Wednesday, September 6, 2017

Where can I find the city of shining light, In an ordinary world?
How can I leave a buried treasure behind, In an ordinary world?The days into years roll by, It's where that I live until I die, Ordinary world 
What would you wish if you saw a shooting star , In an ordinary world? I'd walk to the end of the earth and afarIn an ordinary worldBaby, I don't have much. But what we have is more than enough, Ordinary world.Where can I find the city of shining light? In an ordinary world. How can I leave a buried treasure behind? In an ordinary world.Baby, I don't have much. But what we have is more than enough. Ordinary world - green day
Life is to continue living in this ordinary world and feeling contented.
Bartleby Gaines: Nah, I'm not going to answer your question, 'cause you guys have already made up your minds. I'm an expert in rejection, and I can see it on your faces, and it's too bad that you judge us by the way we look and not by who we are, just because you want us to be more like them when the truth is we're not like them, and I am damn proud of that fact! I mean, Harmon College and their - their 100 years of tradition. But tradition of what? Of hazing kids and humiliating anyone who's a bit different? Of putting so much pressure on kids they turn into these - these stress freaks and caffeine addicts.
Dean Van Horne: Your phony school demeans real colleges everywhere!
Bartleby Gaines: Why? Why can't we both exist? Huh? You can have your grades, and your rules and your structure and your ivory towers, and then we'll do things our way. Why do we have to conform to what you want?
Dean Van Horne: Your curriculum is a joke, and you, sir, are a criminal.
Bartleby Gaines: You know what? You're a criminal. 'Cause you rob these kids of their creativity and their passion. That's the real crime! Well, what about you parents? Did -did the system really work out for you? Did it teach you to follow your heart, or to just play it safe, roll over? What about you guys? Did you always want to be school administrators? Dr. Alexander, was that your dream? Or maybe no, maybe you wanted to be a poet. Maybe you wanted to be a magician or an artist. Maybe you just wanted to travel the world. Look, I - I lied to you. I lied to all of you, and I'm sorry. Dad, especially to you. But out of that desperation, something happened that was so amazing. Life was full of possibilities, and isn't that what you ultimately want for us? As parents, I mean, is - is that, is possibilities. Well, we came here today to ask for your approval, and something just occurred to me: I don't give a shit. Who cares about your approval? We don't need your approval to tell us that what we did was real. 'Cause there are so few truths in this world, that when you see one, you just know it. And I know that it is a truth that real learning took place at South Harmon. Whether you like it or not, it did. 'Cause you don't need teachers or classrooms or - or fancy highbrow traditions or money to really learn. You just need people with a desire to better themselves, and we got that by the shit-load at South Harmon. So you can go ahead, sign your forms, reject us and shoot us down, and do whatever you gotta do. It doesn't really matter at this point, because we'll never stop learning, and we'll never stop growing, and we'll never forget the ideals what were instilled in us at our place, 'cause we are SHIT heads now, and we'll be SHIT heads forever and nothing you say can do or stamp can take that away from us, so GO! - Accepted
Mind the vulgar words in the movie, I myself ain't that keen of the repetitive swearing and cursing. But I like the concept of a college or a place of education, highlighted in the story. Where first it comes up with, what do you want to learn question, rather than you should learn this or that. And it goes on seeking the better in someone.

South harmon Institute Technology, was a fake college. Bartleby initiated to make a college because he was basically not accepted anywhere because of his flaws and lack according to each colleges' entrance.

He created a website to convince his parents it was reliable university And apparently everyone who came to this university also were't accepted anywhere because they were weirdos.

And then the story blooms each and every each of the characters inside it.

So getting accepted is to become yourself and to accept others as who they are.


Josh:  “Why do you have to take pictures of everything?”
Alex:  “Because I want to remember stuff.”
Josh:  “Try to remember stuff without the camera.” - Safe haven 

People always loathe the way I wanted to capture every moment, every second and every step of my life that i take.

How his son, Josh loathe him, I feel Alex. Memories stay carved, I know. But sometimes, you just forget. You can't help it, you can't force yourself to remember every good events, they're too much to handle. But the magical thing about pictures is, once you see them back, they ignite the good old feelings, as if you were at that moment again for a second.

Pictures do speak thousand words. Or maybe more.

Tuesday, September 5, 2017

to fly or to stay on the ground?

EID MUBARAK

it's the 4 th september 2017, and it marks the start of electives, then my study leaves to wrap my medical school here with the final examinations inshaALLAH.

which means longgokan of free time, lots and lots. Which is apparently a pseudo-free time, because I AM NOT SUPPOSE TO HAVE SPARED TIME.

Ya Allah Ya Jamil,
in this beautiful season, please don't sweep my feet away from the ground with jahiliah and let me fly soaring high above the sky, lost in the cotton clouds of nowhere, not conscious where to go nor what to do.

Ya Allah, Ya Jabbar,
islah qulubana,
gravitate me with iman and taqwa.

dear soul,
do try to be beautiful,
so that Allah loves you more and more.

Tubna Ya Allah (kami bertaubat ya Allah)Wa nadimna Ya Rahman (kami menyesal ya Rahman)Wa raja’na ya Rahim (kami kembali ya Rahim)Irhamna Ya Rabbana (rahmatilah kami wahai Tuhan kami)

Thursday, August 3, 2017

you are what you read

I was relentless enjoying myself with books recently. I was reading quite a number of it, because if a drew a graph, it was not plateau. It actually gave me a new life. i completely felt like someone given a second chance to live. These books, opened me up in many dimensions. It tells me about the reality of lives, about sacrifice for the sake of love, how a human when entangled with healthy surrounding, would also grow happily, would return to the Lord who created the world and mankind.

and to quote some, in one of an autobiography book written by anfaal saari, a figure who i actually look up to when it comes to dakwah and tarbiyah, she was writing about how she really loved to read.

Saya akui adakalanya saya tenggelam dalam keindahan kata,konsep idea dan tulisan penulis, tapi gagal menterjemahkannya ke alam realiti. Perkara ini sering ditegur oleh Ammar. Akhirnya, isi kandungan buku bukan semata ilmu yang diserap masuk ke dalam akal dan jiwa kita, tetapi kita perlu perhatikan kesan daripada pembacaan buku tersebut terhadap realiti kehidupan kita. Kita boleh membaca sepuluh buah buku atau lebih dalam sebulan, tetapi bagaimanakah ilmu dari buku itu kita terjemahkan dalam kehidupan? Malah kita juga tidak perlu bersetuju 100% dengan penulis dan boleh melakukan contestation of idea pada buku tersebut - bahagia bukan gembira, anfaal saari

 The words were simple, yet mind-blowing. ter'automatic' kompas setting diri, niat membaca. memang betul membaca itu budaya sihat. ia sudah lama termaktub dalam kitab yang menjadi panduan hidup mukmin, Iqra, bismirabbika khalaq! maka, kita kena lihat, each time we read, either a page or a chapter or the whole book, apa ibrah yang kita boleh ambil dan apply dalam hidup.

seorang yang faham erti bahasa dan sastera, cerminannya boleh dilihat pada budi bahasa - prof muhammad haji salleh
Dari pembacaan ini jugalah, sebenarnya menghasilkan akhlak. apa yang kita tonjolkan adalah from what we feed ourself.  malah untuk beramal itu, apatah jikalau kita nak amal itu dikira, sudah tentu kita kena beramal soleh. maka perlu ada pada ilmu.

dan sebahagiaan ilmu itu kita peroleh dari membaca. pembacaan demi pembacaan akan membuat penguasaan kita tentang sesuatu ilmu itu makin bertambah, bukanlah menidakkan wasilah lain seperti ceramah atau talks tetapi kadang tak semua ilmu ada dalam youtube atau disebut dalam ceramah/tazkirah. maka saat itu, peranan pencarian bahan bacaan penting untuk kita menambah kefahaman dan menguatkan keyakinan.

