Skip to main content

Penuhilah seruan ilahi!



Jumu'ah barakah,

Look at the picture thoroughly,
It actually shows us,
Beberapa saff ketika solat jumaat tadi.

In egypt,
People just pray anywhere, 
Because dimana-mana sahaja, semuanya bumi Allah.

In Egypt, azan overlaps,
Because, dimana-mana, semuanya mahu jumpa Allah.

In Egypt, doa serta harapan sering diucapkan,
because, dimana-mana, semuanya mahu keredhaanNya

In Egypt, hampir every corner ada masjid,
Because dimana- mana, semuanya memudahkan mereka mendekati Pencipta

Namun, tidaklah seindah tulisan ini, keadaan di egypt,

Diceritakan oleh anak usrah pada petang tadi,

Pasca revolution thaniah(kedua) ini,
Ada antara mereka yang merasakan islam itu adalah,
keturunan, adat, ikutan semata

Lalu merasakan revolusi itu adalah keluar dari belenggu tribulasi dan mehnah
Dan ada yang tidak ingin kepada pemerintahan syari'e
Dan ada yang merasakan tidak perlu kepada aurat ataupun batasan
Cukuplah mengaku adanya Allah dan mengatakan 'keimanan' dalam hati sahaja

Tapi Allah dah ingatkan kembali kita, dalam surah al ankabut, ayat kedua, adakah manusia merasakan dengan hanya dengan mengucapkan 'aku beriman', maka kita tidak akan diuji?

Oleh itu, kita yang kena ada tanamkan niat untuk men'tune'kan mentality kita dan people around us,kena aware, 

what is islam,
what is faith.

Menukarkan mindset mereka yang merasakan Islam itu cultural  to islam itu way of life instead.

Dan disini, moga rakyat yang sanggup mati syahid berjuang untuk agama Allah ini, maka Allah akan ganjari setimpal.

Firdaus.

Tidak semua yang buruk di sini, menggambarkan mesir secara holistik
Tidak semua yang baik di sini, juga menggambarkan mesir secara holistik jua.

Dalam al quran lagi, ada ayat yang allah berfirman, masuklah ke negeri mesir dalam keadaan aman, 

Jadi, even Allah mention dalam quran, yang mesir ini adalah negeri yang aman dan tenang.

If to be told, 
Cerita mesir, masih mengkagumkan diri, bahawa, disini masih ada islam, walaupun secebis, sbab allah pelihara agamaNya.

AlHaq, tidak akan kalah pada batil, no matter what!


Comments

Popular posts from this blog

down the memory lane[part 2]

I was helping my mum scanning her photos during her years in the US ,when I bumped into this photo of a friend of mine that I truly adore.
sharifah aiman al jafri syed ihsanoh yeah she's the one wearing the red scarf.sweet isn't she!!from left:aiman,irfan(her sis),maryam,me,aishah she's my age and we were together during primary school at SK Sura.Boy was that a long time ago and to think I'm about to start my uni years!!!She's now in England and after like more than half a decade not contacting her,we started contacting each other via email.I can't afford losing her again.The value of a friendship is indeed priceless!!

Berita besar

Di saat seorang ukhti datang dengan berita bakal melangsungkan bahtera perkahwinan, Tentunya hatinya diselebungi bahagia, gembira, ketenangan dan redha dengan aturan Allah,
Di saat yang sama, seorang ukhti lain datang dengan berita, bahtera perkahwinan tertangguh, si jejaka mengundur diri, katanya ingin mengalih fokus dari fikir tentang jodoh. Tentunya hatinya diselubungi hiba, kusut dan sedih dan paling penting, juga akur dengan caturan Allah.
Allahu T-T
Dua berita besar,  Berbeza watak, Berbeza perasaan.
Yg sama adalah,  Berpaksikan Allah.
Indahkan menjadi muslim yang sebenar-benarnya!

Jim ra ha, bukan sekadar luka.

Kepala sebelah kiri berdenyut. Throbbing but diffused pain. Mengganggu konsentrasi betul sakit kepala ni.
Oh well~
Baru kita sedar nikmat kesihatan apabila dicuit dengan sedikit kesakitan.

bismillah, where should i start...

Ceritanya, sekarang ni, i am actually facing my final semester examinations (Im actually halfway through in finishing this medical degree!)

And to make the story brief, pelajar tahun akhir ni Alex, coursenya akan terbahagi kepada dua semester,

Semester pertama : department surgery
Semester kedua : department internal medicine

Dan setiap semester tu ada penilaian akhir yang macam apa kami tengah pulun right now.

Jadi in the midst of examinations, one of my housemate triggered me to actually search in the Quran if there were any words, or kisah or verse regarding surgery.

And so I did, with the help of bayan apps, I searched ج ر ح .

which if spelt together, جرح .

There is a signboard which i always see whenever i enter the buidling at my faculty for clinical rounds, …