya :)

Qiqi, I remember you the way you are :) Seorang yang sangat semangat dan innocent. hehe. Semoga kita berjodoh lagi di bumiNya, insyaAllah :))