In another book, or cerpen written by hlovate, garpu dan camca, also captured my attention where there was debate between two people , regarding the types of reading one should read.

said a guy,

those kind of books that solely play with emotions of the readers and nothing else, it has no purpose! Like Sparks! Of plots that revolve around who is going to end up with whom, that you can totally tell from the first page! And the roller coaster of emotions and romantic notions...pure rubbish and a waste of time!
a reply from another guy in this story,
I personally think reading is so much like eating. popcorn and junk food are bad for health, but thats what people like most, anyway. If they tend to take too much sugar overdose, well...they'll get cavities.So do something to ensure that the consumption is well-balanced 
 Go and pick-up Tolstoy's and cikgu shanon;s for some slap of reality for the carb. grab unman twang's and coleridgre or words worth's works to enjoy the beauty of language, work and poetry for protein. make some time for the articles in Times or newsweek because they are equivalent to vitamins and minerals to keep you check. And you only need some small amount of sugar and and the whatever minor nutrients that we need less, buts still need nonetheless. And this is the part where you grab some light reading. Like popcorn, light novels pun ada sustenance even sesudu. Once in a while is okay, but don't make it your staple diet
but no matter how objective i made it looked like before, reading is also as subjective as enjoying a painting. Different individuals has different interpretations of what they see, hear, and taste. Beauty and quality lie in the eyes of the beholder.
people ada intrepretation senderi. Some find books insightful, quirky, or life changing and others might find them as uber-trash.it depends on the kind of person you really are. of what you want, and what you want to find. 
The dialogs were not in a consequence, but putting it together, my message was, to actually start reading books, from books that capture your heart first, so at least orang kata, dah start engine, hati dah suka. Perlahan-lahan, kita mencari dan memilih buku-buku yang lebih membuah kan fikiran yang dynamic. but it takes time,

bak kata Yani, in the very same book,
take some time to breathe.Take one step at a time. Even a pearl is not culture overnight. It took months and years to change the sand grain, same goes with the change of mentality. 
dulu, my genre was only chic-lit or so called romance. if not, i could finish a book. but after i found the right one, i couldn't stop myself from reading and slowly it developed to many genres. and i hope, it never will though.

thus, i end myself with kak anfaal's quote,

you are what you read. maka, pilihlah bacaan yang sihat, bukan sekadar mengisi masa lapang dan terbang di awangan dunia imaginasasi. Pilihlah bacaan yang mengangkat kita menjadi ulul albab; golongan yang membaca,berfikir, menterjemahkannya menjadi amal dan akhirnya tunduk kerdil melihat kebesaran-Nya lalu semakin mendekat dengan Pencipta.

I hope myself clear to my very own self. And semoga terus membaca dan membaca hingga ke jannah!

flames of fire

Jika disebut tentang musim, secara amnya, ada musim bunga, panas, luruh dan sejuk. Di mesir pula, secara amnya ada dua yang dominan, iaitu musim sejuk dan panas, tapi di antara dua musim itu, akan terselit musim bunga. Dan pada waktu ini, bunga akan mekar seindah pawana, hingga ia turut mencuit hati yang lara untuk tidak terus tenggelam dalam luka, ataupun ia mampu menguntumkan sebuah senyuman ke atas makhluk yang bernama manusia.

Dan saat aku menulis ini, aku sedang melalui musim panas. 

Musim panas sangat digemari oleh diri ini, sebab Sang Suria seolah-olah beaming happily sehingga ia menghantar bahang panas ke seluruh tempat. Boleh cecah 40 degrees! I like being in a warm and sunny area. It enlightens your day! Lebih-lebih lagi di Mesir, musim ini menjadi pilihan hati rakyat, untuk berkelah dan berjemur di tepi pantai Kornish bersama keluarga yang tersayang.

ahh, bakal aku rindu suasana ini.

Tapi bukan ini semua yang nak menjadi pilihan pokok pembicaraan hari ini. Saya berpendapat, apabila kita bercakap tentang panas, ia simbolik kepada api.

and if we look into it deeper, api adalah asal usual iblis, makhluk ego itu!

a few days back, an ukht approached me and asked, 

"akk, kenapa dalam whatsapp akk respond macam tu, akk 'panas' ya?"

sambil tertunduk aku balas,

"agak 'panas'lah, akk pun tak tahu kenapa, tapi akk takleh terima respond dia macam tu"

jawab dia tenang,

"sabar ya kak".

Ceritanya, I was in a conversation, and i responded not really cool, I gave a not so nice emoji, and someone told me off. well sort of told me off, but i was pissed of, thus i replied back in a manner questioning her back whether my action was so bad. but then again, it wasn't cool at all and it only made me look dumber. 

all in all, another ukht who was silently reading our conversation, asked me personally, similar to what I told above.

Indeed, at that time I feel a sense of dissatisfying, or 'panas" I would automatically lose patient and if I couldn't get a grip of myself, I would say unnecessary things.

ridiculous right?!

it is, these few days, I easily get annoyed and 'panas' and slowly its affecting my relationship with humans. I can easily dismiss those who I disagree with, which is totally not parallel to the theme, 

fasobrun jamil.

Perasaan panas, sebenarnya suatu perasaan yang bakar hati, and it sometimes bakal rational, and kita kan bertindak terburu-buru ikut emosi.

takut saja, panas itu mendekati kita dengan makhluk yang seusul dengan nya, malah kita berkawan, berfikir dan berbicara seperti makhluk itu.

tak nak, bukan?!

Dan sebenarnya, siraman terbaik waktu hati di bakar api benci, adalah siraman iman yang sabar. Moga terus dikurnia nikmat sabar itu. sabar hingga ke syurga.

#dearheartstopabusingyourself




Monday, July 17, 2017

Hakikat sebuah cinta, bahagia atau bosan?

Karya penulis Albania, Nexhat Hakiu

Kebahagiaan atau kebosanan,
Akan bertanya, apakah sebenarnya cinta, 
Tetapi tiada istilah yang sesuai, 
Mengungkapkannya, 
Nilainya tidak terungkap dek kata-kata.

Kau dapat merasakannya secara rahsia dan perlahan, 
Ia ada di situ dan kau tidak menyedarinya,
Ia mendiami hatimu.

Bunga bisa dipetik, 
Mutiara ataupun emas permata, 
Bisa diragut atau dijual beli.

Burung disangkar juga bisa menyanyikan isi hatinya,
Dan jika kau bebaskannya, ia akan tetap menyanyi,
Walaupun jauh darimu dan dari semua orang.

Cinta bukanlah bunga, love is not a flower, 
Cinta juga bukan emas permata, nor pearl,
Ataupun burung di sangkar, nor a caged bird, 
Tetapi ia wujud tidak berbentuk di dalam hatimu.

Itulah cinta:
Tidak semestinya menjanjikan kebahagiaan .
***
kebahagiaan itu, definisinya juga subjektif,
sebuah cinta, hanya mampu di rasai oleh hati milik hamba yang bersyukur,
lantas ia akan memanifestasikan dengan sebuah rasa.
rasa bahagia? rasa bosan?
Maka, sekali lagi,
kita yang memilih untuk melihat cinta dari kaca mata apa?
***

Selesai khatam Tulisan Dr Maszlee Malik, Shqiptar di Champs Elysees.
Dan pengemberaan yang memakan a few days ini, membawa aku erti, 
Pengembaraan ruh itu untuk mencari tuhan. 
Cinta sejati sebenar seorang muslim, yang 
Baru memahami hakikat bahawa 
Perlu berdamai dengan Islam. 

