Skip to main content

Posts

Showing posts from 2016

zikr di bibir

Aku masuk lift seusai kelas alquran. Dari tingkat atas, lift terbuka, dan dalamnya dah ada seorang aunty.
Slowly, i paced in. The lift slowly moved downwards, with an utter silence. Since it was a little squashy, i didnt know where else to look melainkan to the lady.
Dia terkumat kamit, Zikir barangkali.
Aku tunduk, turut mahu menuturkan zikir from the back of my head. Inwas searching and searching until the lif reached ground floor.
Kami berdua keluar.
I wanted to ask her, but i had no guts. Dia dah berlalu sedikit jauh, when suddenly, i cried out,
Law samaht, enti bit ul eh ?  (Excuse me maam, what were you saying back then)
A bit startled but managed to put on a smile, she replied,
Zikr.
I asked again,
Zikr eh? (Zikir apa)
Ayyi haggah, subhanallah wa binhamdihi, SubhanAllahil 'azim, astaghfirullahil 'azim zay keddah. (Apa sahaja ~)
I then carved a huge smile in reply,
Shukran!
'Afwan was the answer.
:')
Indah kan hidup bersyariat, berbumbungkan langit dan berlantaikan bumi yg sama, Tiad…

nilai se'genih'

I was queuing up at the payment counter to pay the groceries I was buying in Fathalla Supermarket. In front of me, was a lady with two small boys, around the age of 8-10 years old. 
The cashier was deducting things from her which caught my attention. He took away, some yoghurts and recalculated the bill.It now showed 34 LE. The women opened the crumpled money in her hand, there was a 10 and 20 LE only. 
She slowly, took out from her cart, a packet of macaroni and the cashier recalculated again. This time, the amount reduced to 31 LE, but the cashier guy, with full understanding, told her to just pay and come again with the money. 
I couldnt stand to see such thing going on in front of me, it nearly sent me to tears, and then someone appeared suddenly, paying the ever so valuable 1 LE. The cashier didnt want to accept it saying that the woman would return again. But she insisted. And she left without saying a thing. It left me thinking. About both, the lady, the cashier and the someone. 
I…

bara api

Tidak ku sangka, bara yang kononnya ku rasakan bara cinta,Hanyalah tiupan dan siulan si syaitan durjana.
Hina dan kerdilkah aku, Untuk dikau perkotak katikkan sebegitu sekali.
Malu tahu!
Betullah, kata firman Dia,  Dalam rongga kita, tak mungkin ada dua hati, Kerna mana mungkin ada yang selain Allah dalam hati, Jangan kau tipu diri kau sendiri wahai manusia!
Dikau berjaket kulit,  Gelap manis,  Senyuman tak lekang dari bibir, Bicaranya sentiasa atur, Wibawa dalam setiap langkah,
Astaghfirullah,
Wahai ukhti, Tunduklah! peliharalah pandangan mu,  agar hatimu terhijab dari panahan syaitan.
Memandang itu salah, Di pandang juga salah.
Hati yang terus menerawang, Akan kekal dalam jiwa yang kacau.
Kata si adik, Sekejap sahaja, Mainan syaitan belaka.
Tahan sekejap ya ukhti!
Akan ada yang memegang tangan mu kelak, bagi menjunjung agama Allah ini bersama mu, dan akan pimpinmu bersama si khalifah cilik yang di kau bakal lahirkan. 
Kalau bukan di syurga dunia, nun sana, di kampung kita, syurga akhirat. Berjirankan para sal…
Lately, I have been feeling weary. As if a dementor has sucked the soul out of me. Thus, I'm as if a walking corpse.

hey, has life been that bad?!
fast forward rewind.
what has been happening for the past few months?

