Tuesday, November 29, 2016

zikr di bibir

Aku masuk lift seusai kelas alquran. Dari tingkat atas, lift terbuka, dan dalamnya dah ada seorang aunty.

Slowly, i paced in. The lift slowly moved downwards, with an utter silence. Since it was a little squashy, i didnt know where else to look melainkan to the lady.

Dia terkumat kamit,
Zikir barangkali.

Aku tunduk, turut mahu menuturkan zikir from the back of my head. Inwas searching and searching until the lif reached ground floor.

Kami berdua keluar.

I wanted to ask her, but i had no guts. Dia dah berlalu sedikit jauh, when suddenly, i cried out,

Law samaht, enti bit ul eh ? 
(Excuse me maam, what were you saying back then)

A bit startled but managed to put on a smile, she replied,

Zikr.

I asked again,

Zikr eh?
(Zikir apa)

Ayyi haggah, subhanallah wa binhamdihi, SubhanAllahil 'azim, astaghfirullahil 'azim zay keddah.
(Apa sahaja ~)

I then carved a huge smile in reply,

Shukran!

'Afwan was the answer.

:')

Indah kan hidup bersyariat, berbumbungkan langit dan berlantaikan bumi yg sama,
Tiada yang membezakan melainkan taqwa itu. 

Allahu T-T.

"Tuhan, berilah aku kesempatan untuk perolehi segala permata-mata di ardhul kinanah ini, sebelum aku meninggalkannya kelak,

Ameen ya rabb.

Saturday, November 26, 2016

Expectation is the root of all heartache william shakespeare

nilai se'genih'

I was queuing up at the payment counter to pay the groceries I was buying in Fathalla Supermarket. In front of me, was a lady with two small boys, around the age of 8-10 years old. 

The cashier was deducting things from her which caught my attention. He took away, some yoghurts and recalculated the bill.It now showed 34 LE. The women opened the crumpled money in her hand, there was a 10 and 20 LE only. 

She slowly, took out from her cart, a packet of macaroni and the cashier recalculated again. This time, the amount reduced to 31 LE, but the cashier guy, with full understanding, told her to just pay and come again with the money. 

I couldnt stand to see such thing going on in front of me, it nearly sent me to tears, and then someone appeared suddenly, paying the ever so valuable 1 LE. The cashier didnt want to accept it saying that the woman would return again. But she insisted. And she left without saying a thing. It left me thinking. About both, the lady, the cashier and the someone. 

I cannot judge the woman with such small meet-up, but i could see how it was a struggle, going to the groceries with you kids, wanting this and that, when you know you have to buy or you are reserted to buy only what you can afford. Maybe the yoghurts were for her sons too 😭. But you just have to toughen up to withstand these high demands of life. 

The cashier on the other hand, is an empathic egyptian whom i always meet here in egypt. They already know that life aint easy, so they dont 'bully' or become arrigant among themselves. He accepted the fact that the woman didnt have enough money, to pay at that instant . He let her go, and get the money in her house, and then return to fathalla to pay the remaining amount.
I still remember a professor saying, if Egyptians come to the faculty late, i cant scold them, life is hard, you get caught in traffic jam no matter how early you get out. See, another example of tolerable citizens among themselves.

And then, the someone, such heroic and inspiring act. Silent but powerful, the person came and went, as if it was a message passed by the angels for us humans to tak it as a message. Be kind to others, you dont know that such small act can give such a big impact to a life of someone.

I went back that day, thinking, what small act that i can do, that actually gives an impact to someone's life? 

Allahu T-T



Friday, November 25, 2016

bara api

Tidak ku sangka, bara yang kononnya ku rasakan bara cinta,
Hanyalah tiupan dan siulan si syaitan durjana.

Hina dan kerdilkah aku,
Untuk dikau perkotak katikkan sebegitu sekali.

Malu tahu!

Betullah, kata firman Dia, 
Dalam rongga kita, tak mungkin ada dua hati,
Kerna mana mungkin ada yang selain Allah dalam hati,
Jangan kau tipu diri kau sendiri wahai manusia!

Dikau berjaket kulit, 
Gelap manis, 
Senyuman tak lekang dari bibir,
Bicaranya sentiasa atur,
Wibawa dalam setiap langkah,

Astaghfirullah,

Wahai ukhti,
Tunduklah!
peliharalah pandangan mu, 
agar hatimu terhijab dari panahan syaitan.