Buku yang sarat dengan ilmu, provokasi untuk berfikir kritis dan menggunakan terma-terma yang jarang digunakan,ia benar-benar menggerakn saraf-saraf otak untuk bersambung dan menunaikan hak dia.

Setting cerita yang bermula dengan watak utamanya Rafi, yang seharusnya berurusan dengan Arab. Meskipun di ceritakan sisi buruk penduduk Arab, dengan konsep IBM, InshaAllah, Bukroh, Maalesh, sedikit sebanyak ia mencuit hati, untuk turut rasai, wahai! Anda bakal meninggalkan bumi yang dijejak selama 6 tahun ini, dalam 6 bulan lagi. 
Apakah mutiara yang bakal di bawa balik, dan apakah debu yang seharusnya ditinggalkan di sini, diterbang angin Mediterranean ini? 

Road to graduation.
#RTG17

Friday, July 7, 2017

Esok masih ada

Bukroh! 
Esok.

Esoklah, hari ni tak boleh.

Lalu aku ternanti. Dan tiba hari esok pula, 

Esoklah, hari ni tak boleh.

Hati berdetak sedikit laju dari biasa, what if he is not actually coming, getus hati. 

Dan kali ini, dia kata, dia akan passkan pada akh itu. 

Hari ini menjelang tenang.

Okay, dalam 5 minit aku sampai, tunggu aku di bahr! 

Dan telefon itu bertukar milik, kini di milikan si akh. 

Alhamdulillah. 

Walau secara zahir belum ada di tangan , i know it is now in safe hands.

Orang kata,kalau sesuatu itu  milik kita, wasilah untuk capai hal itu, mudah, 
Tapi kalau sesuatu itu bukan milik kita, kita minta Allah redhakan hati kita untuk terima apa jua dan kadang wasilah itu juga amat susah. 

Aku pandang belakang dan merenung, sepertinya agak susah untuk terima sebuah kehilangan, tapi berusahalah, dan terus berusaha kerana kita tak tahu di mana dalam amal kita beramal itu bila kita bakal temui titik barakahnya.

Man jadda wa jadda, 
Hasbunallah wanimal maula wa nimal nasir. 

Alam yang patuh

050717

Montaza Park.

The earth was greener than pea pods, 
The sky had that spectacular coverings on top with indulging colour,m
Dreamy blue,
And the ocean perfected the picturesque reflecting the majestic of its Creator. 

Orang kata, alam adalah makhluk Allah yang sangat patuh,
Dan saya setuju, 
Sebab apabila melihat alam, 
Hati yang gundah gulana, boleh jadi secerah pawana! 
Hanya dek kesolehannya menjadi hamba ilahi itu. 

Belek-belek Quran, Allah memang tanya, 
Nak datang kepadaNya dengan patuh atau terpaksa, 
Mereka jawab, 
Kami patuh. 

Allahu, 
Malu dengan diri sendiri kadang-kadang, 
Kalau Alam boleh je patuh, 
Kenapa kita suka nak mengeluh.

Ummi and abah's day 4 in Egypt, 
They'll be slowly returning back,
And I must say, 
They are beautiful creatures and a daughters most greatest gift from God, 
Le parents!

Abah loved montaza park so much he even said, 
Nanti Aqeelah,sewakan hotel helnan palestine ni ya!

He wants to see this beautiful upclose view, hari-hari.
Dan me, 
I might as well bid farewell, 
I would slowly leave all this behind, 
It will either stay in that closet of memoribilia or it will fade away with time. 

Thursday, July 6, 2017

golongan yang tercicir

Tercicir. Waktu itu, aku pernah tercicir phone sony ericsson W580, di suatu kedai pizza hut, dalam satu outing dengan budak KTT. Perasaan dan keadaan waktu itu agak subtle, but the damaged was done, I left it, and once I returned back to get for it, it wasn't there.

kali ini, tercicir sekali lagi, di atas sebuah tremco, dari perjalanan kaherah ke iskandariah. And I'm still waiting for its return.

sungguh, teruji sebuah dermaga sabar,  kepercayaan kepada manusia, dan pergantungan harapan juga berombak.

have faith. 

if its yours, it will come back, 
if it isn't, then Allah will settle the rest.
Sesungguhnya manusia diciptakan bersifat keluh kesah lagi kikir. Apabila ia ditimpa kesusahan ia berkeluh kesah, dan apabila ia mendapat kebaikan ia amat kikir,kecuali orang-orang yang mengerjakan shalat, yang mereka itu tetap mengerjakan shalatnya,
Al maarij : 19-24
inilah sifat manusia secara amnya, kecuali mereka yang solat. it really reflects of my time allocated for Allah, thus Allah ajar menjaga solat itu juga satu cara untuk terus mendampingi Rabbnya. Tamayyuz lah untuk jadi manusia luar biasa itu ya!

 

sandwiched life

Dulu, 
waktu itu, I was still a freshie, 
still nerdy and specky, 
a first year alexandria university student.

And tahun itu juga, menyaksikan kedatangan dua adik-adiku ke mesir, ifah and una. I  must say I was in imbalance state, when they came I was completing my finale exams, I think I managed, yeah well, adalah gaduh cats and dogs, adik beradik ni tak dapat lari right from those things?

pengalamannya, nanti in some other post i suppose.

Kini, 
waktu ini, I'm all big and old, 
no specks but still nerdy, 
a sixth year alexandria university student,
bakal graduan biiznillah.

And tahun ini, menyaksikan kedatangan maryam and ummi abah pula ke mesir!

sedar tak sedar, semua dah datang ke mesir kecuali ahmad, which i pray will also come if in God's willing. 

tahun ini juga, mnyaksikan, me completing my final year, yet i think i'm coping also the pressure to become a doctor in  no minutes time.

betul ke nak jadi dr?

after all the hassle since my incomplete medical course in MSU, to the rocky Alevel degree in KTT, a short while in Pre Medic UPM with medic me sir, and now almost near the garisan penamat here in university iskandariah, mesir.

siapa kata life was simple? it is, but its not.

there was this session with dr hisyam, he is a nephrologist and he says now he has the chance to relax. before this, he really worked hard and put all effort to become a worthful doctor.

he said, 
study hard to be honest with your advice(once you become a doctor after this), be honest with Allah, because later on he will give you money and on top of that he will give barakah, thus this barakah will lead to happiness.
And doa senjata orang mukmin, terus meminta doa dari orang sekeliling, especially to those who still have parents, keep asking for their duas and redha.



Tuesday, June 27, 2017

bergaul dengan manusia mengajar untuk lebih sabar, dan itulah sebaiknya.

*peshhhhhh*

bunyi minyak yang panas itu waktu di letakkan bergedil-bergedil gebu itu ke dalamnya. Manik-manik peluh perlahan-perlahan menitik di kiri kanan ubun-ubun. majlis open house bakal bermula, dan Kak chik baru memulakan sesi penggorengan.

setelah beberapa ketika, kak chik godakkan bergedil untuk diterbalikkan, dan ternyata sekali hiba dan hampa hati kecilnya, hancur rupanya. Dia tak solidify betul-betul sebalik nya terburai dalam minyak tersebut.

segera dia sedikit panik dan seketika pejamkan mata dan menenangkan dirinya. 
"takkan tak jadi semua bergedil ni," getus hati kecil waktu itu. 

lantas terimbau perbualan kecil antara dia dan Along, 
"hari tu, kawan Along ada buat bergedil pastu tak jadi, nasib baik dia bijak, lepastu pergi salut dengan serbuk roti."

yes! 

