Skip to main content

Posts

Showing posts from 2017

A magical truth.

Kalau hati rasa tak suka, jangan paksa, Sebaliknya, pujuklah dia dan beri kefahaman, rationalkan akal, maka hati akan faham, kenapa harus taat pada yang satu? Kenapa kena esakan Allah?  Automatically,hati akan tunduk. 
Exactly what happened to the magicians who were in a battle of wands against nabi musa.
Mereka berkata, "Wahai Musa! Apakah engkau yang melemoarkan dahulu,atau kami yang lebih dahulu melemoarkan?"
Dia (Musa) berkata, " Silakan kamu melemparkan!" Maka tiba-tiba tali-tali dan tongkat-tongkat mereka terbayang olehnya Musa seakan-akan ia merayap cepat, kerana sihir mereka.
maka Musa merasa takut dalam hatinya.
Kami berfirman, "Jangan takut! Sesungguhnya engkaulah yang unggul. dan lemparkanlah apanyang ada di tangan kananmu, nescaya ia akan menelan apa yang mereka buat. apa yang mereka buat itu hanyalah tipu daya pesihir. Dan tidak akan menang pesihir itu , dari mana pun ia datang"
Lalu pesihir itu merunduk bersunud, seraya berkata, " Kami telah p…

Hari ke 26 Ramadan 1438

“Hanya yang memakmurkan masjid-masjid Allah ialah orang-orang yang beriman kepada Allah dan hari kemudian, serta tetap mendirikan shalat, menunaikan zakat dan tidak takut (kepada siapapun) selain kepada Allah…. Maka merekalah orang-orang yang diharapkan termasuk golongan orang-orang yang mendapat petunjuk.” (At-Taubah: 18)
Saat muka jatuh menyimbah bumi, bertamu muka dan tanah, sayu. Berderai hati yang selama ini ditutupi dengan fisik yang digagahkan untuk terus tampak kuat di mata manusia. 
Sejak akhir-akhir ini, dalam tempoh ramadan ini jua, terlalu banyak karenah manusia yang bermacam ragam yang mencuit, menumbuk lantas kini merobek hati. Rupanya bermuamalah dengan manusia memenatkan. Memang benar, kita boleh mencintai dan mencari kebaikan manusia itu, tapi kita tidak lari untuk rasa disakiti dan asyik terserempak dan dibukakan keburukan demi keburukan manusia itu.
Sebab itu, hati itu meronta penawar. Merayu dan membujuk utk sebuah dermaga kebahagiaan. Qalbun salim. 
Dan the heart foun…

Malam ke 23 Ramadan 1438

17061723Ramadan1438
🎵 jikalau Kau ampuni aku, itulah Hari Raya sejati bagiku 🎵
Menjadi pemuda yang benar memerlukan cahaya hati yang mampu meresap kebenaran itu. Dan ramadan ini semoga aku sentiasa membenarkan setiap detik hanyalah semata untuk Allah.
Saat menjelang detik detik terakhir bulan Ramadan, mendapat ganjaran malam yang lebih baik dari seribu bulan itu, tentulah idaman para mukmin, and above ALL, what we are suppose to be more in need of is, ke ampunan Allah. 
Kalau tidak, Rugi dan Celakalah kita. 

Approaching the 15th Ramadan 1438

Today is a Friday,
Today is 14th of Ramadan. 
Its nearly half way through and last night I was sobering to an ukhti, how pathetic i feel.  There were days where i didnt have time to soak myself from the words of my Rabb and nearlt twice or thrice were there times i used my morning to the fullest. Yang lain, was history. 
Dan bila borak through phone call semalam, I knew it was the perfect decision. 
Cuba tengok surah ali imran, ayat 133, kata dia   وسارعواْ إلىًٰ مغفرةٍ من ربكم Dan bersegeralah kamu mencari ampunan dari tuhanmu,
Dan cuba pula tengok surah al jumuah, ayat 9, katanya lagi, فاًْسعواْ إلىٰ ذكراْللّه Maka segeralah kamu mengingat Allah,
Lembut dia meneruskan pertanyaan dia,  Apa beza سارعو dan فاْسعواْ