inside to outside

It was a calm day today, with not that much of a hassle. I went out with one of a mutarabbi, to a dermatologist. She was doing some treatment and she went there for follow up. We were talking, simply about everything, we call them qadhaya(problems) or curhat(curah isi hati). She recently complained many times of being stressful, to the extent that it gave her headache, stomach ache and even affected her immune system and caused her to have red patches here and there, which we call, lebam. But i was taken aback, since i didnt know that 'stress' could affect someone dearly,  until i met her.

well anyway, the small getaway got me to know here a little into depth here and there. And start me thinking of giving her the amount of burden or load in order for her to not feel pressured, but at the same time, enjoy her moments in this road of dakwah and tarbiyah.
We then departed, at sidi gaber station, and thats where the emotions entangled me slowly. i was passing by a group of small …

Berita besar

Di saat seorang ukhti datang dengan berita bakal melangsungkan bahtera perkahwinan, Tentunya hatinya diselebungi bahagia, gembira, ketenangan dan redha dengan aturan Allah,
Di saat yang sama, seorang ukhti lain datang dengan berita, bahtera perkahwinan tertangguh, si jejaka mengundur diri, katanya ingin mengalih fokus dari fikir tentang jodoh. Tentunya hatinya diselubungi hiba, kusut dan sedih dan paling penting, juga akur dengan caturan Allah.
Allahu T-T
Dua berita besar,  Berbeza watak, Berbeza perasaan.
Yg sama adalah,  Berpaksikan Allah.
Indahkan menjadi muslim yang sebenar-benarnya!

Beauty which is blessed.

Rupa itu lies in the eyes of the beholder.
Sudah tentu!
Tapi ada bezanya kekal sihat dan mengejar kecantikan.
Boleh jadi sihat itu cantik Tapi tak semestinya cantik itu sihat.
Aku ingin jadi sihat yg cantik.
Tapi daya tolak ku lemah.
Saat aku baca cardiovascular system, seolah-olah satu dosa menjadi org yg size XXL kerana keadaan sebegitu, sangat mengharu birukan kesihatan manusia.
Coronary artery disease Myocardial infarction Arrythmia Heart failure Diabetes mellitus  hypertension
Semua la, you name it. 
Aku malu, kerana akulah sang berat-yg-terlampau, aku menghadap mu dengan kecintaan pada makanan dan bermalasan dalam bergerak geri.
Allah tidak suka jikalau kita melakukan sesuatu yang memudaratkan. Makan banyak sampai rosak kesihatan mesti lah termasuk dalam kemudaratan itu kan?
Someone said, awak tahu kan semua tu?
Aku tertunduk menyeringai meski pedih in the inside,
Tahu je :(

Celaka di kau, si daie celup!

Bicara kita tentang ihsan, Amal tika bersendirian, Tanpa ada disekeliling teman, Adalah benar-benar rembesan iman .
Ihsan, ertinya buat sesuatu seolah2 kita lihat Dia, Atau rasai seperti Dia lihat Kita.
Kok susah sekali! Buat aja kebaikan, kan sanang!
Bicara kebaikan mudah, tapi kelajuan lidah yang engeluarkan kata indah, Buat kita lelah! Lelah nak buat kerna lillah.
Di sini, aku kecewa Melihat mahasiswa masih melayan hiburan berpanjangan, pantang ada ruangan waktu kosong, Drama atau reality show Korea, cerekerama enteng ibrah, video clip melawak, Yang tidak membina peribadi muslim itu, Hanya membuai perasaan dan emosi, Yang tidak membina iman,  tapi membelai nafsu dan syahawat.
Bagaimana tangan wanita nak goncangkan bumi? Bagaimana seorang rijal nak agungkan kalimah tauhid? Kalau hanya mampu scroll skrin handphone utk update media sosial yg sial atau menekan keyboard, mencari dan download sesuatu yg sia sia.
Maaf kalau aku melulu, Maaf kalau aku meluru,
Tapi aku lelah juga, Lela…

caca merba tulisan si penulis

I always act impulsively, be it planned or unplanned. Like when I'm writing this very moment, is unplanned business, I simply write what I feel, with a little bit of add ons and thus, my writings are ready to be publicized. macam masak mee segera je, campak-campak dan cepat masak. Its not that its wrong, only when its finished, its all over the place. cacamerba gitu.