Dia terus menerpa ke dalam bilik tidur dan ambil di rak seplastik kecil serbuk roti. Cepat-cepat dia memasukkan serbuk itu ke dalam mangkuk dan terus saluti bergedil itu, di cuba gorengkan beberapa, alhamdulillah, menjadi.

sambil tengah menggoreng-goreng, ucu melaung dari luar dapur,
 "Kak Chik, ais tak menjadi la, macamana nak sejukkan sirap ni nanti,"

Kak chik terkedu  seketika. tugas mudah yang diberikan, buat kan ais. 
bukan tak dibuatnya, tapi ais itu yang tidak beku. Tapi hasilnya tetap tidak menjadi.

"kenapalah waktu ini jugak peti ais ini meragam," bisik hatinya.

melihatkan kak chik yang tidak memberi reaksi dalam kadar segera, ucu mendekati kak uda untuk membincangkan back up plan ais. 

"cuba ambil plastik lain,"
"cuba tengok peti sejuk punya suis,"
"okay, kita masukkan sebahagian air sirap dalam peti sejuk bahagian bawah dan sejukkan dia sebagai backup,"

begitulah sebahagian dari perbualan yang sayup-sayup didengari oleh Along. sedikit terkilan sebab tak mampu nak selesaikan masalah yang dia sendiri sepatutnya selesaikan. 

tiba-tiba uda masuk dapur,  mukanya sudah sedikit cemberut,
"kak chik , kak ngah kata bawang goreng ada, mana tak jumpa pun?"

"kak chik pun tak tahu kat mana" jawab Kak chik perlahan,

"habis tu macamana sekarang, takkan macam tu je" balas Uda laju,

waktu itu jugak, masuk Angah ke dalam dapur, 

"buat bawang goreng sendirilah, lagipun hari tu memang kak ngah tengok banyak lagi" Angah memperthanakan dirinya,

muka kak uda dah macam The Hulk, sedikit mendung dan kening sedikit terangkat, 

"kalau memang nak buat sendiri, inform awal-awal. takdelah perlu kecoh-kecoh sekarang" balas uda. 

"meh la kak chik buatkan, kamu semua cuba check apa-apa kat luar tu andai perlu any final touch, dah nak pukul 12 ni" kak chik cuba memutuskan ketegangan yang berlaku.

"kak chik pernah buat tak?"tanya uda.

"tak, tapi boleh cuba, mudah kan sepatutnya?" balas kak chik.

"ikut kak chiklah," lalu uda keluar dari dapur.

Lantas Kak chik mengambil bawang-bawang untuk dihiris tu dan sprinkle kan tepung gandum di atasnya. Lau digorengkan bawang hirisan tersebut. 

Setelah dapur itu reda, Angah mengintai dapur, 

"Kak chik, jadi tak bawang gorengnya?"

"macam tak jadi sangat, tapi cuba kamu tnegok rupa dia, macam layu je"

Angah pun mendekati wok itu, dan selepas seketika, terjerit kecil,

"Kak chik, ini macam nak tumis bawang, bukan nak buat bawang goreng,ada letak tepung tak?"

kak chik menunjukkan bekas tepung dan bawang itu ke arah Angah.

"ini bukan letak tepung, tapi ni tabur tepung, letak banyak sikit, dan gaulkan betul-betul"

kemudian Angah terus ambil alih dan menyambung menggoreng bawang.

kak chik dari tadi, cuba menahan kolam air matanya, namun dirasakan sudah terbocor dan merembeskan isinya ke atas mukanya.

dia segera cari bilik kosong dan terus ditekup mukanya. Putus asa dan tidak berguna, seolah-olah tiada manfaat pun dirinya. Dia berada dalam keadaan yang begitu hiba.

tiba-tiba dia merasakan sebuah tangan melingkari bahunya, 

"kak chik sedih ke ni?" terdengar di balik esakannya, suara kecil kak long.

"kak chik rasa pathetic, I feel as if I fail in everything i do, i don't have a gifted hands, and I ain't contributing a lot pun dalam makan-makan ni!" Kak chik memuntahkan isi hatinya.

kak long mengusap lembut bahu kak chik.

"kak chik, memang akan rasa macam tu, tapi akhirnya Allah tunjuk jalan keluar juga. Cuba ingat balik, apa sebab kita buat open house? Kita nak jamu orang, kita nak orang lawat rumah kita,kita nak orang happy-happy hari raya kan?"

perlahan kak cik mengangguk. 

"tapi kenapa orang kena marah-marah bila nak mengajar atau menegur?" sambung kak chik sedikit naik suaranya.

"manusia ni, memang macam-macam ragam, termsuklah diri kita, ada orang cara mengajar dia dengan sedikit tegas, ada orang boleh menegur dengan baik, walau apa pun caranya, akhirnya, kita semua nak hasil yang terbaik dan menjadi, takde siapa mengajar untuk lihat kegagalan, lagipun hari ni semua kepenatan kak long tengok, semalam masak macam-macam untuk makan pagi raya, rendang ayam, kuah kacang, lontong bagai-bagai,lepastu disambung dengan masak mee soto untuk open house hari ni jugak, jadi mungkin dah habis tenaga sedikit, jadi kalau ada yang tak menjadi, berdebar la sedikit." jawab kak long panjang lebar, cuba mencari logika-logika terhadap prasangka kak chiknya,

"jadi, kita betulkan balik niat, dan kita belajar la dari apa yang kita lemah sekarang. Life lessons ni are too valuable that you won't learn elsewhere as in you tubes or read it in blogs but unless you go through it with humans, then you'll learn. Contohnya orang yang tempah catering, takkan rasa kesusahan memasak sendiri berbanding orang yang memasak dari alar umbinya! Jadi berbahagialah sebab Allah nak bagi lessons independent di dapur, "

segera kak long menyapu saki baki air mata kak chik, dan menyambung,

"dah la tu, tak mau sedih-sedih hari yang semua umat islam gembira, dan inilah salah satu untuk dirai, kemenangan untuk lebih independant,"

"dalam kita bergaul dengan manusia, kita seharusnya lebih sabar dalam memahami manusia itu juga."
lantas mereka berpelukan dan ketawa bahagia.

****

عَنْ يَحْيَى بْنِ وَثَّابٍ عَنْ شَيْخٍ مِنْ أَصْحَابِ النَّبِىِّ -صلى الله عليه وسلم- عَنِ النَّبِىِّ -صلى الله عليه وسلم- قَالَ « إِنَّ الْمُسْلِمَ إِذَا كَانَ مُخَالِطًا النَّاسَ وَيَصْبِرُ عَلَى أَذَاهُمْ خَيْرٌ مِنَ الْمُسْلِمِ الَّذِى لاَ يُخَالِطُ النَّاسَ وَلاَ يَصْبِرُ عَلَى أَذَاهُمْ ».
“Yahya bin Watsab meriwayatkan dari seorang alim dari shahabat Nabi Muhammad shallallahu ‘alaihi wasallam, bahwa Nabi Muhammad shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Sesungguhnya seorang muslim, jika ia bergaul dengan manusia dan bersabar atas gangguan mereka lebih baik daripada seorang muslim yang tidak bergaul dengan manusia dan tidak sabar atas gangguan mereka.” HR. Tirmidzi dan dishahihkan oleh Al Albani di dalam kitab Silsilat Al Ahadits Ash Shahihah, no. 939
petikan artikel : http://dakwahsunnah.com/artikel/hadits/273-jika-ingin-bergaul-harus-sabar-dan-banyak-tenggang-rasa
Selamat menyambut Hari Raya Aidil fitri,
maaf zahir dan batin,
Salam 1 syawal 1438 H.

eid mubarak 1438H

Eid Mubarak!