Sari'u menunjukkan segera yang tak perlu fikir, you automatically seek forgiveness from allah, Allah kan Maha pengampun,
Lagipun kita ingin mendapatkan syurga yang luasnya langit dan bumi itu, bukti Allah Ar Rahman sangat merciful dan sangat nak hamba-hambaNya kembali ke…

Nisfu syaaban 🌟

فقم ليلة النصف الشريف مصلليا
فأشرف هذا الشهر ليلة نصفه فكم من فتى قد بات في النصف آمنا وقد نسخت فيه صحيفة حتفه فبادر بفعل الخير قبل انقضائه واذر هجوم الموت فيه بصرفه وصم يوممها  لله وأحسن رجاءه لتظفر عند الكرب منه بلطفه
Maka bangunkanlah malam Nisfu Syaaban dengan mendirikan solat, Semukia-mulia bukan syaaban terletak pada pertengahannya,  Berapa ramai pemuda yang tidur pada malam ini dengan aman,  Sedangkan telah ditulis tentang kecelakaan baginya dalam catatan  Maka, bersegeralah melakukan amal kebaikan sebelum sampai kematiannya,  Dan berjaga-jagalah dengan kejutan kematian padanya dengan kekuasaanNya Dan berpuasalah pada esok hari nya kerana Allah dan perbetulkanlah harapan kepadaNya Agar kamu mendapat kurniaan kelembutan Nya dari Nya ketika berlaku huru hara.
Nasihat imam ibn rajab al hanbali

Pada malam itu,  Kami berangkat dengan tujuan berjalan-jalan rehlah sesama akhawat, Untuk tujuan,  و داعيا الي الله بإذنهًً وسراجا منيرا
What was suppose to be a 3 hour journey,  Became a wh…

Sebuah rehlah

"Apa maksud safura?"
"Keemasanku..."
"Ohh, macam safar (berjalan)"
"Safraa sebenarnya.."

Dari Abu Hurairah dari Nabi SAW,

"Bahawasanya seorang lelaki mengunjungi saudaranya di kampung lain. Kemudian Allah mengutus malaikat untuk menemui orang tersebut. Ketika orang itu ditengah perjalanannya ke kampung yang dituju, maka malaikat tersebut bertanya; Kemana kamu hendak pergi? ' Orang itu menjawab; Aku ingin mengunjungi saudara ku yang berada di kampung ini.' Malaikat itu terus bertanya kepadanya; 'Apakah kamu mempunyai suatu tujuan yang menguntungkan bila bertemunya? ' Laki-laki itu menjawab; 'Tidak, aku hanya mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata; 'Sesungguhnya aku ini adalah malaikat utusan Allah yang diutus untuk memberitahu kepadamu bahwasanya Allah mencintaimu sebagaimana kamu mencintai saudaramu karena Allah.'
(HR Muslim No: 4656)

Permusafiran sebelum menjelang ramadan, membersihkan turut dosa-dosaku, jazak…

formula manusia

Bismillah,

For the past few months,
I have finished my first semester this year for this department,
I took my sanad certificate in Cairo,
I managed to jejak/ziarah all RIs present in Cairo,
I managed to do one of my toughest mutabaah amal(and yet, it was only for a short while yet the feeling was awesome)
I managed to win an essay competition,
and the list goes on.
bucket list ticked,
mission accomplished,
and above all, I still can breathe with the oxygen of Allah's,
with the nikmat of iman and islam,
Alhamdulillah.

Lately, i am pondering the meaning of happiness.

what does it mean?

Happy?

sometime ago, i think i already wrote about this matter, and yet it still came to me as if, i had just encountered it for my first time.

kenapa soalan ini mendesak dan menyesak kepala?

apakah aku ragu jalan aku pilih mampu beri kebahagiaan kepada diri yang faqir ini?

sejujurnya, kadang-kadang when you think that burden overflows your limit, you forget,
Allah tidak akan membebankan hambaNya, me…

