Skip to main content

| what am I waiting for?





Sekian lama aku di jalan da'wah,
ku rasa himmah dan ketsabatan ku makin kendur
makin pudar dan semakin hilang serinya
kenapakah?
kenapakah...
seringkali aku ciptakan alasan di atas perangai aku sendiri
alasan 'tiada masa' , 'penat' , 'malu' sering diungkapkan oleh bibirku
maafkan aku ya tuhan
maafkan hambaMu yang lemah ini
pegang erat tanganku dan kemaskan hatiku untuk dituju kepadaMu Ya Allah
sesungguhnya , detik untuk aku tinggalkan syaaban sudah hampir , dan aku bakal menerima kehadiran cahaya Ramadhan tidak lama lagi,
amanahMu sentiasa diabaikan atau di ambil mudah
kini aku ingin menunaikan hak diri
untuk memegang erat amanah itu
sebagai khalifahMu dan sebagai abidMu

insyaAllah


hambaMu Aqeelah
shah alam
29 shaaban 1431

Comments

miza said…
wow jarang qq berpuisi in malay! boleh laaa :D :D
Aqeelah said…
agak jarang jugak,maybe ni yang first ke second,eh kejap,asal bunyi pelik
'jarang qq berpuisi in malay'
LOL,mcam sebelum ni dalam omputih je -_-'
anyway,sama2 kita naikkan himmah tu ok :)
love you ukht
miza said…
ade laaa..the one u wrote for me..hik shy pule..haha gedik :p
Aqeelah said…
oh a'a la *blushes radiantly* simpan tau!
no no shy la you,from the botom of my heart :)

Popular posts from this blog

down the memory lane[part 2]

I was helping my mum scanning her photos during her years in the US ,when I bumped into this photo of a friend of mine that I truly adore.
sharifah aiman al jafri syed ihsanoh yeah she's the one wearing the red scarf.sweet isn't she!!from left:aiman,irfan(her sis),maryam,me,aishah she's my age and we were together during primary school at SK Sura.Boy was that a long time ago and to think I'm about to start my uni years!!!She's now in England and after like more than half a decade not contacting her,we started contacting each other via email.I can't afford losing her again.The value of a friendship is indeed priceless!!

Berita besar

Di saat seorang ukhti datang dengan berita bakal melangsungkan bahtera perkahwinan, Tentunya hatinya diselebungi bahagia, gembira, ketenangan dan redha dengan aturan Allah,
Di saat yang sama, seorang ukhti lain datang dengan berita, bahtera perkahwinan tertangguh, si jejaka mengundur diri, katanya ingin mengalih fokus dari fikir tentang jodoh. Tentunya hatinya diselubungi hiba, kusut dan sedih dan paling penting, juga akur dengan caturan Allah.
Allahu T-T
Dua berita besar,  Berbeza watak, Berbeza perasaan.
Yg sama adalah,  Berpaksikan Allah.
Indahkan menjadi muslim yang sebenar-benarnya!

caca merba tulisan si penulis

I always act impulsively, be it planned or unplanned. Like when I'm writing this very moment, is unplanned business, I simply write what I feel, with a little bit of add ons and thus, my writings are ready to be publicized. macam masak mee segera je, campak-campak dan cepat masak. Its not that its wrong, only when its finished, its all over the place. cacamerba gitu.

I want it to be properly arranged, nicely put in words, explanations and analogies so that what is presented, is beneficial to everyone, especially to me who reads back my own writings.

emotions are to be publicized accordingly and kept accordingly.

May Allah preserve our writings, and we only write which is AlHaq.