Today is 2nd Syawal and this year might be my last moment to spend Raya di perantauan. Everyone enjoyed raya. We will always have an annual event conducted by malaysian students, we will gather, here we would se a rainbow of beautiful creatures, swooning into the hall, with all sorts of colors and fashions, subhanAllah, very beautiful, in conjunction while waiting, some leaded the takbir.

Allahu akbar, allahu akbar, allahu akbar, 
lailahailallahu wallahu akbar, 
allahu akbar walillah ilhamd.

sayu sungguh menegenangkan berlalu sudah ramadan. 
dan gembira dengan kemenangan umat islam!

after some time we would pray solat aidil fitri, then we will still in position to listen to the khutbah and and after that, the most awaiting event, MAKAN! there would be prosperous juadah, from rending, to sate to kuah kacang up to all sorts of kuih raya then we would disperse accordingly,go photoshoot anywhere, and if Egyptians especially Alexandrians, its their culture to have photo shoot near the beach, so this year we tried to follow the egyptian like culture, some will go back home, some will do ziarah menziarahi,and some will be attending open houses because some even make open houses, How awesome is that!So you don't have to fret because people here'll try to ensure that you have the blast celebration ever!

and to spend raya here is actually a choice to some, and not to many. Dua tiga menjak, sudah tidak menjadi kebiasaan untuk generasi muda menghabiskan masa-masa berharga di negara orang, sebaliknya ramai opt untuk tempah ticket perjalanan yang memakan harga beribu tu untuk di samping orng yang tersayang. They are not a choice to many because some are in examination
 period thus, actually, they have to face major exams right after eid celebration. And so i was messaging one of my anak us rah to ask how her Raya was, and to say she was in such misery, she wanted to go home so badly, and she was so concerned about being able to pass her exams, so she didn't spend her Raya as much as her other friends did. I tried to soothe her as much as possible. 

thus, quoting, from our khatib during solat Raya, he said, pepatah arab ada kata, 

bukanlah eid itu siapa yang berpakaian baru,
tetapi eid ialah siapa yang diselamatkan di hari yang ada azab.

so how do was your Raya? 

apa pun, ucaplah hamdalah, kerana masih di beri kesempatan untuk hidup dan melalui kehidupan dengan ketaatan kepadaNya.


Wednesday, June 21, 2017

Peace be upon you






قيل السعادة : أين تسكنين ؟ 
قالت : في قلوب الرضيين بقضاء الله


A magical truth.

Kalau hati rasa tak suka, jangan paksa, 
Sebaliknya, pujuklah dia dan beri kefahaman, rationalkan akal, maka hati akan faham, kenapa harus taat pada yang satu? Kenapa kena esakan Allah? 
Automatically,hati akan tunduk. 

Exactly what happened to the magicians who were in a battle of wands against nabi musa.

Mereka berkata, "Wahai Musa! Apakah engkau yang melemoarkan dahulu,atau kami yang lebih dahulu melemoarkan?"

Dia (Musa) berkata, " Silakan kamu melemparkan!" Maka tiba-tiba tali-tali dan tongkat-tongkat mereka terbayang olehnya Musa seakan-akan ia merayap cepat, kerana sihir mereka.

maka Musa merasa takut dalam hatinya.

Kami berfirman, "Jangan takut! Sesungguhnya engkaulah yang unggul. dan lemparkanlah apanyang ada di tangan kananmu, nescaya ia akan menelan apa yang mereka buat. apa yang mereka buat itu hanyalah tipu daya pesihir. Dan tidak akan menang pesihir itu , dari mana pun ia datang"

Lalu pesihir itu merunduk bersunud, seraya berkata, " Kami telah percaya kepada Tuhannya Harun dan Musa."

(Taha : 65-70)


Hari ke 26 Ramadan 1438

 “Hanya yang memakmurkan masjid-masjid Allah ialah orang-orang yang beriman kepada Allah dan hari kemudian, serta tetap mendirikan shalat, menunaikan zakat dan tidak takut (kepada siapapun) selain kepada Allah…. Maka merekalah orang-orang yang diharapkan termasuk golongan orang-orang yang mendapat petunjuk.” (At-Taubah: 18)

Saat muka jatuh menyimbah bumi, bertamu muka dan tanah, sayu. Berderai hati yang selama ini ditutupi dengan fisik yang digagahkan untuk terus tampak kuat di mata manusia. 

Sejak akhir-akhir ini, dalam tempoh ramadan ini jua, terlalu banyak karenah manusia yang bermacam ragam yang mencuit, menumbuk lantas kini merobek hati. Rupanya bermuamalah dengan manusia memenatkan. Memang benar, kita boleh mencintai dan mencari kebaikan manusia itu, tapi kita tidak lari untuk rasa disakiti dan asyik terserempak dan dibukakan keburukan demi keburukan manusia itu.

Sebab itu, hati itu meronta penawar. Merayu dan membujuk utk sebuah dermaga kebahagiaan. Qalbun salim. 

Dan the heart found its way home at last, to be safe and sound in the hands of Allah.

Teringat pada minggu awal ramadan, seorang ukhti berkongsi muat turun status seorang ukhti lain, tentang terikatnya hati dengan masjid. 

Jangankan sebab bacaan imam yang syahdu, imam yang baca seringkas qul huwallahu ahad, sesuai dengan keinginan kita yang ingin cepat-cepat aje habiskan terawih ataupun alat penghawa dingin yang tip top mahupun desaign superb masjidlah yang menjadi asbab kita pergi ke masjid itu tetapi ikatlah hati kita dengan pemilik rumah Allah itu sendiri. Semata-mata.

“Ada 7 golongan orang yang akan dinaungi Allah yang pada hari itu tidak ada naungan kecuali dari Allah; salah satunya ialah seseorang yg hatinya selalu terpaut dengan masjid ketika ia keluar hingga kembali kepadanya.” (HR. Bukhari dan Muslim)

Saat ini, detik kian berlalu dan tanpa disedari, sudah hampir mencecah enam tahun menjalani kursus perubatan ini. Siapa sangka, diri ini akan menghabiskan ijazah di negeri yang dijuluki dengan kota seribu menara. At first, the fame didnt catch my attention, i ws more to refer Egypt as ardhul kinanah or bumi yang adanya jejak musa dan ada juga jejak firaun. But now, I think the seribu menara thingy actually suits Egypt a lot more. 

Menara refers to the masjid's tall building. Its used by the muazzin to call upon muslims five times a day to submit to Allah alone. In the past it was also used as a safety measure, to actually look afar incase enemies were pouncing on them.

It was said that once a man tried to count the tall minarets in Cairo and found out that all of them nearly mounted the value of a thousands thus thats why its called as so. But nevertheless, without counting, we could admit that there are countless of masjid here. 

In Alexandria to be specific, around my own neighbourhood there up to 15 masjid and maybe more. And thats what I am keen to write as my 26th catatan ramadan. This year, i havent put an intention to actually masjid hop, but i have been to countless masjid and each masjid will give that feeling of serenity and excitement of its own. 

Whether the imam itself can beautifully invite us to indulged in the words of Allah. They read calmly, peaceful and enough to make eye streak without realising. 
Some masjid i went, the jemaah/para makmum are so nice and enthusiastic enough to want to liven up the masjid, imarahkan masjid dengan bermacam-macam events, ada yang buat liqa tadarrus tersendiri, ada yang tilawah terusan, ada yang terus menerus bermuhasabah di atas tikar sejadah. 
And some masjid have open air area and had such surrounding where, you could feel the cool air breeze on your face and give that natural smell of fresh air, and some masjids had nice carvings of the names of Allah, doa quotes from the quran, and some had good reminders, such as to read doa before entering and leaving the masjid, what to read as azkar after solat, and even to niat iktikaf!

Tapi like i said, don't let these external factors dismiss the one and only reason for us to be in love with masjids. 