I want it to be properly arranged, nicely put in words, explanations and analogies so that what is presented, is beneficial to everyone, especially to me who reads back my own writings.

emotions are to be publicized accordingly and kept accordingly.

May Allah preserve our writings, and we only write which is AlHaq.

Fanus dan cahaya Ilahi

" Terima kasih kerana memberi air kepada mereka yang dahaga"
"Bukan saya akk, tapi Allah yang lakukan"
"Memang la Allah buat, tapi Allah ghaib, literally awak la org yg menjadi org tengah utk hidayah itu sampai"
"Sebab Allah ghaib la yg buat kita selalu alpa, Allah Pemberi Hidayah itu"
*pause of silence*
Its the first day of Ramadan, and the second day of tarawih, today we went to Masjid Rahman, it had an open air area for us to pray. And i enjoyed the calmness of the atmosphere with the imam reciting the ayat-ayat cinta of Allah melodiously. 
I entered ramadan with not that of a healthy heart. Thus I remembered this small conversation with a housemate of mine, it was about how thankful i was to her for doing usrah for her mutarabbi who have sekian lama not had usrah with her due to kekangan waktu. And though brief, they were all smiling, cheek to cheek after usrah. I was positive they were extremely happy and contented, thats why i used, pembe…

intipati bicara

We listen and We reply.
It goes wrong when we dismiss either one.  pernah ada seorang menegur saya,  sewaktu sesi 'curhat' antara kami,
"akak, sejujurnya, akak luahkan perasaan untuk luahkan atau akak mahu solusi?"
And it caught me for a few second. I.do.want.solutions.
Yes I do.
Hidup ini penuh masalah. And if we look back at the root word of masalah is 'soal' or questions, and we know that every questions demand an answer.
hatta persoalan yang beyond aqli manusia pun tetap ada jawapannya, which is,hanya Allah yang tahu.
pernah juga ada yang memberi statement,
"perempuan ni, dia tak mahu solusi pun, dia nak di dengari sahaja"
which I do not agree entirely. These issues come up, mostly because, of the statement above where we do not try to understand. We aren't entirely empathy towards one another. We take problems as mathematical quiz, where as, what we are dealing is far more complex, which are related to humans, thinkings and emotions.
I rea…
Allah has made eyes the mirror of the heart,
so if the slave lowers its gaze,
the heart lowers its desire,
and if he lets his gaze loose,
then his heart lets its desire loose.
ibn qayyim
Meniti hari untuk terus meraih cintaNya, meski terus berdosa dan bergelumang dengan maksiat.

ironi bukan?

si pendosa itu,
inginkan syurga, meskipun tempatnya seolah-olah di neraka.



My name is ...

Di kelas hari ini, doktor ini luar biasa sedikit, di tanya seorang demi seorang nama dan makna sekali, sehinggakan dia ter amazed,sebab whenever asked most of us had a Nur in our names, And one of us stated how common the name nur is to malaysian,

She said, "Most malaysian have nur(light) in their names,"

The professor replied,

"Really, but its still dim over here!"


And it smacked me, sometimes we rarely ponder beyond our name and really maknai nama itu sendiri.

Since nama saya nur aqeelah,
Makanya from now on, I have to ensure that i have to have a brain that is enlightening!
Azam baru untuk punyai akal yg berfikir dan menghasilkan qudwah yang menjadi  cahaya/petunjuk utk orang sekeliling,
Doakan please.

Whats your name?

ukhuwwah yang harus difillahkan!

Pernah lihat situasi begini,

pabila berjumpa berhadapan,
senyum senyuman,
pantang ada kekosongan ruang,
lantas cebik kan muka tanda protes.

