Skip to main content

Posts

Showing posts from 2017

Sebuah rehlah

"Apa maksud safura?"
"Keemasanku..."
"Ohh, macam safar (berjalan)"
"Safraa sebenarnya.."

Dari Abu Hurairah dari Nabi SAW,

"Bahawasanya seorang lelaki mengunjungi saudaranya di kampung lain. Kemudian Allah mengutus malaikat untuk menemui orang tersebut. Ketika orang itu ditengah perjalanannya ke kampung yang dituju, maka malaikat tersebut bertanya; Kemana kamu hendak pergi? ' Orang itu menjawab; Aku ingin mengunjungi saudara ku yang berada di kampung ini.' Malaikat itu terus bertanya kepadanya; 'Apakah kamu mempunyai suatu tujuan yang menguntungkan bila bertemunya? ' Laki-laki itu menjawab; 'Tidak, aku hanya mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata; 'Sesungguhnya aku ini adalah malaikat utusan Allah yang diutus untuk memberitahu kepadamu bahwasanya Allah mencintaimu sebagaimana kamu mencintai saudaramu karena Allah.'
(HR Muslim No: 4656)

Permusafiran sebelum menjelang ramadan, membersihkan turut dosa-dosaku, jazak…

formula manusia

Bismillah,

For the past few months,
I have finished my first semester this year for this department,
I took my sanad certificate in Cairo,
I managed to jejak/ziarah all RIs present in Cairo,
I managed to do one of my toughest mutabaah amal(and yet, it was only for a short while yet the feeling was awesome)
I managed to win an essay competition,
and the list goes on.
bucket list ticked,
mission accomplished,
and above all, I still can breathe with the oxygen of Allah's,
with the nikmat of iman and islam,
Alhamdulillah.

Lately, i am pondering the meaning of happiness.

what does it mean?

Happy?

sometime ago, i think i already wrote about this matter, and yet it still came to me as if, i had just encountered it for my first time.

kenapa soalan ini mendesak dan menyesak kepala?

apakah aku ragu jalan aku pilih mampu beri kebahagiaan kepada diri yang faqir ini?

sejujurnya, kadang-kadang when you think that burden overflows your limit, you forget,
Allah tidak akan membebankan hambaNya, me…

Rejab 1438

Ketuk-ketuk Ramadhan.
Petang itu disapa oleh angin yang betiup sepoi-sepoi. Tenang. Diiringi alunan kalam-kalam ilahi, oleh Qari dari mekah yang di pasang oleh kedai berdekatan, cukup untuk buat hati terbuai-buai sayu. Pasti momen itu akan dirindukan, getus hati kecilnya. 
Sedang melangut, tembus memandang dinding. Sambil-sambil dia mengetuk-ngetuk jari telunjuk di atas meja jepun berwarna merah jambu lembut itu. Berirama. Walhal diri nya pula, Entah berfikir entah tidak. 
Zass!
Tiba-tiba dia diserang oleh suatu fikiran jahil.  Cepat-cepat digoncangkan kepalanya, cuba untuk fokus kembali kepada kertas bergaris di hadapnnya, yang penuh dengan coretan dan contengan.
Dushh! 
Diserang lebih dahsyat, sekali lagi, kali ini lama sikit, seolah-olah sudah mengantisipasikan tindak balas musuh lantas tampil lebih gagah melawan.
Cepat-cepat diusap muka berkali sambil beristighfar. Masih belum pergi. Resistant dan persistent kali ini. Lantas dia bangun, dan memegang kepala dengan kedua telapak tangan dan …

Jim ra ha, bukan sekadar luka.

Kepala sebelah kiri berdenyut. Throbbing but diffused pain. Mengganggu konsentrasi betul sakit kepala ni.
Oh well~
Baru kita sedar nikmat kesihatan apabila dicuit dengan sedikit kesakitan.

bismillah, where should i start...

Ceritanya, sekarang ni, i am actually facing my final semester examinations (Im actually halfway through in finishing this medical degree!)

And to make the story brief, pelajar tahun akhir ni Alex, coursenya akan terbahagi kepada dua semester,

Semester pertama : department surgery
Semester kedua : department internal medicine

Dan setiap semester tu ada penilaian akhir yang macam apa kami tengah pulun right now.

Jadi in the midst of examinations, one of my housemate triggered me to actually search in the Quran if there were any words, or kisah or verse regarding surgery.

And so I did, with the help of bayan apps, I searched ج ر ح .

which if spelt together, جرح .

There is a signboard which i always see whenever i enter the buidling at my faculty for clinical rounds, …
Ku merenungi segala dosa dosaku,
Aku menghitung segala dosa dosaku..
Sungguh ia tidak terkira,
Sungguh ia tak terkata,
Hidupku bagai hanyut,
Terumbang ambing dgn dosa.

Ku tidak tahan lagi hidup jauh darimu,
Ku tidak tahan lagi hidup dgn dosa,
Ku rasa hina malu denganMu,
Setelah apa yang ku laku,
Ku tak berdaya lagi,
Ku mahu kembali..

Ku merasa pilu melihat diri aku sendiri,
Ku rasa sayu hidupku tiada arah dan tuju..

Apa gunanya hidup ini,
Andai ku murka kepadamu,
Ku mula menyesali,
Ku menangisi dosa lalu.

Bebaskan daku,
Dari nafsuku..
Merdekakan ku,
Dari dosa noda,
Ku rindu padamu, Allah.
Bebaskanlah diriku.

***

Whenever there are times we are out of our control. Whether its control of rage or desire. You just need to disconnect. And reconnect again.
Disconnect with those making you lose focus and to reconnect with Allah.
Jazakillah khair ukhti.

Books

Pembaca perempuan biasanya baca novel sebab nak berangan, kan? Sebab tu majoriti suka baca novel cinta - Yani
Tak baik sterotyping gitu, mungkin ramai je yang baca atas dasar eskapisme. Tapi ramai je lagi yang baca to find deeper things than that. Than just dreaming of prince charmings and happy endings - Husna
The part where my heart struck and bled. 
Why do we read a book? Why do I read a book, what do I find in it? Do I read to know, or am I just going with the flow? 
Dan macam biasa bersesak-sesak persoalan menjunam ke dalam kepala lagi tentang diri ini yang marhaen. Kosa kata pun ternyata bunyi fakir sekali. Kalau benar lah asbab membaca adalah untuk berangan, angan untuk jadi mujahid dan conquer ustaziatul alam tak salah, yang jadi masalah adalah angan mat jenin. Angan yang tiada proses amal pun.  
Suka untuk kongsi satu sabda rasulullah, tentang angan. Yang I find it very close to me,
Sabda Baginda SAW: "Sesiapa yang cenderung kepada dunia, akan menghadapi empat masalah. Masalah…
Niat itu, ada pada awal, pertengahan dan penghujungnya.
2017, aku menderapkan kaki untuk terus melangkah sehinggalah jiwa ku dirobek malaikat maut.