“Sesiapa membangun masjid bagi Allah mencari ridha Allah, maka Allah akan bangunkan baginya rumah di surga.” (HR. Bukhari Muslim)

Maka terus siap menjadi pemuda yang terus mencintai masjid hanyalah unk peroleh keredhaanya. Let that heart lead your way to find peace in the House of Allah, in the midst of this messy world. 

Akhir kata, masih berbaki hari-hari untuk buatkan 'bento' atau mencari bekalan untuk sampai ke Ramadan yang seterusnya. 

Berpuasalah bagi yang mampu, berdirilah untuk solat malam, lantunkan kalam-kalam ilahi, dan tadahlah tangan mu untuk meminta dari pencipta, 

Pintalah, rintihlah, mintalah pada Allah,  sesungguhnya kita semua butuhkan sebuah kemaafan dari Sang Pemilik Cinta dan Sang penakluk bumi serta seisinya ini.

"Apakah kamu orang musyrik yang lebih beruntung ataukah orang yang beribadah pada waktu malam dengan sujud dan berdiri, kerana takut kepada azab akhirat dan mengharapkan rahmat Tuhannya? " (Az Zumar : 9)


Sunday, June 18, 2017

Malam ke 23 Ramadan 1438

170617
23Ramadan1438

🎵 jikalau Kau ampuni aku, itulah Hari Raya sejati bagiku 🎵

Menjadi pemuda yang benar memerlukan cahaya hati yang mampu meresap kebenaran itu. Dan ramadan ini semoga aku sentiasa membenarkan setiap detik hanyalah semata untuk Allah.

Saat menjelang detik detik terakhir bulan Ramadan, mendapat ganjaran malam yang lebih baik dari seribu bulan itu, tentulah idaman para mukmin, and above ALL, what we are suppose to be more in need of is, ke ampunan Allah. 

Kalau tidak, Rugi dan Celakalah kita. 


Friday, June 9, 2017

Approaching the 15th Ramadan 1438

Today is a Friday,
Today is 14th of Ramadan. 

Its nearly half way through and last night I was sobering to an ukhti, how pathetic i feel. 
There were days where i didnt have time to soak myself from the words of my Rabb and nearlt twice or thrice were there times i used my morning to the fullest. Yang lain, was history. 

Dan bila borak through phone call semalam, I knew it was the perfect decision. 

Cuba tengok surah ali imran, ayat 133, kata dia
  وسارعواْ إلىًٰ مغفرةٍ من ربكم
Dan bersegeralah kamu mencari ampunan dari tuhanmu,

Dan cuba pula tengok surah al jumuah, ayat 9, katanya lagi,
فاًْسعواْ إلىٰ ذكراْللّه
Maka segeralah kamu mengingat Allah,

Lembut dia meneruskan pertanyaan dia, 
Apa beza سارعو dan فاْسعواْ

Sari'u menunjukkan segera yang tak perlu fikir, you automatically seek forgiveness from allah, Allah kan Maha pengampun,
Lagipun kita ingin mendapatkan syurga yang luasnya langit dan bumi itu, bukti Allah Ar Rahman sangat merciful dan sangat nak hamba-hambaNya kembali kepada Dia,

While fas'au pula menunjukkan satu perbuatan yang segera yang perlu ada penyediaan, Sebagaimana
Yang bersegera di sini adalah untuk melakukan solat jumaat yang perlu kepada satu penyediaan yang jitu, mana mungkin kalau kita terjaga dari tidur, terus boleh solat, perlu bangun sampai conscious, perlu ambil wudhuk, perlu diiringi sunnah-sunnah hari jumaat, baru lengkap solat jumaat kita tu, betul kan?

Hakikatnya, bulan ramadan, perlu kan kepada keduanya sekali. Rugi la kita menjadi pengamal yang jahil, dan rugilah menjadi orang yang bertangguh dalam mencari ke ampunan.

Allah sangat dekat, jadi pintalah ampun dariNya meskpiun tengah berdiri, duduk mahu pun di perbaringan, mintalah dan bersegeralah!

Memang betul, bukan la kita berhadafkan hamba ramadan. Dan menjadi hamba Allah adalah orang yang mengambil peluang sepenuhnya manfaat di bulan Ramadan ini. Tetamu agung ini akan berlalu, dan kita, dengan izinnya, akan meneruskan perjalanan sepanjang bulan-bulan yang seterusnya. Cukupkah bekalan tika Ramadan ini, seandainya kita kelaparan atau kehausan atau keletihan ?

Wahai Ramadan, moga jiwaku terus damai dengan mu.
Terima kasih ukhti atas suntikan antibiotic iman, se sungguh nya diri ini memang tengah demam maksiat dan lagha.

Moga Allah jagakan mu jua! 

Saturday, May 13, 2017

Nisfu syaaban 🌟

فقم ليلة النصف الشريف مصلليا
فأشرف هذا الشهر ليلة نصفه
فكم من فتى قد بات في النصف آمنا
وقد نسخت فيه صحيفة حتفه
فبادر بفعل الخير قبل انقضائه
واذر هجوم الموت فيه بصرفه
وصم يوممها  لله وأحسن رجاءه
لتظفر عند الكرب منه بلطفه

Maka bangunkanlah malam Nisfu Syaaban dengan mendirikan solat,
Semukia-mulia bukan syaaban terletak pada pertengahannya, 
Berapa ramai pemuda yang tidur pada malam ini dengan aman, 
Sedangkan telah ditulis tentang kecelakaan baginya dalam catatan 
Maka, bersegeralah melakukan amal kebaikan sebelum sampai kematiannya, 
Dan berjaga-jagalah dengan kejutan kematian padanya dengan kekuasaanNya
Dan berpuasalah pada esok hari nya kerana Allah dan perbetulkanlah harapan kepadaNya
Agar kamu mendapat kurniaan kelembutan Nya dari Nya ketika berlaku huru hara.

Nasihat imam ibn rajab al hanbali


Pada malam itu, 
Kami berangkat dengan tujuan berjalan-jalan rehlah sesama akhawat,
Untuk tujuan, 
و داعيا الي الله بإذنهًً
وسراجا منيرا

What was suppose to be a 3 hour journey, 
Became a whole night journey.

What was suppose to be a mansoura trip, 
Became a returned journey back to Alexandria.

What was suppose to be a jaulah, 
Became a mere rehlah, 
More to hanya kekal pemusafir atas jalan raya, 

Kalau ada yang bertanya , 
Menyesalkah? 

Jawabnya,
Tiada pasti sebuah sesalan melainkan kita sedar hakikatnya.

Boleh jadi,
Mungkin ada niat yang tak disatukan, 
Mungkin ujian ini untuk naikkan darjat kita,
Mungkin Allah nak ajar interaksi dengan alam itu, 

Hikmah akan disingkap kelak, 
Buat masa ini, 
Yakin sahaja dengan aturan Allah. 



Sebuah rehlah

"Apa maksud safura?"

"Keemasanku..."

"Ohh, macam safar (berjalan)"

"Safraa sebenarnya.."


Dari Abu Hurairah dari Nabi SAW,

"Bahawasanya seorang lelaki mengunjungi saudaranya di kampung lain. Kemudian Allah mengutus malaikat untuk menemui orang tersebut. Ketika orang itu ditengah perjalanannya ke kampung yang dituju, maka malaikat tersebut bertanya; Kemana kamu hendak pergi? ' Orang itu menjawab; Aku ingin mengunjungi saudara ku yang berada di kampung ini.' Malaikat itu terus bertanya kepadanya; 'Apakah kamu mempunyai suatu tujuan yang menguntungkan bila bertemunya? ' Laki-laki itu menjawab; 'Tidak, aku hanya mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata; 'Sesungguhnya aku ini adalah malaikat utusan Allah yang diutus untuk memberitahu kepadamu bahwasanya Allah mencintaimu sebagaimana kamu mencintai saudaramu karena Allah.'
(HR Muslim No: 4656)

Permusafiran sebelum menjelang ramadan, membersihkan turut dosa-dosaku, jazakillah khair atas kunjungan. 

