Wednesday, November 7, 2012

| Taqwa itu di qalbu.

Taqwa itu di hati. Maka ia terbukti kala sendiri & sepi. Saat godaan menari-nari & diri merasa tiada yang mengawasi. Ya Rabbi, jagalah kami." - Salim A. Fillah 
A great quote diilhamkan oleh such a great creator!

Dalam keadan-keadan sebegini, kata-kata hikmah oleh akhi dan akhawati, sentiasa buat diri ini, tengok skrin macam nak tembus.

Tertusuk sangat.

Baru habis 'menumpang' sharing farah dengan adik-adiknya, dan terimbau kenangan di KTT dulu. Kenangan sewaktu berusrah berbelas-belas di rumah ilani,kown,lyana and ayuni. Ramai benar. Tapi bahagia.

Kini, masing-masing sudah berpecah, bertebaran di muka bumi Allah. Masing-masing mencari keredhaanMu.

Doakan kami, para muharikah.

Sebenarnya, pagi tadi, sewaktu di kuliah, disapa oleh jiran kerusi sebelah, sembang punya sembang, tiba-tiba, dengan takdirnya, dia tanya CGPA or something like that, i couldnt remember precisely but it was related to my results and I answered, that I got 2 point something.

What made me shocked was the response given by that person, because I was expecting something like,

"takpe, tahun ni ada lagi"

or

"okay la tu"

but unfortunately it was  a

"kenapa, main-main ke?"

shoot.

dead silence.

hakikatnya, aku tak main-main, tapi aku tak pandai uruskan masa. Kononnya dibusykan dengan usrahlah, tarbiyyahlah, dakwahlah, tapi itu tak menghalang untuk dapat 4 flat kan?

Dush.

Teringat ada seorang ukhti, memberi amanat sewaktu dirinya belum back for good lagi

"akhawati, kita da'ie pegang amanah sebagai pelajar, janganla aim, jayiid sahaja, atau jayyid jiddan sebagai at least kita, tapi aim mumtaz!"

Dan untuk aim mumtaz, kena usaha macam orang mumtaz.

mengutip kata mutiara dari student representative kami here in Egypt, they say,

Aim for the moon, cause even if you miss, you'll land among the starts.And if you really want jannah, aim for the highest one, Jannatul Firdaus. Even if you miss, you'll land among the 'Adn,Ma'wa, Naeem, Darussalam.
So, sebenarnya, hari-hari adalah tarbiyyah untuk kita, dan kata-kata dari sesiapa pun, adalah wasilah untuk Allah bercakap atau tegur kita, menunjukkan betapa Allah sayangkan kita yang amat.

Moga Allah redha.

InshaAllah.


3 comments:

NorAthina said...

indeed:) setuju kiki...

sangat terkesan dengan sister2 sini yang sangat busy dengan d&t, tetapi mantop study..

just can't figure out how they do it, but I believe its itqan. Bersungguh..

hu, sama2 boost diri dan improve insyaAllah..

:):):)

andynurehanadibahrahim said...

ya Allah kak, terima kasihh

skrg semangat saya untuk bukak buku dah berkurang :( byk sgt godaan lain huhu


terima kasih mengingatkan saya..
saya suka ayat ni.

untuk nak umutaz kena usaha macam orang mumtaz juga. terima kasih byk2 :)

Insyirah said...

qeelah.. semangat ^^