Memandang itu salah,
Di pandang juga salah.

Hati yang terus menerawang,
Akan kekal dalam jiwa yang kacau.

Kata si adik,
Sekejap sahaja,
Mainan syaitan belaka.

Tahan sekejap ya ukhti!

Akan ada yang memegang tangan mu kelak, bagi menjunjung agama Allah ini bersama mu, dan akan pimpinmu bersama si khalifah cilik yang di kau bakal lahirkan. 

Kalau bukan di syurga dunia, nun sana, di kampung kita, syurga akhirat. Berjirankan para saliheen yang lain.




Friday, November 11, 2016

Lately, I have been feeling weary. As if a dementor has sucked the soul out of me. Thus, I'm as if a walking corpse.

hey, has life been that bad?!

fast forward rewind.

what has been happening for the past few months?


inside to outside

It was a calm day today, with not that much of a hassle. I went out with one of a mutarabbi, to a dermatologist. She was doing some treatment and she went there for follow up. We were talking, simply about everything, we call them qadhaya(problems) or curhat(curah isi hati). She recently complained many times of being stressful, to the extent that it gave her headache, stomach ache and even affected her immune system and caused her to have red patches here and there, which we call, lebam. But i was taken aback, since i didnt know that 'stress' could affect someone dearly,  until i met her.

well anyway, the small getaway got me to know here a little into depth here and there. And start me thinking of giving her the amount of burden or load in order for her to not feel pressured, but at the same time, enjoy her moments in this road of dakwah and tarbiyah.

We then departed, at sidi gaber station, and thats where the emotions entangled me slowly. i was passing by a group of small kids, maybe with the range of 9 years old till 12 years old. they were running around, trying to catch a ball, i guessed it was like dodgeball only very classical, since the setting were in a train station area. The boys were not filthy, only the dirt smudge their faces in a way, and it nearly reminded me of a setting in the oliver twist book.

they were carefree, laughing and smiling cheek to cheek as if they owned the world. they even ran as fast as a gush of winds which surprised me with such energy. And importantly, they were out of sight from being anti social, or restricted to tacky savvy gadgets. 

suddenly, i remembered of an event that might happen tomorrow, that might make the beautiful smiling faces, into an upside down smile instead. This is actually because, sidi gaber is named as place to be avoided on the day of the chaos. in alexandria, the hot spot for tunjuk perasaan, ada tiga,

1) di sekitar masjid jamek
2) di bibliotheca alexandrina
dan
3) di mahattah sidi gaber

esok, 11 november,

ada apa sebenarnya?

the people of Egypt have been talking about it on the roads, in taxis, here and there , nearly everyone has been agitated. mungkinkah akan ada gelombang thaurah(revolusi) ataupun as light as tunjuk perasaan yang berlaku akibat penekanan kehidupan kini.

ketiadaan gula, petroleum naik
duit dollar makin tinggi, duit egyptian pound makin merudum
taxes are up to 8%, and the prices marketed are way expensive than before.

its horrible, yet you cannot seem to be doing anything much besides being positive for the future, and sangat optimis yangAllah akan datangkan kemenangan kepada mereka yang yakin.

thats why, people, here and there are just ready for another wave of reformation(if necessary).

And semalam, 10 november 2016, marks a new watikah pelantikan of a new presiden of the states, donal trump. I dont at all recall the moment he was no more than just 'the apprentice' celebrity, because suddenly he was campaigning and running for the election!

the republicans who were his major supporters were happy, but the whole world seem gloomy, as gloomy as frosty dark winter.

itu di sana, 
di sini di mesir, juga krisis pihak pemimpin,
dan saya tak berhenti ke saat negara kita diseru, juga punyai krisis pemimpin yang kurang qawiy.

pemimpin, either kurang kecendiakawannya ataupun zalim, in other words jauh dari landasan islam. 
Dan dia reflect keadaan minda dan intelect rakyat yang marhaen tika itu. boleh jadi, dalam masyarakat kita, kita juga jauh dari landasan agama Allah, sebab itu kita tend to angkat mereka yang juga kurang berwawasan untuk govern our country.