Rejab 1438

Ketuk-ketuk Ramadhan.
Petang itu disapa oleh angin yang betiup sepoi-sepoi. Tenang. Diiringi alunan kalam-kalam ilahi, oleh Qari dari mekah yang di pasang oleh kedai berdekatan, cukup untuk buat hati terbuai-buai sayu. Pasti momen itu akan dirindukan, getus hati kecilnya. 
Sedang melangut, tembus memandang dinding. Sambil-sambil dia mengetuk-ngetuk jari telunjuk di atas meja jepun berwarna merah jambu lembut itu. Berirama. Walhal diri nya pula, Entah berfikir entah tidak. 
Zass!
Tiba-tiba dia diserang oleh suatu fikiran jahil.  Cepat-cepat digoncangkan kepalanya, cuba untuk fokus kembali kepada kertas bergaris di hadapnnya, yang penuh dengan coretan dan contengan.
Dushh! 
Diserang lebih dahsyat, sekali lagi, kali ini lama sikit, seolah-olah sudah mengantisipasikan tindak balas musuh lantas tampil lebih gagah melawan.
Cepat-cepat diusap muka berkali sambil beristighfar. Masih belum pergi. Resistant dan persistent kali ini. Lantas dia bangun, dan memegang kepala dengan kedua telapak tangan dan …

Jim ra ha, bukan sekadar luka.

Kepala sebelah kiri berdenyut. Throbbing but diffused pain. Mengganggu konsentrasi betul sakit kepala ni.
Oh well~
Baru kita sedar nikmat kesihatan apabila dicuit dengan sedikit kesakitan.

bismillah, where should i start...

Ceritanya, sekarang ni, i am actually facing my final semester examinations (Im actually halfway through in finishing this medical degree!)

And to make the story brief, pelajar tahun akhir ni Alex, coursenya akan terbahagi kepada dua semester,

Semester pertama : department surgery
Semester kedua : department internal medicine

Dan setiap semester tu ada penilaian akhir yang macam apa kami tengah pulun right now.

Jadi in the midst of examinations, one of my housemate triggered me to actually search in the Quran if there were any words, or kisah or verse regarding surgery.

And so I did, with the help of bayan apps, I searched ج ر ح .

which if spelt together, جرح .

There is a signboard which i always see whenever i enter the buidling at my faculty for clinical rounds, …
Ku merenungi segala dosa dosaku,
Aku menghitung segala dosa dosaku..
Sungguh ia tidak terkira,
Sungguh ia tak terkata,
Hidupku bagai hanyut,
Terumbang ambing dgn dosa.

Ku tidak tahan lagi hidup jauh darimu,
Ku tidak tahan lagi hidup dgn dosa,
Ku rasa hina malu denganMu,
Setelah apa yang ku laku,
Ku tak berdaya lagi,
Ku mahu kembali..

Ku merasa pilu melihat diri aku sendiri,
Ku rasa sayu hidupku tiada arah dan tuju..

Apa gunanya hidup ini,
Andai ku murka kepadamu,
Ku mula menyesali,
Ku menangisi dosa lalu.

Bebaskan daku,
Dari nafsuku..
Merdekakan ku,
Dari dosa noda,
Ku rindu padamu, Allah.
Bebaskanlah diriku.

***

Whenever there are times we are out of our control. Whether its control of rage or desire. You just need to disconnect. And reconnect again.
Disconnect with those making you lose focus and to reconnect with Allah.
Jazakillah khair ukhti.

Books

Pembaca perempuan biasanya baca novel sebab nak berangan, kan? Sebab tu majoriti suka baca novel cinta - Yani
Tak baik sterotyping gitu, mungkin ramai je yang baca atas dasar eskapisme. Tapi ramai je lagi yang baca to find deeper things than that. Than just dreaming of prince charmings and happy endings - Husna
The part where my heart struck and bled. 
Why do we read a book? Why do I read a book, what do I find in it? Do I read to know, or am I just going with the flow? 
Dan macam biasa bersesak-sesak persoalan menjunam ke dalam kepala lagi tentang diri ini yang marhaen. Kosa kata pun ternyata bunyi fakir sekali. Kalau benar lah asbab membaca adalah untuk berangan, angan untuk jadi mujahid dan conquer ustaziatul alam tak salah, yang jadi masalah adalah angan mat jenin. Angan yang tiada proses amal pun.  
Suka untuk kongsi satu sabda rasulullah, tentang angan. Yang I find it very close to me,
Sabda Baginda SAW: "Sesiapa yang cenderung kepada dunia, akan menghadapi empat masalah. Masalah…
Niat itu, ada pada awal, pertengahan dan penghujungnya.
2017, aku menderapkan kaki untuk terus melangkah sehinggalah jiwa ku dirobek malaikat maut.