Skip to main content

Jim ra ha, bukan sekadar luka.

Kepala sebelah kiri berdenyut. Throbbing but diffused pain. Mengganggu konsentrasi betul sakit kepala ni.
Oh well~
Baru kita sedar nikmat kesihatan apabila dicuit dengan sedikit kesakitan.

bismillah, where should i start...

Ceritanya, sekarang ni, i am actually facing my final semester examinations (Im actually halfway through in finishing this medical degree!)

And to make the story brief, pelajar tahun akhir ni Alex, coursenya akan terbahagi kepada dua semester,

Semester pertama : department surgery
Semester kedua : department internal medicine

Dan setiap semester tu ada penilaian akhir yang macam apa kami tengah pulun right now.

Jadi in the midst of examinations, one of my housemate triggered me to actually search in the Quran if there were any words, or kisah or verse regarding surgery.

And so I did, with the help of bayan apps, I searched ج ر ح .

which if spelt together, جرح .

There is a signboard which i always see whenever i enter the buidling at my faculty for clinical rounds, it wrote,

قسم الجراحه
Surgery Department.

So you get the part where it literally means surgery.

It h a vast meaning, to name some, it meant to wound someone, cut someone, to gain or earn, to get or to obtain or to commit.

And apparently, only four verses in the kitab used these words, amazing right!

1) surah almaidah : 45
والجروح
And for the wounds

2) surah almaidah : 4
الجوارح
Hunt animals

3) al jathiya : 21
اجترحوا
Commit

4) al anam : 60
جرحتم
You comitted

Though  they may have different meanings, they can convey the same message. And so it came across me, what might be the relation between wounds and commitments?

I gave a thought and two and it struck me.

Surgeons, whenever they undergo any operations, they would have to commit fully until the surgery is done. With a clear goal, which is to remove any diseased organ or to open the body of anyone in order to find the cause of disease and do any intervention to it to finally improve the condition of patients health and life.

So thats how we have to lead our life.

We have to commit with our purpose of  life even though we get hurt, we fall down and problems burden you as if a heavy mountain is  going to fall on you! But you have to keep on going and finish that life with value.
Hats off.

I really love the verse in surah al anam where , allah mentioned,

وَهُوَ الَّذِي يَتَوَفَّاكُم بِاللَّيْلِ وَيَعْلَمُ مَا جَرَحْتُم بِالنَّهَارِ

And it is He who takes your souls by night and knows what you have committed by day. 

(QS 6:60)

Kan kat sini, Allah guna جرحتم, yang mana Allah menilai amal-amal yang kita lakukan pada siang harinya.

Satu, Allah dah tahu kita buat apa setiap hari, tapi still Allah nak menilai amal yang dikerjakan itu sebab yang allah nilai usaha,

 Dan itu pun tujuan manusia diciptakan, which is to fulfil its function.

Jadi apa  fungsi  manusia?

Untuk  memenuhi  tuntutan manusia itu.

Errmmm okayy, apa tuntutan tu?

عبدالرحمان

Menjadi Hamba-hamba Allah.

Sayu pula tetiba.

Dari zaman saya toddler dalam jalan DnT ni, sehingga saya sudah boleh dikatakan menjadi dewasa, tujuan ciptaan manusia itu tidak pernah berubah. Sebab ia adalah sesuatu yang thabit(tetap) .

meskipun  zaman generasi  berubah, dulu Y sekarang Z,
Meskipun Iphone dah upgrade dari 3 sampai sekarang 7plus,
Meskipun dulu main batu seremban sekarang main game ipad je,

Yes, you get the point, the functions of the humans never change or evolve, because ada sesuatu yang sama dari dulu sampai sekarang,

Which is, dulu dan sekarang, kita adalah manusia, berbangsa islam, yang tunduk dan patuh kepada tuhan yang Satu dan menuju desrinasi yang satu, syurga yang dirindukan semua :)

Syurga yang akhirnya mempertemukan kita dan Dia,
Rabb nya manusia, Malik nya dunia.

Jadi, ج ر ح , bukanlah sekadar sebuah luka, tapi it goes beyond that.

Yuk tanya diri, apa yang aku kerjakan hari ini ya untuk Allah?

Comments

Popular posts from this blog

down the memory lane[part 2]

I was helping my mum scanning her photos during her years in the US ,when I bumped into this photo of a friend of mine that I truly adore.
sharifah aiman al jafri syed ihsanoh yeah she's the one wearing the red scarf.sweet isn't she!!from left:aiman,irfan(her sis),maryam,me,aishah she's my age and we were together during primary school at SK Sura.Boy was that a long time ago and to think I'm about to start my uni years!!!She's now in England and after like more than half a decade not contacting her,we started contacting each other via email.I can't afford losing her again.The value of a friendship is indeed priceless!!

Berita besar

Di saat seorang ukhti datang dengan berita bakal melangsungkan bahtera perkahwinan, Tentunya hatinya diselebungi bahagia, gembira, ketenangan dan redha dengan aturan Allah,
Di saat yang sama, seorang ukhti lain datang dengan berita, bahtera perkahwinan tertangguh, si jejaka mengundur diri, katanya ingin mengalih fokus dari fikir tentang jodoh. Tentunya hatinya diselubungi hiba, kusut dan sedih dan paling penting, juga akur dengan caturan Allah.
Allahu T-T
Dua berita besar,  Berbeza watak, Berbeza perasaan.
Yg sama adalah,  Berpaksikan Allah.
Indahkan menjadi muslim yang sebenar-benarnya!

caca merba tulisan si penulis

I always act impulsively, be it planned or unplanned. Like when I'm writing this very moment, is unplanned business, I simply write what I feel, with a little bit of add ons and thus, my writings are ready to be publicized. macam masak mee segera je, campak-campak dan cepat masak. Its not that its wrong, only when its finished, its all over the place. cacamerba gitu.

I want it to be properly arranged, nicely put in words, explanations and analogies so that what is presented, is beneficial to everyone, especially to me who reads back my own writings.

emotions are to be publicized accordingly and kept accordingly.

May Allah preserve our writings, and we only write which is AlHaq.