*sigh*

it sounds dramatic doesn't it?

but this is happening semenjak dua menjak ni,
disebalik keramahan akhawat saling menyapa,
senyum senyuman,
disebalik sapaan mesra,
masih ada zhon pabila terlihat akhawat itu lambat datang meeting, ke usrah ke.

dihadapan seperti tiada angin mahupun ribut,
sebaliknya di belakang, terdengar desus desas
berbicara tentang akhawat itu,
macam-macam,
itu tidak kenalah,
ini tidak kenalah,
malah siap boleh berbincang tentang keaiban dan kelemahan dia.

ukhuwah islamiyah itu memang benar menjadi pemangkin kepada kegemilangan,
tetapi ukhuwah yang di praktikkan seperti yang dinyatakan seolah-olah membawa kepada keretakan jamaie,
seolah-olah ungkapan ukuwah fillah,
hanya seperti lagu yang menjadi 'hits' di corong-corong radio,
meniti di bibir, tetapi sukar untuk di maknai.

saya malu dengan para sahabat zaman rasu…

taaruf

I miss them,  dearly.
Hi awak, boleh berkenalan? taaruf sikit please ;P
Teguran demi teguran sehingga kadang kita rasa ,

rimas?
salah?
teruk?

katanya, teguran ini untuk perbaiki kita juga.

dan akhirnya, saya makan diri,
bagaimana?
rebel, lagi dan lagi nak buat salah.

tapi kesalahan itu tak merugikan siapa pun melainkan diri sendiri juga :(

sejenak mengimbau, jihad yg tak pernah padam

Ijlis bina numin saah;
Duduklah bersama, beriman sejenak.

Ungkapan muaz bin jabal,
Ungkapan abdullah ibn rawahah,
Dan kini menjadi ungkapan kita pula.

Ada apa pada duduk2 bersama?
Ada apa pada sejenak?

Kerna kerja kita adalah utk menyedarkan yg sudah sedia muslim, yg hidup ini bukan seperti dulu,
Kitaran fitrah yg diraikan,
Tetapi dengan denyutan nadi dakwah,
Seorang manusia, disedarkan sebagai seorang muslim yg sebenarnya dah berjanji dengan Allah utk menjadi daie!

Berat!

Siapa kata mudah, kalau hanya kekal  ungkapan lidah semata, mudahlah.
Kalau  hanya bicara si pengkipur lara, mudahlah.

Tapi ini ungkapan daie,
Yang cagarannya jiwa dan harta,
Semata utk jihad fisabilillah.

Sungguh medan aku belum lagi bertempur nyawa dan darah,
Tapi medan aku mujahadah nafsu serakah,
Yang terusan membuli dan menjatuhkan jiwa yang lemah ini.
Sungguh aku malu,
Utk menghadap Mu dengan penuh noda.

Aku pinta dari mu Sang Penilik cinta dan hidayah,
agar setiap  pembuluh darah,
Dialirkan dengan kalimah tau…
Setiap cinta adalah sebuah cerita. Dan setiap cerita pasti menemui titik akhirnya.

Dan untuk itu, aku pohon, aku dituntun di jalan ini dengan begitu halus dan lembut,

buat ceritera baru 2016 ini, untuk menyaksikan satu kedamaian yang akan dilancar keseluruh makhluk di muka bumi ini.

agar pengakhiran hidupku adalah denga sebutan kalimah tauhid.

2016 and many more merrier years to come!

HAPPY NEW YEAR EVERYONE!

Well hello and assalamualaikum,

it is now 2016 and we are a step further ahead in life. To close the curtains of 2015, I must say it closed nonchalantly, with a little bit of messiness but yet overjoyed with several achievements.

not many stories scribbled here. but the stories continued to be wrote. written by the angels look observing each and every inch of our movements.

alhamdulillah for the ni'mah of life.