Skip to main content

sejenak mengimbau, jihad yg tak pernah padam

Ijlis bina numin saah;
Duduklah bersama, beriman sejenak.

Ungkapan muaz bin jabal,
Ungkapan abdullah ibn rawahah,
Dan kini menjadi ungkapan kita pula.

Ada apa pada duduk2 bersama?
Ada apa pada sejenak?

Kerna kerja kita adalah utk menyedarkan yg sudah sedia muslim, yg hidup ini bukan seperti dulu,
Kitaran fitrah yg diraikan,
Tetapi dengan denyutan nadi dakwah,
Seorang manusia, disedarkan sebagai seorang muslim yg sebenarnya dah berjanji dengan Allah utk menjadi daie!

Berat!

Siapa kata mudah, kalau hanya kekal  ungkapan lidah semata, mudahlah.
Kalau  hanya bicara si pengkipur lara, mudahlah.

Tapi ini ungkapan daie,
Yang cagarannya jiwa dan harta,
Semata utk jihad fisabilillah.

Sungguh medan aku belum lagi bertempur nyawa dan darah,
Tapi medan aku mujahadah nafsu serakah,
Yang terusan membuli dan menjatuhkan jiwa yang lemah ini.
Sungguh aku malu,
Utk menghadap Mu dengan penuh noda.

Aku pinta dari mu Sang Penilik cinta dan hidayah,
agar setiap  pembuluh darah,
Dialirkan dengan kalimah tauhid.

Kerna memang hidup ini utk redhaNya


Comments

Popular posts from this blog

down the memory lane[part 2]

I was helping my mum scanning her photos during her years in the US ,when I bumped into this photo of a friend of mine that I truly adore.
sharifah aiman al jafri syed ihsanoh yeah she's the one wearing the red scarf.sweet isn't she!!from left:aiman,irfan(her sis),maryam,me,aishah she's my age and we were together during primary school at SK Sura.Boy was that a long time ago and to think I'm about to start my uni years!!!She's now in England and after like more than half a decade not contacting her,we started contacting each other via email.I can't afford losing her again.The value of a friendship is indeed priceless!!

Berita besar

Di saat seorang ukhti datang dengan berita bakal melangsungkan bahtera perkahwinan, Tentunya hatinya diselebungi bahagia, gembira, ketenangan dan redha dengan aturan Allah,
Di saat yang sama, seorang ukhti lain datang dengan berita, bahtera perkahwinan tertangguh, si jejaka mengundur diri, katanya ingin mengalih fokus dari fikir tentang jodoh. Tentunya hatinya diselubungi hiba, kusut dan sedih dan paling penting, juga akur dengan caturan Allah.
Allahu T-T
Dua berita besar,  Berbeza watak, Berbeza perasaan.
Yg sama adalah,  Berpaksikan Allah.
Indahkan menjadi muslim yang sebenar-benarnya!

Jim ra ha, bukan sekadar luka.

Kepala sebelah kiri berdenyut. Throbbing but diffused pain. Mengganggu konsentrasi betul sakit kepala ni.
Oh well~
Baru kita sedar nikmat kesihatan apabila dicuit dengan sedikit kesakitan.

bismillah, where should i start...

Ceritanya, sekarang ni, i am actually facing my final semester examinations (Im actually halfway through in finishing this medical degree!)

And to make the story brief, pelajar tahun akhir ni Alex, coursenya akan terbahagi kepada dua semester,

Semester pertama : department surgery
Semester kedua : department internal medicine

Dan setiap semester tu ada penilaian akhir yang macam apa kami tengah pulun right now.

Jadi in the midst of examinations, one of my housemate triggered me to actually search in the Quran if there were any words, or kisah or verse regarding surgery.

And so I did, with the help of bayan apps, I searched ج ر ح .

which if spelt together, جرح .

There is a signboard which i always see whenever i enter the buidling at my faculty for clinical rounds, …