dan dalam perlantikan watikah presiden, mereka punyai manifesto yang tersendiri, yang menggamit hati para rakyat, terutamanya yang di pedalaman atau kampung. jadi dengan manifesto white supremacy or free trades itu yang membuatkan hati mereka berpaut.

kata seorang ukhti, mereka yang berada dalam jalan dakwah dan tarbiyah, harus cuba kuasai majmuk rasail dan usul 20, untuk dapatkan overview tarbiyah kita dan untuk melahirkan duat yang kritis bagi membolehkan maratibul amal dibincangkan sampai tahap ustaziatul alam.

jadi what i need from you guys, is doa yang bersungguh agar pemimpin yang adil dan saksama diangkat. start from baiki diri. 

start Now or Never,
13 : 11

love from, us
yang sangat mengharapkan dunia dipimpin oleh mereka yang Allah redha.



Friday, August 5, 2016

Berita besar

Di saat seorang ukhti datang dengan berita bakal melangsungkan bahtera perkahwinan, 
Tentunya hatinya diselebungi bahagia, gembira, ketenangan dan redha dengan aturan Allah,

Di saat yang sama, seorang ukhti lain datang dengan berita, bahtera perkahwinan tertangguh, si jejaka mengundur diri, katanya ingin mengalih fokus dari fikir tentang jodoh.
Tentunya hatinya diselubungi hiba, kusut dan sedih dan paling penting, juga akur dengan caturan Allah.

Allahu T-T

Dua berita besar, 
Berbeza watak,
Berbeza perasaan.

Yg sama adalah, 
Berpaksikan Allah.

Indahkan menjadi muslim yang sebenar-benarnya!

Saturday, July 30, 2016

Beauty which is blessed.



Rupa itu lies in the eyes of the beholder.

Sudah tentu!

Tapi ada bezanya kekal sihat dan mengejar kecantikan.

Boleh jadi sihat itu cantik
Tapi tak semestinya cantik itu sihat.

Aku ingin jadi sihat yg cantik.

Tapi daya tolak ku lemah.

Saat aku baca cardiovascular system, seolah-olah satu dosa menjadi org yg size XXL kerana keadaan sebegitu, sangat mengharu birukan kesihatan manusia.

Coronary artery disease
Myocardial infarction
Arrythmia
Heart failure
Diabetes mellitus 
hypertension

Semua la, you name it. 

Aku malu, kerana akulah sang berat-yg-terlampau, aku menghadap mu dengan kecintaan pada makanan dan bermalasan dalam bergerak geri.

Allah tidak suka jikalau kita melakukan sesuatu yang memudaratkan. Makan banyak sampai rosak kesihatan mesti lah termasuk dalam kemudaratan itu kan?

Someone said, awak tahu kan semua tu?

Aku tertunduk menyeringai meski pedih in the inside,

Tahu je :(

Monday, July 25, 2016

Celaka di kau, si daie celup!


Bicara kita tentang ihsan,
Amal tika bersendirian,
Tanpa ada disekeliling teman,
Adalah benar-benar rembesan iman .

Ihsan, ertinya buat sesuatu seolah2 kita lihat Dia,
Atau rasai seperti Dia lihat Kita.

Kok susah sekali!
Buat aja kebaikan, kan sanang!

Bicara kebaikan mudah,
tapi kelajuan lidah yang engeluarkan kata indah,
Buat kita lelah!
Lelah nak buat kerna lillah.

Di sini, aku kecewa
Melihat mahasiswa masih melayan hiburan berpanjangan,
pantang ada ruangan waktu kosong,
Drama atau reality show Korea, cerekerama enteng ibrah, video clip melawak,
Yang tidak membina peribadi muslim itu,
Hanya membuai perasaan dan emosi,
Yang tidak membina iman, 
tapi membelai nafsu dan syahawat.

Bagaimana tangan wanita nak goncangkan bumi?
Bagaimana seorang rijal nak agungkan kalimah tauhid?
Kalau hanya mampu scroll skrin handphone utk update media sosial yg sial atau menekan keyboard, mencari dan download sesuatu yg sia sia.

Maaf kalau aku melulu,
Maaf kalau aku meluru,

Tapi aku lelah juga,
Lelah melihat diri juga tersungkur,

Khuwatir  menjadi sekujur jasad,
Yang hanya duduk berpeluk tubuh,
Diangkat sebagai daie atau pelaku dakwah,
Tapi hakikat nya berselindung di balik topeng malaikat.

