Skip to main content

Qul amantu billah, thummastaqim.

The other day, I went out with an ukhti. It was a so called abrupt date thus we just wandered along the busy streets of ibrahimeya.

We talked a lot. Who doesnt? I mean majority of the girls talk A LOT.

That is why, dalam bermuayashah mostly girls use technique penceritaan, because its an easy two way communication skill and memang fitrah mulut perempuan pot pet pot pet!

We talked of variety subjects and one of it that i still remember until now is regarding mutabaah amal.

And to precise it is qiam.

Sigh

In my current home here, nearly everyone gets up for Qiam. Now some people might ask, whats the issue here? First of all, Fajr in Egypt during summer, is super early, I take today for example,Fajr is around 3.40 am, and Isya is around 8.15 pm. The night time is slightly compressed and thus you have to wisely manage your daily life because you wouldn't want to end up sleeping right after fajr :'(

So back to my problem regarding Qiam, its a big thing for me. Perlunya mujahadah yang besar untuk bangun dari tidur yang lena. Predisposing factor dia pula is, I just live to sleep. 

Yeah, excessive sleeping, its a global matter!

So the ukhti that I went out with calmed me, she said, betul, we need to get up for qiam, apatah lagi bila kita dalam jalan dakwah, coping with pressure and burdens, the only thing that soothes you is that strong and basic foundation dengan Allah lah kan.

Dan untuk beramal kita perlu istiqamah, jadi perlu bermula dengan langkah kecil which we say as baby steps.

Kata ukhti itu, carilah mutabaah amal yang paling kita suka, dan jadikanlah amal itu booster untuk mutabaah amal yang lain.

carilah mutabaah amal yang paling kita sukai.

Dan dari situlah I got the motivation, that for the time being, the most that i can frequently do is, fasting.
Dan cantiklah motivasi ukhti itu, kerna datangnya di saat menjelma bulan rejab dan syaaban, di mana kita digalakkan untuk membuat persediaan menuju madrasah tarbawi yakni bulan ramadhan.

Moga berpuasa ini dapat menaikkan tahapan individu muslim kepada pemantapan mutabaah yang lain,

Tilawah dan tadabbur yang lebih istiqamah
Solat-solat yang lebih khusyuk
Dan berjumpa Dia dalam Qiam.

Sebab itu ada hadis, 

Katakanlah, aku beriman kepada Allah,  kemudian istiqamahlah.

Ya untuk ukhti dan untuk saya, istiqamahlah dalam apa jua amal soleh yang di lakukan.


Comments

NorAthina said…
Qiqi :)

Sebenarnya sy agak faham keadaannya bila subuh sangat awal, T.T. Di indonesia agal awal (4.30 a.m) tapi di sana (misr) lebih awal.. hu

Dan sy juga tak ada tips ataupun cadangan yang baik.. I did miss qiamullail many times.

But for sure, we want to have it at least once a week to begin with, let say :) Mungkin boleh cuba, pilih satu hari yang daytime schedule kita lebih kurang busy dan jadikan malam tu target untuk qiam.

Jika tetap sulit, seperti yg dikatakan 'ukhti' :), do ur best in doing mutabaah. Kita memilih mutabaah kita dan ingin lakukannya kerana Allah. Satu-satunya target kita. Jadi its between you and Him, what you want to present sebagai hambaNya :)

Qiqi, I remember you the way you are :) Seorang yang sangat semangat dan innocent. hehe. Semoga kita berjodoh lagi di bumiNya, insyaAllah :))

Popular posts from this blog

down the memory lane[part 2]

I was helping my mum scanning her photos during her years in the US ,when I bumped into this photo of a friend of mine that I truly adore.
sharifah aiman al jafri syed ihsanoh yeah she's the one wearing the red scarf.sweet isn't she!!from left:aiman,irfan(her sis),maryam,me,aishah she's my age and we were together during primary school at SK Sura.Boy was that a long time ago and to think I'm about to start my uni years!!!She's now in England and after like more than half a decade not contacting her,we started contacting each other via email.I can't afford losing her again.The value of a friendship is indeed priceless!!

Berita besar

Di saat seorang ukhti datang dengan berita bakal melangsungkan bahtera perkahwinan, Tentunya hatinya diselebungi bahagia, gembira, ketenangan dan redha dengan aturan Allah,
Di saat yang sama, seorang ukhti lain datang dengan berita, bahtera perkahwinan tertangguh, si jejaka mengundur diri, katanya ingin mengalih fokus dari fikir tentang jodoh. Tentunya hatinya diselubungi hiba, kusut dan sedih dan paling penting, juga akur dengan caturan Allah.
Allahu T-T
Dua berita besar,  Berbeza watak, Berbeza perasaan.
Yg sama adalah,  Berpaksikan Allah.
Indahkan menjadi muslim yang sebenar-benarnya!

caca merba tulisan si penulis

I always act impulsively, be it planned or unplanned. Like when I'm writing this very moment, is unplanned business, I simply write what I feel, with a little bit of add ons and thus, my writings are ready to be publicized. macam masak mee segera je, campak-campak dan cepat masak. Its not that its wrong, only when its finished, its all over the place. cacamerba gitu.

I want it to be properly arranged, nicely put in words, explanations and analogies so that what is presented, is beneficial to everyone, especially to me who reads back my own writings.

emotions are to be publicized accordingly and kept accordingly.

May Allah preserve our writings, and we only write which is AlHaq.