Thursday, May 11, 2017

formula manusia

Bismillah,

For the past few months,
I have finished my first semester this year for this department,
I took my sanad certificate in Cairo,
I managed to jejak/ziarah all RIs present in Cairo,
I managed to do one of my toughest mutabaah amal(and yet, it was only for a short while yet the feeling was awesome)
I managed to win an essay competition,
and the list goes on.
bucket list ticked,
mission accomplished,
and above all, I still can breathe with the oxygen of Allah's,
with the nikmat of iman and islam,
Alhamdulillah.

Lately, i am pondering the meaning of happiness.

what does it mean?

Happy?

sometime ago, i think i already wrote about this matter, and yet it still came to me as if, i had just encountered it for my first time.

kenapa soalan ini mendesak dan menyesak kepala?

apakah aku ragu jalan aku pilih mampu beri kebahagiaan kepada diri yang faqir ini?

sejujurnya, kadang-kadang when you think that burden overflows your limit, you forget,
Allah tidak akan membebankan hambaNya, melainkan sesuai dengan kemampuanya,
and you tend to feel pressured, unhappy, irritable and impatient.

but above all, you reflect yourself in a mirror and you see all this while, to what extend have you grown?

have you been a seed that has a bud sticking out,
or have you been a flower blooming its petal?

because You cannot see changes in You, thus you put yourself as a failure in this road.

adil tak?

url.jpg


aku terlupa, justeru aku ingin ingatkan diri ini.
andai aku jatuh tersungkur lupa kembali, ingatkanlah aku ya Allah.

Allah Ta'ala ada berfirman,

hai orang-orang yang beriman, penuhilah seruan Allah dan seruan Rasul, apabila Rasul menyeru kamu kepada suatu yang memberi kehidupan kepada kamu,

tarik nafas,

bagaimana kalau kehidupan ini, lantas tidak membuat aku bahagia, malah menyesakkan kepala berfikir tentang jalan ini. Rasa berseorangan, rasa penat, rasa tidak menghidupkan pun!

astaghfirullah,

lantas ayat itu tidak berakhir ukhti, it continues saying,

dan ketahuilah bahawa sesungguhnya Allah membatasi antara manusia dan hatinya, dan sesungguhnya kepadaNyalah kamu akan dikumpulkan.

Lets figure it out, if Allah stands in between our heart and ourself, it totally means we are not in control of it even one millisecond!


url.jpg


Thus, it shows how powerless and out of control of ourself. sometimes we tend to hide behind our own shadow of thoughts and suppress that fitrah inside us. fitrah seorang muslim.

Sungguh aku rasa lemah dan tidak berdaya. let alone bahagia. Selfish kan seorang bernama manusia ni.

Kita merancang dan merencana kehidupan kita, dan kita kena bear in mind, Allah lagi merancang above all.

formula manusia :

kalau kita rancang, dan perancangan Allah kena dengan perancangan kita, kita bahagia
kalau kita rancang, dan perancangan Allah tak kena dengan perancangan kita, kita sedih dan kata dunia ini tak adil.

aku ingin terus jadi manusia biasakah?
manusia yang seolah-olah tidak kenal tujuan hidup ini.

allahu, aku malu.

ajari aku untuk terus jadi hamba haibat di mataMu.
















Thursday, April 6, 2017

Rejab 1438

Ketuk-ketuk Ramadhan.

Petang itu disapa oleh angin yang betiup sepoi-sepoi. Tenang. Diiringi alunan kalam-kalam ilahi, oleh Qari dari mekah yang di pasang oleh kedai berdekatan, cukup untuk buat hati terbuai-buai sayu. Pasti momen itu akan dirindukan, getus hati kecilnya. 

Sedang melangut, tembus memandang dinding. Sambil-sambil dia mengetuk-ngetuk jari telunjuk di atas meja jepun berwarna merah jambu lembut itu. Berirama. Walhal diri nya pula, Entah berfikir entah tidak. 

Zass!

Tiba-tiba dia diserang oleh suatu fikiran jahil. 
Cepat-cepat digoncangkan kepalanya, cuba untuk fokus kembali kepada kertas bergaris di hadapnnya, yang penuh dengan coretan dan contengan.

Dushh! 

Diserang lebih dahsyat, sekali lagi, kali ini lama sikit, seolah-olah sudah mengantisipasikan tindak balas musuh lantas tampil lebih gagah melawan.

Cepat-cepat diusap muka berkali sambil beristighfar. Masih belum pergi. Resistant dan persistent kali ini. Lantas dia bangun, dan memegang kepala dengan kedua telapak tangan dan kali ini istighfar itu dikuatkan seoktaf. Squeezing and pressing hard agar fikiran itu pergi. 

Nyah kau! Cub mengagaghkan diri untuk melawan serangan itu. 

Lama dia berkeadaan sebegitu, sehingga dia terjelepuk di atas permaidani bilik. Penat.

Kenapa diuji di saat lemah ini, bisik dirinya. 

Dia menarik saratoga yang sudah berhari-hari menjadi peneman sejati itu dan membalut dirinya. Erat dan kejap. She wanted warmth. She wanted to feel safe. Enough to just let her own heart heal after the bruise that it got itself into and to get over that horrible attack just now.

Fikirnya, ia sudah lama berlalu. Masakan datang kembali fikiran itu untuk merobek jiwa dia yang memang tengah longlai dan lesu. Jadi dia selesa. Selesa untuk tidak mengupgrade diri dan iman. Dia terlupa, sang jahat, tak akan pernah berhenti menyeksa dan mengganggu jiwa cucu-cucu Adam. 

Hatinya sedikit tenang, kurang rebellious seperti tadi. Gementar pnya sudah berkurang. Tadi dia pejamkan mata, perlahan-lahan dia cuba buka kelopak matanya sekaligus menarik aside saratoganya. She called it a day. Moga moga Allah mengampuninya.

Haaza sayamuru, semua ini akan berlalu. 

Again, she knew that she would face the worst nightmare no matter how, by herself. Alone. She couldnt yet imagine if she got attacked again, will she be able to stand again, but she didnt want to think of it. Not now, that is.

***

Setiap kita ada buat salah. Mungkin telah buat dan terus kuat untuk tinggalkan. Mungkin juga telah buat , dah insaf tapi kadang-kadang terbuat again and again here and there. 

Mungkin juga, tidak langsung cuba dan selesa untuk terus bergelumang dengan dosa yang sedar tak sedar, sebenarnya menodai diri kita. 

Dosa itu hitam. Hitam pula, hitam yang pekat tu. Bayangkan kalau dia melekat dan menyelaputi hati pula. Sebab itu mujahadah itu sakit, sebab kita cuba kikis ruang jahiliyah yang berkarat pada kita. Bukan senang, itu yang pasti, tapi tidaklah mustahil!

Jadi, Rejab kali ini satu bulan untuk rehab bagi para pendosa seperti kau dan aku. Kita cuci yok hati kita. Kita bersihkan dia betul-betul. Tak nak ke rasa dia hidup balik. Dan excited ke kita bila hati itu mampu melihat disebalik debu-debu jahiliyah dan hiruk pikuk dunia fana ni? 

Ramadhan sudah intai dari kejauhan, datang untuk mengetuk kembali pintu hati hamba-hamba yang Rabbani.