Yang tergesa-gesa solatnya,
Seolah- olah satu rutin exercise,
Tiada ruh keimanan,
Kerana fikiran jauh melayang.

Yang malas-malasan bacaan tilawahnya,
Sekadar go-through bait2 kata,
Utk penuhi kotak amal,
Kerana tidak ada rasa dari hati,
lupakah itu kalam ilahi?!

Yang jadi kan nafsu sebagai raja,
Malah keliru dengan definisi mujahadah,
walhal dia menjadi pembimbing rakan sebaya,
yang tersadung dalam kenazakan hati,


Aku lemas ya Allah,
Selamatkan aku dari terus tenggelam dalam zulumat,
Siramilah aku dengan cahaya makrifatMu,

Aku pendosa,
Celakalah aku si daie celup,
Kalau terus menipu dalam beramal,
kalau terus menjadi si pengecut askar yahudi,

Kau khairun ummat!
Masakan kau mahu utk terus menjadi tidak malu?

Izinkan aku menggapi redhaMu.

Aku cuba meski aku lelah,
Aku cuba meski aku terus menipu,
Aku cuba meski aku tersungkur,

Kerana,
                  
Rahmatmu luas, utk seorang aku.
Aku pendosa, yang ingin ketemu dengan Mu di syurga kelak.

Ameen !

Thursday, July 14, 2016

caca merba tulisan si penulis

I always act impulsively, be it planned or unplanned. Like when I'm writing this very moment, is unplanned business, I simply write what I feel, with a little bit of add ons and thus, my writings are ready to be publicized. macam masak mee segera je, campak-campak dan cepat masak. Its not that its wrong, only when its finished, its all over the place. cacamerba gitu.

I want it to be properly arranged, nicely put in words, explanations and analogies so that what is presented, is beneficial to everyone, especially to me who reads back my own writings.

emotions are to be publicized accordingly and kept accordingly.

May Allah preserve our writings, and we only write which is AlHaq.

Fanus dan cahaya Ilahi



 

" Terima kasih kerana memberi air kepada mereka yang dahaga"

"Bukan saya akk, tapi Allah yang lakukan"

"Memang la Allah buat, tapi Allah ghaib, literally awak la org yg menjadi org tengah utk hidayah itu sampai"

"Sebab Allah ghaib la yg buat kita selalu alpa, Allah Pemberi Hidayah itu"

*pause of silence*

Its the first day of Ramadan, and the second day of tarawih, today we went to Masjid Rahman, it had an open air area for us to pray. And i enjoyed the calmness of the atmosphere with the imam reciting the ayat-ayat cinta of Allah melodiously. 

I entered ramadan with not that of a healthy heart. Thus I remembered this small conversation with a housemate of mine, it was about how thankful i was to her for doing usrah for her mutarabbi who have sekian lama not had usrah with her due to kekangan waktu. And though brief, they were all smiling, cheek to cheek after usrah. I was positive they were extremely happy and contented, thats why i used, pemberi air kepada yg dahaga and stuff as a symbolic to that situation.

Benar, kerana Allah itu ghaib, action kita kadang melangkaui hak Allah itu sendiri. Kita sangat risau tindakan kita buat manusia berbicara sedangkan, kita terlepas pandang utk nilai perbuatan kita Allah suka atau tidak?

Memetik kata seorang ukhti, ramadan itu sendiri bermakna harapan. Harapan utk kita si hamba yang penuh mengharap pada sang pencipta agar diberi kehidupan yg lebih baik berbanding sebelum ini. Harapan utk menjadi hamba yang taat. Harapan utk dipancarkan cahaya ilahi agar seluruh kehidupan di bawah lembayung redhanya. Harapan pada sang Alquran utk menjadi peneman di kala suka dan duka. Harapan utk terus berharap kematian yang menggamit adalah husnul khatimah. 

Ramadan kali ini, lebih berfokus dan dalam keadaan segar dan sedar.

Moga kalian dan saya dikumpul kan pada hari penuh jamaie, kita dihimpunkan utk melihat pancaran Ilahi yg agung.

Cahaya Ramadan. Simbolik si fanus yang di kalungkan dan di gantungkan di rumah-rumah sekitar kawasan perumahan ini, lebih buat hati  cenderung utk giat meminta harapan dari Sanga pemilik Cahaya. 

