Skip to main content

| peringatan seorang akhawat

‎'Aku ikut halaqah"
"Aku join usrah"
"Aku mendapat belaian tarbiah"
"Aku adalah akhwat!"

Mengapa bangga menyebut dirimu sebagai seorang akhwat?
Padahal kelakuanmu tak ubah seperti sampah,
Malas solat tahajud,
Solat wajib pun kau malas kerjakan,
Apatah lagi solat jemaah?
Ah, cuma mimpi,

Apatah lagi membaca surat cintaNya
Novel, cerpen atau komik lebih mengujakan,
Asyik dan menghiburkan,
Daripada membekalkan diri dengan buku-buku islami,

Benarkah kau sudah ditarbiah?
Kalau dengan lawan jenis, tidak terjaga muamalatnya
Matamu meliar, hatimu, ah, entah di mana..??

Dalam berdakwah, engkau memilih,
Menumpu pada yang lebih membawa kenikmatan,
Padahal dakwahlah yang harus digerakkan,

Dalam berdakwah, engkau memilih,
Lebih nikmat bertaushiyah dengan lawan jenis
Lagi-lagi dengan dalih dakwah
Padahal ramai rakan sejenismu
Lebih perlukan pada bimbinganmu

Bukanlah seorang akhwat, orang yang tidak menjaga lisannya,
Bukan juga yang tidak menjaga pandangan dan hatinya,
Dari yang diharamkan Allah,
Bukan juga orang yang begitu mudah mengeluh,
Padahal ia mempunyai Allah sebagai Pembelanya,

Apakah, engkau mengaku layak digelar seorang AKHWAT?
Sedang akhlaqmu tak seperti seperti dalam firman-firmanNya?

Benarkah engkau seorang akhwat?
Tapi engkau sungguh malas ber'dating' denganNya di malam hari?

Sekali lagi, kutanya kepadamu, AKHWAT kah dirimu?
Padahal amalanmu begitu ternoda dengan tujuan duniawi,
Engkau beramal untuk mengharapkan pujian dan balasan manusia,
Tidakkah malu berbuat begitu, wahai yang mengaku dirinya AKHWAT?

Apa yang kau lakukan saat ini?
Tika orang lain penuh keringat kerana berdakwah,
Dan lainnya letih mencegah mungkar,

Apa yang kau sudah buat?
Menjadi pengulas dakwah,
Atau turut laju menderu bersama aliran dakwah?

Lalu, wahai orang yang mengaku dirinya sebagai AKHWAT..
Di mana telah engkau buangkan hatimu untukNya?

Hei, bangkitlah! Bangunlah!
Sebelum ajal menjemputmu buat selamanya wahai akhwat..




Comments

Popular posts from this blog

down the memory lane[part 2]

I was helping my mum scanning her photos during her years in the US ,when I bumped into this photo of a friend of mine that I truly adore.
sharifah aiman al jafri syed ihsanoh yeah she's the one wearing the red scarf.sweet isn't she!!from left:aiman,irfan(her sis),maryam,me,aishah she's my age and we were together during primary school at SK Sura.Boy was that a long time ago and to think I'm about to start my uni years!!!She's now in England and after like more than half a decade not contacting her,we started contacting each other via email.I can't afford losing her again.The value of a friendship is indeed priceless!!

Berita besar

Di saat seorang ukhti datang dengan berita bakal melangsungkan bahtera perkahwinan, Tentunya hatinya diselebungi bahagia, gembira, ketenangan dan redha dengan aturan Allah,
Di saat yang sama, seorang ukhti lain datang dengan berita, bahtera perkahwinan tertangguh, si jejaka mengundur diri, katanya ingin mengalih fokus dari fikir tentang jodoh. Tentunya hatinya diselubungi hiba, kusut dan sedih dan paling penting, juga akur dengan caturan Allah.
Allahu T-T
Dua berita besar,  Berbeza watak, Berbeza perasaan.
Yg sama adalah,  Berpaksikan Allah.
Indahkan menjadi muslim yang sebenar-benarnya!

Jim ra ha, bukan sekadar luka.

Kepala sebelah kiri berdenyut. Throbbing but diffused pain. Mengganggu konsentrasi betul sakit kepala ni.
Oh well~
Baru kita sedar nikmat kesihatan apabila dicuit dengan sedikit kesakitan.

bismillah, where should i start...

Ceritanya, sekarang ni, i am actually facing my final semester examinations (Im actually halfway through in finishing this medical degree!)

And to make the story brief, pelajar tahun akhir ni Alex, coursenya akan terbahagi kepada dua semester,

Semester pertama : department surgery
Semester kedua : department internal medicine

Dan setiap semester tu ada penilaian akhir yang macam apa kami tengah pulun right now.

Jadi in the midst of examinations, one of my housemate triggered me to actually search in the Quran if there were any words, or kisah or verse regarding surgery.

And so I did, with the help of bayan apps, I searched ج ر ح .

which if spelt together, جرح .

There is a signboard which i always see whenever i enter the buidling at my faculty for clinical rounds, …