*Knock-knock*
*Who's there?*



Monday, April 3, 2017

Jim ra ha, bukan sekadar luka.

Kepala sebelah kiri berdenyut. Throbbing but diffused pain. Mengganggu konsentrasi betul sakit kepala ni.
Oh well~
Baru kita sedar nikmat kesihatan apabila dicuit dengan sedikit kesakitan.

bismillah, where should i start...

Ceritanya, sekarang ni, i am actually facing my final semester examinations (Im actually halfway through in finishing this medical degree!)

And to make the story brief, pelajar tahun akhir ni Alex, coursenya akan terbahagi kepada dua semester,

Semester pertama : department surgery
Semester kedua : department internal medicine

Dan setiap semester tu ada penilaian akhir yang macam apa kami tengah pulun right now.

Jadi in the midst of examinations, one of my housemate triggered me to actually search in the Quran if there were any words, or kisah or verse regarding surgery.

And so I did, with the help of bayan apps, I searched ج ر ح .

which if spelt together, جرح .

There is a signboard which i always see whenever i enter the buidling at my faculty for clinical rounds, it wrote,

قسم الجراحه
Surgery Department.

So you get the part where it literally means surgery.

It h a vast meaning, to name some, it meant to wound someone, cut someone, to gain or earn, to get or to obtain or to commit.

And apparently, only four verses in the kitab used these words, amazing right!

1) surah almaidah : 45
والجروح
And for the wounds

2) surah almaidah : 4
الجوارح
Hunt animals

3) al jathiya : 21
اجترحوا
Commit

4) al anam : 60
جرحتم
You comitted

Though  they may have different meanings, they can convey the same message. And so it came across me, what might be the relation between wounds and commitments?

I gave a thought and two and it struck me.

Surgeons, whenever they undergo any operations, they would have to commit fully until the surgery is done. With a clear goal, which is to remove any diseased organ or to open the body of anyone in order to find the cause of disease and do any intervention to it to finally improve the condition of patients health and life.

So thats how we have to lead our life.

We have to commit with our purpose of  life even though we get hurt, we fall down and problems burden you as if a heavy mountain is  going to fall on you! But you have to keep on going and finish that life with value.
Hats off.

I really love the verse in surah al anam where , allah mentioned,

وَهُوَ الَّذِي يَتَوَفَّاكُم بِاللَّيْلِ وَيَعْلَمُ مَا جَرَحْتُم بِالنَّهَارِ

And it is He who takes your souls by night and knows what you have committed by day. 

(QS 6:60)

Kan kat sini, Allah guna جرحتم, yang mana Allah menilai amal-amal yang kita lakukan pada siang harinya.

Satu, Allah dah tahu kita buat apa setiap hari, tapi still Allah nak menilai amal yang dikerjakan itu sebab yang allah nilai usaha,

 Dan itu pun tujuan manusia diciptakan, which is to fulfil its function.

Jadi apa  fungsi  manusia?

Untuk  memenuhi  tuntutan manusia itu.

Errmmm okayy, apa tuntutan tu?

عبدالرحمان

Menjadi Hamba-hamba Allah.

Sayu pula tetiba.

Dari zaman saya toddler dalam jalan DnT ni, sehingga saya sudah boleh dikatakan menjadi dewasa, tujuan ciptaan manusia itu tidak pernah berubah. Sebab ia adalah sesuatu yang thabit(tetap) .

meskipun  zaman generasi  berubah, dulu Y sekarang Z,
Meskipun Iphone dah upgrade dari 3 sampai sekarang 7plus,
Meskipun dulu main batu seremban sekarang main game ipad je,

Yes, you get the point, the functions of the humans never change or evolve, because ada sesuatu yang sama dari dulu sampai sekarang,

Which is, dulu dan sekarang, kita adalah manusia, berbangsa islam, yang tunduk dan patuh kepada tuhan yang Satu dan menuju desrinasi yang satu, syurga yang dirindukan semua :)

Syurga yang akhirnya mempertemukan kita dan Dia,
Rabb nya manusia, Malik nya dunia.

Jadi, ج ر ح , bukanlah sekadar sebuah luka, tapi it goes beyond that.

Yuk tanya diri, apa yang aku kerjakan hari ini ya untuk Allah?

Tuesday, March 14, 2017


Ku merenungi segala dosa dosaku,
Aku menghitung segala dosa dosaku..
Sungguh ia tidak terkira,
Sungguh ia tak terkata,
Hidupku bagai hanyut,
Terumbang ambing dgn dosa.

Ku tidak tahan lagi hidup jauh darimu,
Ku tidak tahan lagi hidup dgn dosa,
Ku rasa hina malu denganMu,
Setelah apa yang ku laku,
Ku tak berdaya lagi,
Ku mahu kembali..

Ku merasa pilu melihat diri aku sendiri,
Ku rasa sayu hidupku tiada arah dan tuju..

Apa gunanya hidup ini,
Andai ku murka kepadamu,
Ku mula menyesali,
Ku menangisi dosa lalu.

Bebaskan daku,
Dari nafsuku..
Merdekakan ku,
Dari dosa noda,
Ku rindu padamu, Allah.
Bebaskanlah diriku.


***

Whenever there are times we are out of our control. Whether its control of rage or desire. You just need to disconnect. And reconnect again.

Disconnect with those making you lose focus and to reconnect with Allah.

Jazakillah khair ukhti. 

Wednesday, March 8, 2017

Books

Pembaca perempuan biasanya baca novel sebab nak berangan, kan? Sebab tu majoriti suka baca novel cinta - Yani

Tak baik sterotyping gitu, mungkin ramai je yang baca atas dasar eskapisme. Tapi ramai je lagi yang baca to find deeper things than that. Than just dreaming of prince charmings and happy endings - Husna

The part where my heart struck and bled. 

Why do we read a book? Why do I read a book, what do I find in it? Do I read to know, or am I just going with the flow? 

Dan macam biasa bersesak-sesak persoalan menjunam ke dalam kepala lagi tentang diri ini yang marhaen. Kosa kata pun ternyata bunyi fakir sekali. Kalau benar lah asbab membaca adalah untuk berangan, angan untuk jadi mujahid dan conquer ustaziatul alam tak salah, yang jadi masalah adalah angan mat jenin. Angan yang tiada proses amal pun.  

Suka untuk kongsi satu sabda rasulullah, tentang angan. Yang I find it very close to me,

Sabda Baginda SAW: "Sesiapa yang cenderung kepada dunia, akan menghadapi empat masalah. Masalah kegusaran yang berpanjangan, kesibukan yang tiada sempadan, kekayaan yang tidak dapat dicapai dan dinikmati serta angan-angan yang panjang tanpa kesudahan." (Kitab Zabdah Al-Wai'zin)

Di kelas elective, advanced oncology tadi, dr gaber ada sebut, life is synchronous, go for it!
Dan ternyata umurku yang menginjak ke angka 3 dekad, patutnya menjadi nuktah bidayah(titik permulaan) untuk lagi memaknai disebalik penciptaan manusia dan alam ini. 

Aku harus ada mindsetting untuk menjadi muslim yang lebih ahsan kali ini. Bermula dengan menyusun apa yang hendak di baca, apa ilmu yang akan disarungkan pada  dada, dan gerakkan  sel-sel neuron yang brsambung dan  mentadabburi alam sekeliling.

Mohon doa di sampaikan ramadhan untukku dan ahli beit
Mohon doa agar tahun ini, tahun yang teruja untuk terus berdakwah. 


Saturday, January 7, 2017

Niat itu, ada pada awal, pertengahan dan penghujungnya.

2017, aku menderapkan kaki untuk terus melangkah sehinggalah jiwa ku dirobek malaikat maut.