Allahumma bariklana fi Ramadan.

catatan 1 ramadan 1437
villa ibrahimiah

intipati bicara


We listen and We reply.

It goes wrong when we dismiss either one. 
pernah ada seorang menegur saya, 
sewaktu sesi 'curhat' antara kami,

"akak, sejujurnya, akak luahkan perasaan untuk luahkan atau akak mahu solusi?"

And it caught me for a few second. I.do.want.solutions.

Yes I do.

Hidup ini penuh masalah. And if we look back at the root word of masalah is 'soal' or questions, and we know that every questions demand an answer.

hatta persoalan yang beyond aqli manusia pun tetap ada jawapannya,
which is,hanya Allah yang tahu.

pernah juga ada yang memberi statement,

"perempuan ni, dia tak mahu solusi pun, dia nak di dengari sahaja"

which I do not agree entirely. These issues come up, mostly because, of the statement above where we do not try to understand. We aren't entirely empathy towards one another. We take problems as mathematical quiz, where as, what we are dealing is far more complex, which are related to humans, thinkings and emotions.

I realised a couple of times that communication has been an issue especially apabila kita lagi laju menjawab dari memahami apa yang dilontarkan, diluahkan mahupun ditonjolkan. Dan tentulah kita yang harus bijaksana dalam menilai, bukan tangkas dalam menghukum.

lebih-lebih lagi dalam berkecimpung dengan manusia, communication is totally important, and the essence of it is understand.

and to be understanding, we really need to know her backround and the life that she leads. thats where we realize to what extend our taarouf session are effective and it helps us to discard assumptions or in other words, zhon.

zhon buruk yang seolah-olah api yang marak membakar seluruh daun-daun kering, seperti itulah sangkaan buruk, segala kebaikan yang di lakukan seolah-olah tiada erti dan satu zhon seolah-olah menghapus seribu kebaikan yang dilakukan sebelum ini, Allahu.

zalim bukan :(





Wednesday, February 24, 2016

Allah has made eyes the mirror of the heart,
so if the slave lowers its gaze,
the heart lowers its desire,
and if he lets his gaze loose,
then his heart lets its desire loose.
ibn qayyim

Meniti hari untuk terus meraih cintaNya, meski terus berdosa dan bergelumang dengan maksiat.

ironi bukan?

si pendosa itu,
inginkan syurga, meskipun tempatnya seolah-olah di neraka.



Monday, February 22, 2016

My name is ...

Di kelas hari ini, doktor ini luar biasa sedikit, di tanya seorang demi seorang nama dan makna sekali, sehinggakan dia ter amazed,sebab whenever asked most of us had a Nur in our names, And one of us stated how common the name nur is to malaysian,

She said, "Most malaysian have nur(light) in their names,"

The professor replied,

"Really, but its still dim over here!"


And it smacked me, sometimes we rarely ponder beyond our name and really maknai nama itu sendiri.

Since nama saya nur aqeelah,
Makanya from now on, I have to ensure that i have to have a brain that is enlightening!
Azam baru untuk punyai akal yg berfikir dan menghasilkan qudwah yang menjadi  cahaya/petunjuk utk orang sekeliling,
Doakan please.

Whats your name?

Sunday, February 21, 2016

ukhuwwah yang harus difillahkan!

Pernah lihat situasi begini,

pabila berjumpa berhadapan,
senyum senyuman,
pantang ada kekosongan ruang,
lantas cebik kan muka tanda protes.

*sigh*

it sounds dramatic doesn't it?

but this is happening semenjak dua menjak ni,
disebalik keramahan akhawat saling menyapa,
senyum senyuman,
disebalik sapaan mesra,
masih ada zhon pabila terlihat akhawat itu lambat datang meeting, ke usrah ke.

dihadapan seperti tiada angin mahupun ribut,
sebaliknya di belakang, terdengar desus desas
berbicara tentang akhawat itu,
macam-macam,
itu tidak kenalah,
ini tidak kenalah,
malah siap boleh berbincang tentang keaiban dan kelemahan dia.

ukhuwah islamiyah itu memang benar menjadi pemangkin kepada kegemilangan,
tetapi ukhuwah yang di praktikkan seperti yang dinyatakan seolah-olah membawa kepada keretakan jamaie,
seolah-olah ungkapan ukuwah fillah,
hanya seperti lagu yang menjadi 'hits' di corong-corong radio,
meniti di bibir, tetapi sukar untuk di maknai.

saya malu dengan para sahabat zaman rasulullah s.a.w di mekah,
yang bersama-sama menentang para quraisy ketika menyatakan shahadatul haq mereka,
berpelukan melindungi nabi, sewaktu dibaling-baling batu oleh mereka yang hatinya diselubungi hasad dan benci,
saya malu dengan para muslimin di madinah,
para ansar yang bersaudara dengan muhajirin,
tanpa mengira harta, pangkat mahupun kepentingan diri,
semua ditolak tepi,
untuk memberi laluan kepada sesebuah ukhuwah fillah berlangsung.

bukan kita tak boleh buat kan?

kena rijal sikit dengan emosi!
kena cuba zhon yang baik-baik saja, kerana prasangka itu hampir dengan dosa!
kena cuba senyum yang turun ke hati, meskipun pada awalnya harus dipaksa.

jalan dakwah ni dah cukup sempurna dan megah.
sempurna dengan kesempurnaan dari allah,
dan megah kerna mendapat perlindungan langsung dari Dia,
tapi campur tangan nafsu-nafsu manusiawi,
mencemar duli,
campur tangan emosi nafsi itu mencampur adukkan ikhlasnya sesebuah persaudaraan.

maaf kan kami wahai yang membolak hati para hambaNya!

taaruf


I miss them, 
dearly.

Hi awak, boleh berkenalan?
taaruf sikit please ;P

Teguran demi teguran sehingga kadang kita rasa ,

rimas?
salah?
teruk?

katanya, teguran ini untuk perbaiki kita juga.

dan akhirnya, saya makan diri,
bagaimana?
rebel, lagi dan lagi nak buat salah.

tapi kesalahan itu tak merugikan siapa pun melainkan diri sendiri juga :(

Thursday, January 14, 2016

sejenak mengimbau, jihad yg tak pernah padam

Ijlis bina numin saah;
Duduklah bersama, beriman sejenak.

Ungkapan muaz bin jabal,
Ungkapan abdullah ibn rawahah,
Dan kini menjadi ungkapan kita pula.

Ada apa pada duduk2 bersama?
Ada apa pada sejenak?

Kerna kerja kita adalah utk menyedarkan yg sudah sedia muslim, yg hidup ini bukan seperti dulu,
Kitaran fitrah yg diraikan,
Tetapi dengan denyutan nadi dakwah,
Seorang manusia, disedarkan sebagai seorang muslim yg sebenarnya dah berjanji dengan Allah utk menjadi daie!

Berat!

Siapa kata mudah, kalau hanya kekal  ungkapan lidah semata, mudahlah.
Kalau  hanya bicara si pengkipur lara, mudahlah.

Tapi ini ungkapan daie,
Yang cagarannya jiwa dan harta,
Semata utk jihad fisabilillah.

Sungguh medan aku belum lagi bertempur nyawa dan darah,
Tapi medan aku mujahadah nafsu serakah,
Yang terusan membuli dan menjatuhkan jiwa yang lemah ini.
Sungguh aku malu,
Utk menghadap Mu dengan penuh noda.

Aku pinta dari mu Sang Penilik cinta dan hidayah,
agar setiap  pembuluh darah,
Dialirkan dengan kalimah tauhid.

Kerna memang hidup ini utk redhaNya


Sunday, January 3, 2016

Setiap cinta adalah sebuah cerita. Dan setiap cerita pasti menemui titik akhirnya.

Dan untuk itu, aku pohon, aku dituntun di jalan ini dengan begitu halus dan lembut,

buat ceritera baru 2016 ini, untuk menyaksikan satu kedamaian yang akan dilancar keseluruh makhluk di muka bumi ini.

agar pengakhiran hidupku adalah denga sebutan kalimah tauhid.

2016 and many more merrier years to come!

HAPPY NEW YEAR EVERYONE!

Well hello and assalamualaikum,

it is now 2016 and we are a step further ahead in life. To close the curtains of 2015, I must say it closed nonchalantly, with a little bit of messiness but yet overjoyed with several achievements.

not many stories scribbled here. but the stories continued to be wrote. written by the angels look observing each and every inch of our movements.

alhamdulillah for the ni'mah of life.